Radni festival animiranog filma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

RFAF ili Radni festival animiranog filma je festival animiranog filma koji se održava svake godine u Neumu pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH i Fondacije za kinematografiju. Nagrade se dodjeljuju u kategorijama najbolja 2D i 3D animacija, najbolji muzički i propagandni spot, a kao glavna nagrada se dodjeljuje Grand Prix za najbolji animirani film. Također se dodjeljuje i nagrada stručnog žirija, kojeg sačinjavaju poznate ličnosti iz svijeta animiranog filma.

RFAF 2006[uredi | uredi izvor]

Prvi međunarodni radni festival animiranog filma RFAF otvoren je 8. januara 2006. u prostoru hotela Zenit, Neum. Glavni organizator je bio Studio Neum, a suorganizatori Općina Neum i Hotel Zenit. Festival je otvorio Federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac. Za sedam dana, koliko je festival trajao, prikazano je 47 filmova iz SAD, Estonije, Poljske, Njemačke, Irana, Finske, Švicarske, Češke, Latvije, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Rusije, Španije, Holandije, Italije, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Irske i Bosne i Hercegovine.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je 14. januara u hotelu Zenit. Stručni žiri su sačinjavali: Asaf Džanić (Bosna i Hercegovina), Joško Marušić (Hrvatska) i Robert Bubalo (Bosna i Hercegovina).

Dobitnici nagrada[uredi | uredi izvor]

  • Grand Prix (3.000 KM + umjetnička slika) - film "Kralj budala", Olaf Encke (Njemačka)
  • Najbolja 2D animaciju (1.000 KM) - film "Dim", Claudie Romero (Njemačka)
  • Najbolja 3D animaciju (1.000 KM) - film "Bibi", Lola Kamalov i Bek Shakirov (SAD)
  • Najbolja muzika (1.000 KM + muzički instrument lijerica) - film "Vent", Erik van Schaaik (Holandija)
  • Nagrada stručnog žirija za najbolji film (2.000 KM) - film "Svijeće", Victor Azeev (Rusija)

RFAF 2007[uredi | uredi izvor]

Ambox outdated serious.svg Ovaj članak ili njegov dio sadrži zastarjele podatke.
Članak dopunite novijim podacima, a nakon toga uklonite ovaj šablon.

Otvoren je natječaj za Radni festivala animiranog filma koji će se održati od 14. januara do 21. januara 2007. godine u Neumu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]