Razlika između izmjena na stranici "Dženaza-namaz"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez promjene veličine ,  prije 10 godina
m
nema sažetka izmjene
m
Počinje se takozvanim "početnim tekbirom" (Riječi "Bog je najveći) , poslije čega se uči ''Subhaneke''<Ref>Transkr.:"Subhanekellahumme ve bi hamdike ve tebarekesmuke ve teala džeduke ve la ilahe gajruke". prijevod: "Slava Tebi Gospodaru i zahvala. Blagoslovljeno je ime Tvoje i uzvišen si. Nema boga osim Tebe"</Ref>. Zatim [[tekbir]] poslije kojeg se uči [[salavat]] (Blagosiljanje [[Muhamed]]a [[s.a.v.s.]]) , ponovo "tekbir" i poslije njega dženazetska [[dova]]. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu (način na koji muslimani završavaju molitvu). Ova četiri tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije u sebi (u nekim pravnim školama [[Islam]]a i naglas).
 
UmrloUmrlu osobu od [[Gasulhana|gasulhane]] (prostorije za opremanje umrle osobe) do mjesta klanjanja dženaze i do mjesta ukopa nose prisutni pri čemu učestvuju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije mejt se prevozi vozilom, a slijede ih pješice prisutni.
[[File:Srebrenica2007.jpg|lijevo|thumb|250px|Fotografija sa zajedničke Dženaze ekshumiranim, ubijenim Srebreničanima, 2007.god.]]
I u samom ukopu učestvuju svi prisutni. Na dženazi prisustvuju samo muškarci.

Navigacija