Puma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Puma
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedCarnivora
PorodicaFelidae
PotporodicaFelinae
RodPume
VrstaP. concolor
Dvojno ime
Puma concolor
Linné, 1771.

Puma (do 1993. Felis concolor) je u porodici velikih mačaka, a može se naći u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Riječ puma dolazi iz Quechua jezika. U Sjedinjenim Državama riječ panther (pantera) se odnosi na pumu ali black panther (crna pantera) se najčešće odnosi na jaguara ili leoparda. Nedavna istraživanja puminog DNK su utvrdila da je puma usko povezana sa jaguarundijem ali ne i sa leopardima i lavovima.

Podvrste[uredi | uredi izvor]

Florida panther je rijetka podvrsta pume koja živi u močvarama Južne Floride u Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno u Nacionalnom Parku Everglades. U Floridi je trenutačno veliki pokret koji pokušava spasiti preostale pantere, otkako je njihov broj naglo opao.

Populacija i razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Prije nego što je došlo do eksplozije ljudske populacije u Americi, puma je živjela u velikom dijelu Amerike. Puma ima veći prostor u kojem živi, od drugih sisara. Pume žive od Južnog Yukona (u Kanadi), do južnih Anda (u Čileu i Argentini).

Fizičke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Pume su krem boje s crnim vrhovima ušiju i repa. Puma može trčati 50 km/h, sa mjesta može skočiti 6 metara, vertikalni skok iznosi 2.5 m. Ugriz ima jači od bilo kojeg psa. Puma ima četiri prsta a pandže su uvučene, koje po potrebi izbaci. Odrasli mužjak pume može biti dugačak i do 2,5 m (od njuške do kraja repa), a teži oko 70 kg. U posebnim slučajevima može dostići i 95 kg. Odrasle ženke su dugačke oko 2 m i teže oko 35 kg (uvijek računajući od vrha njuške pa do kraja repa). Mačići pume su prekriveni crno-smeđim tačkicama, a rep im je savijen u krug. Pume žive oko 25 godina. Pume koje žive bliže ekvatoru su manje od onih koje žive bliže polova.