Idi na sadržaj

Put oko svijeta u 80 dana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Put oko svijeta u 80 dana
Korice prvog izdanja
AutorJules Verne
Originalni nazivLe Tour du monde en quatre-vingts jours
IlustratorAlphonse-Marie-Adolphe de Neuville i Léon Benett[1]
DržavaFrancuska
JezikFrancuski
ŽanrAvanturistički roman[2]
IzdavačLe Temps (kao serijal)[3]
Pierre-Jules Hetzel (kao knjiga)
Datum izdanja1872. (1872)[3] (kao serija)
30. januar 1873. (1873-01-30)[4] (kao knjiga)

Put oko svijeta u 80 dana (francuski: Le Tour du monde en quatre-vingts jours) jest avanturistički roman francuskog pisca Julesa Vernea, prvi put objavljen na francuskom 1872. U priči, Phileas Fog iz Londona i njegov novozaposleni francuski sobar Pasepartout pokušavaju oploviti svijet za 80 dana uz opkladu od 20.000 funti (što odgovara 1,9 miliona funti u 2019.) u opkladi sa prijateljima u Reform Clubu. To je jedno od Vernovih najcjenjenijih djela.[5]

Sažetak radnje

[uredi | uredi izvor]

Phileas Fogg je bogati engleski džentlmen koji živi usamljeničkim životom u Londonu. Uprkos svom bogatstvu, Fogg živi skromno i provodi svoje navike s matematičkom preciznošću. Član je Reform kluba u kojem provodi najveći dio svojih dana. Nakon što je otpustio svog sobara jer mu je donio vodu za brijanje na temperaturi nešto nižoj od očekivane, Fogg unajmljuje francuza Jeana Passepartouta kao zamjenu.

Uveče 2. oktobra 1872, dok je bio u klubu, Fogg se uključuje u svađu oko članka u The Morning Chronicle (ili The Daily Telegraphu u nekim izdanjima) u kojem se navodi da je otvaranjem nove željezničke dionice u Indiji, sada je moguće putovati oko svijeta za 80 dana. On prihvata opkladu od 20.000 funti, pola svog bogatstva, od svojih kolega članova kluba da završi takvo putovanje u ovom periodu. Sa Passepartoutom koji ga prati, Fogg polazi iz Londona vozom u 20:45; da bi dobio opkladu, mora se vratiti u klub u isto vrijeme 21. decembra, 80 dana kasnije. Sa sobom nose Foggovih preostalih 20.000 funti da pokriju troškove tokom putovanja.

Plan puta (kako je prvobitno planirano)
London - Suez, Egipat Željeznicom do Brindisi, Italija, preko Turina i parobrodom (Mongolia) preko Sredozemnog mora 07 dana
Suez - Bombay, Indija Parobrod (Mongolia) preko Crvenog mora i Indijskog okeana 13 dana
Bombay - Calcutta, Indija Željeznica 3 dana
Calcutta - Victoria, Hong Kong sa zaustavljanjem u Singaporu Parobrod (Rangoon) preko Južnokineskog mora 13 dana
Hong Kong - Yokohama, Japan Parobrod (Carnatic) preko Južnokineskog mora, Istočnokineskog mora i Tihog okeana 06 dana
Yokohama - San Francisco, Sjedinjene Američke Države Parobrod (General Grant) preko Tihog okeana 22 dana
San Francisco - New York City, SAD Željeznica 07 dana
New York - London, Ujedinjeno Kraljevstvo Parobrod (China) preko Atlantskog okeana do Liverpoola i željeznicom 09 dana
Total 80 dana
Map of the trip
Map of the trip
Karta putovanja.[6]

Fogg i Passepartout stižu u Suez na vrijeme. Dok se iskrcavaju u Egiptu, posmatra ih policajac Scotland Yarda, detektiv Fiks, koji je poslat iz Londona u potragu za Jamesom Strandom, pljačkašem banke. Budući da Fogg odgovara nejasnom opisu Scotland Yarda za Stranda, detektiv Fix je zamijenio Fogga za kriminalca. Pošto ne može da obezbjedi nalog na vreme, Fiks se ukrcava na parobrod (Mongolija) koji prevozi putnike u Bombaj. Fix se upoznaje s Passepartoutom ne otkrivajući svoju svrhu. Fogg obećava inženjeru parobroda veliku nagradu ako ih odveze u Bombaj ranije. Pristaju dva dana prije roka.

U Indiji idu vozom za Kolkutu. Fogg saznaje da je novinski članak bio pogrešan; 80 km (50 milja) dio staze od Kholbyja do Allahabada još nije izgrađen. Fogg kupuje slona, ​​unajmljuje vodiča i kreće prema Allahabadu.

Nailaze na procesiju u kojoj mlada Indijka, Aouda, treba proći sati. Pošto je drogirana opijumom i hašišom i ne ide dobrovoljno, putnici odlučuju da je spase. Oni prate procesiju do mjesta gdje Pasepartout zauzima mjesto preminulog muža na pogrebnoj lomači. On ustaje sa lomače tokom ceremonije, plašeći sveštenike i odnosi Aoudu. Dvanaest sati stečenih ranije je izgubljeno, ali Fogg ne pokazuje žaljenje.

Putnici hvataju voz na slijedećoj železničkoj stanici, vodeći Aoudu sa sobom. U Kolkati se ukrcavaju na parobrod (Rangun) koji ide za Hong Kong, sa jednodnevnim zaustavljanjem u Singapuru. Fix je uhapsio Fogg i Passepartouta. Oni plaćaju kauciju i Fix ih prati u Hong Kong. Pokazuje se Passepartoutu, koji je oduševljen što ponovo upoznaje svog prijatelja sa ranijeg putovanja.

U Hong Kongu grupa saznaje da se Aoudina daleka rodica, pod čiju brigu su je planirali ostaviti, preselila u Nizozemsku, pa su odlučili da je ponesu sa sobom u Evropu. Još uvijek bez naloga, Fix vidi Hong Kong kao svoju posljednju priliku da uhapsi Fogga na britanskom tlu. Passepartout postaje uvjeren da je Fix špijun iz Reform Cluba. Fix se povjerava Passepartoutu, koji ne vjeruje ni riječi i ostaje uvjeren da njegov gospodar nije pljačkaš. Kako bi spriječio Passepartouta da obavijesti svog gospodara o prijevremenom odlasku njihovog sljedećeg broda, Carnatica, Fix napije Passepartouta i drogira ga u jazbini opijuma. Pasepartout i dalje uspijeva uhvatiti parobrod za Yokohamu, ali ne može obavijestiti Fogga da parobrod polazi večer prije planiranog datuma polaska.

Fogg otkriva da je propustio svoju vezu. On traži brod koji će ga odvesti u Yokohamu, pronalazeći pilotski čamac Tankadere koji vodi njega i Aoudu do Šangaja, gdje hvataju parobrod za Yokohamu. Tamo traže Passepartouta, vjerujući da je stigao na Karnatik kako je prvobitno planirano. Pronalaze ga u cirkusu, pokušavajući zaraditi kartu za svoj povratak kući. Ponovo okupljeni, četvorica se ukrcavaju na parobrod General Grant, koji ih vodi preko Tihog okeana do San Francisca. Fix obećava Passepartoutu da sada, nakon što je napustio britansko tlo, više neće pokušavati odgoditi Foggovo putovanje, već će ga podržati da se vrati u Britaniju, gdje ga može uhapsiti.

U San Franciscu se ukrcavaju na transkontinentalni voz za New York, nailazeći na nekoliko prepreka na putu: krdo bizona koji prelaze pruge, neispravan viseći most i bandu Sioux ratnika u zasjedi na vozu. Nakon što je lokomotivu odvojio od vagona, Paspartua otimaju ratnici. Fogg ga spašava nakon što su se američki vojnici dobrovoljno javili da pomognu. Nastavljaju sankama na vjetar do Omahe, a zatim dolaze na voz za New York.

U New Yorku, pošto je propustio brod Kina, Fogg traži alternativni prevoz. Pronalazi parobrod Henrietta, namijenjen za Bordeaux, Francuska. Kapetan broda odbija ih odvesti u Liverpool, nakon čega Fogg pristaje da bude odveden u Bordeaux za 2.000 dolara po putniku. Zatim podmićuje posadu za pobunu i okreće brod za Liverpool. Protiv orkanskih vjetrova i punom parom, čamac ostaje bez goriva nakon nekoliko dana. Kada ponestane uglja, Fogg kupuje čamac od kapetana, a zatim posada spaljuje sve drvene dijelove kako bi održali paru.

Saputnici stižu u Queenstown (Cobh), Irska, vozom do Dublina, a zatim trajektom za Liverpool, još uvijek na vrijeme da stignu do Londona prije roka. Jednom na engleskom tlu, Fix hapsi Fogga. Ubrzo nakon toga, nesporazum je razjašnjen – pravi pljačkaš je uhvaćen tri dana ranije u Edinburghu. Fogg je propustio voz i stiže u London očigledno sa pet minuta zakašnjenja, siguran da je izgubio opkladu.

Sljedećeg dana Fogg se izvinjava Aoudi što ju je doveo sa sobom jer sada mora da živi u siromaštvu i ne može je izdržavati. Auda priznaje da ga voli i traži od njega da je oženi. Dok Pasepartout obavještava ministra, saznaje da je pogriješio u datumu – nije 22. decembar, već 21. decembar. Pošto je grupa putovala na istok, njihovi dani su skraćeni za četiri minuta za svaki stepen geografske dužine koji su prešli; tako, iako su iskusili isto vrijeme u inostranstvu kao što su ljudi iskusili u Londonu, vidjeli su 80 izlazaka i zalazaka sunca, dok je London vidio samo 79. Passepartout obavještava Fogga o svojoj grešci i Fogg žuri u klub baš na vrijeme da se nađe njegov rok i osvojite opkladu. Pošto je potrošio skoro 19.000 funti svog novca tokom putovanja, on dijeli ostatak između Passepartouta i Fixa i ženi se Aoudom.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Archived copy Arhivirano 2. 12. 2006. na Wayback Machine
  2. ^ Canavan, Gerry (2018). The Cambridge History of Science Fiction. Cambridge University Press. (ISBN 978-1-31-669437-4)
  3. ^ a b "Around the World in Eighty Days". Arhivirano s originala, 26. 1. 2021. Pristupljeno 29. 1. 2021.
  4. ^ "Die Reise um die Erde in 80 Tagen". J-verne.de. Arhivirano s originala, 11. 9. 2019. Pristupljeno 23. 11. 2015.
  5. ^ Around the World In Eighty Days, by Jules Verne. Translated by George Makepeace Towle. Arhivirano s originala, 28. 7. 2018. Pristupljeno 29. 10. 2017 – preko standardebooks.org.
  6. ^ Niederman, Derrick (20. 2. 2020). The Remarkable Lives of Numbers: A Mathematical Compendium from 1 to 200. Prelude Books. ISBN 9780715653722. Arhivirano s originala, 8. 1. 2022. Pristupljeno 10. 10. 2020 – preko Google Books.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]