Razlika između verzija stranice "Dženaza-namaz"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
PipepBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: de:Salat al-Janazah
CERabot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: tr:Cenaze namazı
Red 20: Red 20:
[[en:Salat al-Janazah]]
[[en:Salat al-Janazah]]
[[hr:Dženaza-namaz]]
[[hr:Dženaza-namaz]]
[[tr:Cenaze namazı]]
[[ur:جنازہ]]
[[ur:جنازہ]]

Verzija na dan 25 decembar 2008 u 08:42

Dženaza je islamski vjerski obred u kojem se vrši sahrana jedne osobe. Sastoji se od dženaza-namaza i samog ukopa. Dženaza-namaz se klanja stojeći. Predvodi je imam koji stoji ispred džemata okrenut prema prsima mejta, dok je mejt okrenut desnom stranom prema kibli, a lijevom prema džematu.

Počinje se iftitahi-tekbirom (početnim tekbirom), poslije čega se uči Subhaneke sa dodatkom. Zatim tekbir poslije kojeg se uči salavat. Tekbir i poslije njega dženazetska dova. Završava se tekbirom i predavanjem selama na desnu, a zatim na lijevu stranu. Ova četiri tekbira imam izgovara naglas, a ostale džematlije usebi.

Mejt od gusulhane (prostorije za opremanje mejta) do mjesta klanjanja dženaze i do mjesta ukopa nose džematlije pri čemu učestvuju svi. U slučaju da je mjesto klanjanja dženaze i ukopa udaljenije mejt se prevozi vozilom.

I u samom ukopu učestvuju svi prisutni. Na dženazi prisustvuju samo muškarci. Ono što je kod kršćana kovčeg, to je kod muslimana tabut, sa pet strana daska, odozgo platno.

Poslije ukopa imam ili više njih uči ašere, suru Ihlas tri puta, suru Felek, suru Nas, Fatihu i Elif-lam-mim i završava dovom čime je dženaza završena.


Nedovršeni članak Dženaza-namaz koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.