Idi na sadržaj

Računarsko kućište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moderno Apple kućište

Računarsko kućište je hardverski dio računara u koji se stavljaju nužni dijelovi za rad računara. Kućišta su obično napravljena od aluminija, čelika ili plastike, a ponekad se ubaci i neki detalj od drveta ili perspexa.

Veličine i oblici[uredi | uredi izvor]

Kućišta dolaze u mnogo različitih veličina i formata (form factor). Danas se najviše koristi ATX format iako se sve više proizvode kućišta malenih veličina (mATX format). Kućišta se prilagođavaju formatu matične ploče, tako da postoje i matične ploče ATX, mATX, Mini-ITX i ostali formati. Također kućište ima podjelu i po veličini, pa tako imamo mini tower, mid-sized tower i full-sized tower kućišta. Isto tako kućišta dolaze u raznim oblicima tako da imamo desktop ili pizza kućišta koja su položena vodoravno, te tanka kućišta koja su namijenjena za male prostore. Danas se veličina kućišta nastoji svesti na što manje dimenzije, tako da se sve više pojavljuje Mini-ITX standard koji najmanji format od svih navedenih. Već su najavljeni Mac Mini računari koji će biti veličine običnog CD-ROM uređaja. Kompanija Intel već uveliko promovira svoju tehnologiju postavljanja matičnih ploča u BTX format, te ta tehnologija iziskuje i druge vrste kućišta.

Namjena[uredi | uredi izvor]

Obično kućište ima mjesto za naponsku jedinicu, nekoliko stalaka za hard disk, CD ili DVD uređaj i I/O, USB ili druge priključke koji moraju biti spojeni na matičnu ploču. Matična ploča se stavlja na dno kućišta gdje se pričvršćuje šarafima, dok je napojna jedinica obično na vrhu kućišta koje se, također, učvršćuje (doduše drukčijim) šarafima. Obično imamo i četiri 5,25" stalka, kao i tri 3.5" stalka za razne uređaje kao što je hard disk, flopi disk, CD ili DVD ROM/RW. Dugme za uključivanje ili resetiranje računara se žicom spaja na matičnu ploču.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]