Lidija Horvat Dunjko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lidija Horvat Dunjko
Rođenje1967.
ZanimanjeOperna pjevačica

Lidija Horvat Dunjko (rođena 1967.) jest hrvatska sopranistica,[1][2] docentica na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu. Dobitnica je Ordena Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.[3]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1967. u Varaždinu. Diplomirala je u klasi profesorice Zdenke Žabčić-Hesky na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu, gdje i danas predaje. U Muzičkoj akademiji u Puli radi kao profesorica.[4] Njena kćer Antonia Dunjko također je hrvatska sopranistica.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Nastupila je u više od trideset uspješnih opernih uloga u Hrvatskoj i inozemstvu. Igrala je Kraljicu noći u "Čarobnoj fruli", Rosinu u "Seviljskom brijaču", Gilde u "Rigoletu" itd. Nastupala je u Parizu (Teatar Champs-Élysées), Beču (Musikverein), Torontu (Ryerson Theatre, Massey Hall), Berlinu, Minhenu, Bruxellesu, Dublinu, Salzburgu, Torinu, Veneciji, Zürichu, Ženevi, Zagrebu, Ljubljani, Buenos Airesu (Teatro Colón, Teatro Nacional Cervantes), Madridu, Santiago de Chileu, Lisabonu, Montevideou, Moskvi (Moskovski konzervatorijum sala Čajkovski), Johannesburgu, Pretoriji itd.

Sarađuje sa velikanima opere, sa eminentnim rediteljima i orkestrima. Osnovala je Opernu školu Mirula 2003. u Pučišćima na otoku Braču.

Zajedno sa grupom Magazin izvela je pjesmu "Nostalgija" sa kojom su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu 1995. i završili na 6. mjestu.[5][6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Lidija Horvat Dunjko, Soprano - Performances, Videos and Repertoire on Operabase". Operabase (jezik: engleski). 16. 12. 2023. Pristupljeno 17. 5. 2024.
  2. ^ "Lidija Horvat Dunjko". discogs.com. Pristupljeno 17. 5. 2024.
  3. ^ kdz.hr. Koncertna dvorana Zagreb http://www.kdz.hr/index.php?id=9&p=artists. Pristupljeno 16. 5. 2024. Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  4. ^ "Lidija Horvat-Dunjko". mapu.unipu.hr. Pristupljeno 17. 5. 2024.
  5. ^ "Ostvarila je uspjeh na Euroviziji: Da nije bilo bombardiranja HNK u Zagrebu dan prije mi bismo pobijedili". www.vecernji.hr. Pristupljeno 17. 5. 2024.
  6. ^ "Jutarnji list - Ostvarila je jedan od naših najboljih rezultata na Eurosongu: 'Da nije bilo granatiranja dan prije, sigurno bismo pobijedili!'". www.jutarnji.hr. 1. 5. 2024. Pristupljeno 17. 5. 2024.