Kutnjak (zub)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kutnjak
(molar)
Stalni zubi desne polovine donjeg zubnog luka, gledano odozgo: U ovaj dijagram uključen je zdrav umnjak (treći, zadnji kutnjak)
Detalji
LatinskiDentes molaers
Identifikatori
Gray'sp.1118
TAA05.1.03.007
FMA55638
Anatomska terminologija
Raspored kutnjaka i ostalih zuba u ustima odraslog čovjeka

Kutnjaci molari ili molarni zubi su veliki, ravni zubi na stražnjoj strani usta. Razvijeniji su kod sisara. Koriste se prvenstveno za mljevenje hrane tokom žvakanja. Naziv molar potiče od latinskog, molaris dens, što znači zub od mlinskog kamena, prema mola = mlinski kamen + gustoća. Kutnjaci u grupama sisara, pokazuju veliku raznolikost u veličini i obliku.

Anatomija ljudskih zuba[uredi | uredi izvor]

Kod ljudi, molarni zubi imaju ili četiri ili pet kvržica. Odrasli ljudi imaju 12 kutnjaka, u četiri grupe od tri na stražnjoj strani usta. Treći, zadnji molar u svakoj grupi naziva se umnjak ili zub mudrosti. To je posljednji zub koji se pojavljuje, a probija se kroz prednji dio desni oko 20-te godine, iako to ovisi od pojedinca do pojedinca. Rasna, odnosno populacijska pripadnost, tj. genetička struktura populacije, može uticati i na dob u kojoj se to događa, sa statističkim varijacijama između grupa.[1] U nekim slučajevima, njihovo nicanje može potpuno izostati.

Ljudska usta sadrže gornje (maksilarni) i donje (mandibularni) kutnjake. To su: prvi maksilski kutnjak, drugi maksilski kutnjak, treći maksilski kutnjak, prvi mandibulski kutnjak, drugi mandibulski kutnjak i treći mandibulski kutnjak.

  • Zubna formula:

sjekutići ili incisori (I) označavaju se kao prvi, drugi su očnjaci ili kanini (C), pa pretkutnjaci ili premolari(P) i na kraju kutnjaci ili molari(M): I:C:P:M.Tako, naprimjer, formula 2.1.2.3 za gornje zube označava 2 sjekutića, 1 očnjak, 2 pretkutnjaka i 3 kutnjaka na jednoj strani gornjeg dijela usta.

  • Stalni zubi:

Poređenjem gornjih i donjih molara, uočavaju se sljedeće razlike:

  • krune donjih kutnjaka su šire mezio-distalno nego buko-oralno, a kod gornjih je obrnut slučaj,
  • veličina, raspored i broj kvržica su različiti,
  • kod donjih kontura unutrašnjeg okluzalnog (prema nepcu) polja je četverougaonog ili petougaonog oblika, a kod gornjih je romboidnaima,
  • donji kutnjaci imaju dvije, a gornji tri grane korijena,
  • donji imaju lingvalni nagib krune itd.

Evolucija kod sisara[uredi | uredi izvor]

Kod sisara je kruna kutnjaka i pretkutnjaka naborana u širok raspon složenih oblika. Osnovni elementi krune su manje ili više konusne izbočine koje se nazivaju kvržice i doline koje ih razdvajaju. Kvržice sadrže i dentin i caklinu, dok su manja izbočenja na kruni, nazvana kreniranje, rezultat različite debljine cakline. Čvrsto se povremeno spajaju u obliku grebena i šire se u obliku krista. Cingule su često nekompletni grebeni koji prolaze oko baze krunice.[2] Sisarski, višekvržični zubi na obrazu vjerovatno su evoluirali iz jednokvržičnih zuba kod gmizavaca, iako raznolikost molarnih obrazac Therapsida i složenost u kutnjacima najranijih sisara onemogućavaju određivanje kako se to dogodilo. Prema široko prihvaćenoj "teoriji diferencijacije", dodatne kvržice nastale su pupanjem ili stvaranjem izraslina iz krunice, dok suparnička "teorija konkrecije" umjesto toga predlaže da se složeni zubi razviju kvržice izvorno zasebnih konusnih zuba. Svojstva zuba terijskih sisara (placentalni i torbari) uglavnom podržavaju pretpostavku da su evoluirali od pretka s tribosfernim obrazima zuba, s tri glavne kvržice raspoređene u trougao.[2]

Poređenje obraznih zuba kod različitih taksona:
1 – Gmizavac
2 – Dromatherium (trijasni Cynodont)
3 – Microconodon (trijasni Eucynodont)
4 – Spalacotherium (kredni simetrodont)
5 – Amfiteria (jurski sisar)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rozkovcová, E; Marková, M; Dolejsí, J (1999). "Studies on agenesis of third molars amongst populations of different origin". Sbornik Lekarsky. 100 (2): 71–84. PMID 11220165.
  2. ^ a b Zhao, Weiss i Stock 2000, Acquisition of multi-cusped cheek teeth in mammals, p. 154

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]