Lajos Thallóczy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lajos Thallóczy

Lajos Thallóczy, (Također i Ludwig von Thallóczy, Ljudevit Taloci, rođen Lajos Stommer) (Budim, 8. decembra 1856. – Herceghalom, 1. decembra 1916.), mađarski historičar, arhivista i visoki državni činovnik. Bio je rukovoditelj odjeljenja pri zajedničkom ministarstvu finansija Austro-Ugarske u Bosni i Hercegovini.

Bavio se bosanskom historijom, a naročito geneaologijom, heraldikom i biografijama pojedinih ličnosti iz njenog srednjovjekovnog perioda. Objavio je niz ćirilskih i latinskih povelja, a pisao je i o vojvodi Hrvoju Vukčiću, o historiji Jajca, kao i o mnogim drugim temama.

Svoja znanja sažeo je u knjizi Studien zur Geschichte Bosniens und Serbiens im Mittelalter, objavljenoj u Minhenu i Lajpcigu, 1914. godine.

Umro je nesretnim slučajem 1917. godine kada se prevrnuo vagon voza u kojem se vozio.

Leon Biliński, zajednički ministar finansija (1912-1915), o Lajosu Thallóczyju[uredi | uredi izvor]

...čovjek čestit, ali čudak, stari kavalir, moj kasniji obožavatelj i posrednik u mađarskoj vladi, dobro upućen u sve moje akcije, u kojima mi je često bio od pomoći. Nisam ga smatrao previše mudrim, ali moram kazati da mi je kao historičar vrlo tačno nagovijestio kako ubistvo prijestolonasljednika Franje Ferdinanda neće proći bez vrlo teških historijskih posljednica. Thalloczy je poginuo u željezničkoj nesreći koju je sam nesvjesno prouzročio, kada je kao civilni komesar austrijske vojske u Beogradu (1915.) u zadnji čas naredio da se na voz priključi salonski vagon za njega!

Iz knjige: Bosna i Hercegovina u Uspomenama Leona Bilinskog, Institut za istoriju, Posebna izdanja, Sarajevo, 2004, str. 44-45.

Grob Lajosa Thallóczya na groblju Kerepesi u Budimpešti

Literatura o Lajosu Thallóczyju[uredi | uredi izvor]

  • Sima Ćirković, Taloci (Thallóczy) Lajos, “Enciklopedija srpske istoriografije (Priredili Sima Ćirković i Rade Mihaljčić)”, Beograd 1997, 668-669.
  • H. Heppner, Serbien im Jahre 1889 nach einem Bericht Ludwig von Thallóczy’s, Mitteilungen des österreichischen Staatsarchivs 41, 1990, 156-193.
  • ... Thallóczy Lajos, “Opća enciklopedija Jugoslovenskog Leksikografskog zavoda, 8 (Š-Žva)”, Zagreb 1982, 198.