Razgovor s korisnikom:Matej/Arhiva 1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ova stranica je arhiva. Ne mijenjate sadržaj ove stranice. Ako imate dodatne komentare, iskažite ih na trenutnoj stranici za razgovor.


Commons-emblem-notice.svg

Matej/Arhiva 1, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Prvo upozorenje - ne pišite naslove članaka velikim slovima. Koristitie mala slova sa prvim slovom velikim. Pozdrav, Emx 12:59, 17 novembar 2006 (CET)

Pravilna upotreba velikih i malih slova[uredi izvor]

Matej, dali možete koristiti samo veliko prvo slovo u nazivu članka, jer se velika slova samo kriste za akronime? Također, možete li dodati sljedeći tekst na kraju članaka o matematici: [[Kategorija:Matematika]]? Hvala na doprinosu i vaši članci su jako korisni i dobri. --Benjamin 13:03, 17 novembar 2006 (CET)

Pozdrav, nisam se stigao prije javiti, vidim da si riješio problem pisanja i objavljivanja članaka. Ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno postavi ili meni ili nekome od administratora ili korisnika koji su trenutno na wikipediji, što možeš pogledati na navigaciji Nedavne izmjene.--Pavone 13:55, 23 novembar 2006 (CET)
Matej, molim te, prilikom pisanja članka,na kraju članka uvijek dodaj kategoriju, u tvom slučaju Matematika. [[Kategorija:Matematika]]. Hvala. --Pavone 14:03, 23 novembar 2006 (CET)
U svakom slučaju, na kraj članka dodaj kategoriju u po mogućnosti neka članak ima minimalno od 3 do 5 rečenica. Pozdrav do sutra. --Pavone 14:40, 23 novembar 2006 (CET)
Prilikom uređivanja članaka, kao npr Elementi matematičke logike, koristite dugme "Prikaži izgled" da vidite kako će članak izgledati. TO je korisnije od brojnog spašavanja članka i nepotrebnih izmjena. --Emx 09:38, 5 decembar 2006 (CET)

Matej, svaka čast na člancima. Samo naprijed. Ako treba neka pomoć, pitaj bez ustručavanja bilo kojeg od korisnika. Poz. Emir Kotromanić 14:28, 8 decembar 2006 (CET)

  • I ja bih da (nešto kasnije od ostalih) poželim dobrodošlicu. Radite na jednoj bitnoj oblasti, iz koje nam nedostaje kvalitetnih članaka, tako da Vam želim puno uspjeha u daljem angažmanu. Ado 11:49, 13 decembar 2006 (CET)

Praživotinje[uredi izvor]

Imaš li šta protiv da naslov članka Praživotinje promjenim u Protozoa? Naslov "Praživotinje" će ostati kao redirect. Pozdrav. --Elmir[demicx] 12:29, 13 decembar 2006 (CET)

Korisnički šabloni[uredi izvor]

Pozdrav, ako želiš urediti svoju korisničku stranicu na drugačiji ili možda i ljepši način možeš koristiti neke od korisničkih šablona. Do čitanja, --Pavone 13:16, 13 decembar 2006 (CET)

Čestitka[uredi izvor]

Hvala najljepša :))

I tebi sve najbolje i puno sreće i uspjeha u budućnosti. Ado 15:49, 29 decembar 2006 (CET)

I od mene sve najbolje, puno sreće i zdravlja. --Elmir[demicx] 15:53, 29 decembar 2006 (CET)

Hvala također! --Pavone 11:03, 30 decembar 2006 (CET)

Korisnička kutija[uredi izvor]

Ako zelis, mozes da koristis sablon {{Korisnička kutija}} na svojoj korisnickoj stranici. Dovoljno je da ubacis

{{Korisnička kutija}}
{{Korisnik BiH}}
{{Korisnik Horoskop}}
{{Korisnik Vaga}}
{{User muzika}}
{{Kraj korisničke kutije}}

na svoju stranicu. Pozdrav. --Elmir[demicx] 10:42, 11 januar 2007 (CET)

Pozdrav[uredi izvor]

Zovem se Nedim Hafizović i najmlađi sam član wikepedije,ali ne i najgluplji.Autor sam članka Yu-Gi-Oh! GX.Do sada nisam čuo za tebe i igleda da si novi.A pošto ovaj članak ovamo smatram svojim najvećim,tako sam ga dotjerao,naravno uz pomoć još nekih prijatelja sa Wikepedije da je ovaj članak sličan onom na engleskom jeziku i njega možeš naći.A što se tiče toga vidim da se mnogo zanimaš za životinje pa bih ti preporučio da preuređuješ neke pozanate i osnovne životinje,a o njima se ne zna mnogo.Ukoliko zatreba šta javi na korisničku stranicu.

Netko 00:22, 15 januar 2007 (CET)

Dobrodošao "novi" korisniče :) -- Amer Zeherović Poruka 17:26, 15 januar 2007 (CET)
Ma šalio sam se Matej, zar nisi vidio da sam ti stavio u navodnike "novi". Pročitao sam šta ti je Nedim napisao, pa sam se htio malo našaliti. Znam da nisi novi korisnik, pratio sam tvoj rad. Sviđa mi se što pišeš o matematici, a i tvoj rad je za svaku pohvalu. Pozdrav, -- Amer Zeherović Poruka 08:51, 16 januar 2007 (CET)
Ma volio bih i ja znati :)))) -- Amer Zeherović Poruka 09:52, 16 januar 2007 (CET)

Domovinski rat[uredi izvor]

Zdravo

Prebacio sam stranicu "Hrvatski rat za nezavisnost" na "Domovinski rat". Vidjecemo dali ce se iko protiviti. Pozdravi --EmirA 23:36, 20 januar 2007 (CET)

Odgovor[uredi izvor]

Pogledao sam clanke Benin i Mohačka bitka. Sve je u redu. Imamo dosta clanaka koji su lose napisani, tako da je ponekad neophodno promijeniti cijeli ili dio teksta. Clanak Djeljivost brojeva mozes da ostavis kao zaseban clanak. Ja sam ga samo malo preuredio. PS. Na clancima o matematici mozes da koristis i varijablu <math></math>. Pogledaj en:Help:Displaying a formula . Pozdrav. --Elmir[demicx] 08:45, 2 februar 2007 (CET)

Lema[uredi izvor]

Vidim da se baviš člancima o matematici i to je pravo lijepo, što bi ljudi rekli :-) Možda bi mogao da napišeš članak o pojmu lema, pošto se puno spominje u člancima o matematičkoj logici, koje ti pišeš, a nema nigdje objašnjeno (bar ja nisam vidio) šta to znači.. Pozdrav! --Kal-El 14:13, 5 februar 2007 (CET)

Tvoj doprinos[uredi izvor]

Zdravo. Gledam šta si do sada sve uradio, i stvarno je tvoj doprinos ogroman. Ali vidim da nisi prijavljen za projekt jedan članak denvno, što je po mom mišljenju šteta, jer koliko vidim da u biti i radiš toliko da bi bez problema moga učestvovati u projektu. Ipak je lijepo kad za rad dobiješ nagradu na svojoj korisničkoj stranici, kao neku satisfakciju za vrijeme i trud koji si uložio. Dakle, čisto konstruktivan prijedlog. Želim ti puno uspjeha u daljem radu. --Lana Zeherović 10:00, 7 februar 2007 (CET)

U sustini bi trebalo da bde sa slikama ali to nije neophodno. Na kraju krajeva, ako i napravis clanak bez slike, uvjek je neko doda. Na kraju krajeva, za članke koje ti pišeš nisam vidjela da ima slika ni na engleskoj wiki. I ja se sa postavljanjem slika ne snalazim bas najbolje. Ako se moze prekopirati sa engleske wiki, postavim je, a ako ne, onda čekam da to neko drugi uradi. Emir Kotromanić je na čaršiji meni jednom objasnio i taj dio kako se postavlja slika kao datoteka, pa možeš pogledati. Jer stvarno je šteta da se ne prijaviš za projekt samo radi toga. Konsultuj se sa nekim od admina vezano za to. Nedostatak vremena za postavljanje potpuno novog članka je već drugo. Ali i to se može riješiti. Ako dobro govoriš engleski, prevedeš članak sa engleske, a ako ne, uvijek ti ostaje hrvatska i srpska wikipedija.. Pozdrav. --Lana Zeherović 10:50, 7 februar 2007 (CET)

Matematika[uredi izvor]

Pošto vidim da se na našoj wiki niko ne bavi matematikom osim tebe i mene, odlučio sam ti malo uskočiti u pomoć, jer smo slabi s tim tipom članaka.. Počeo sam pisati i mislim da sam malo pogriješio.. Pogledaj en:Calculus .. na sr wiki to su preveli kao Kalkulus, a ja kao matematička analiza i mislim da je to pogrešno (maloprije sam to uvidio).. Javi, pa da vidimo šta ćemo dalje.. Pozdrav! --Kal-El 19:47, 12 mart 2007 (CET)

Kardinalna greška.. :-( Popravit ću to kada se vratim.. Moram sada vani.. --Kal-El 19:51, 12 mart 2007 (CET)
Greške sam popravio.. matematička analiza se bavi nizovima i graničnim vijednostima funkcije, a kalkulus diferencijalnim i integralnim računom, sto jest povezano, ali nije isto :-) Pozdrav! (vidi članke koje sam pisao o matematici.. idi na moj spisak napisanih članaka na projektu jedan članak dnevno za mart) --Kal-El 17:38, 13 mart 2007 (CET)

Pitanje tj. molba[uredi izvor]

Matej, da li slučajno znaš išta o kvantnoj hemiji? Prevodim nešto o čemu ni sam ne znam ništa, pa mi treba neko ko bar zna pojmove. U pitanju su dvije tri rečenice kojima ne mogu da shvatim značenje... Evo ti, pa ako budeš znao, javi mi se porukicom:

  • Self-consistent field (SCF) computation (type: Restricted Hartree-Fock) of cytosine molecule using the direct SCF method
  • SCF computation (type: Restricted open-shell Hartee-Fock) of water and cu2+ using the direct SCF method
  • SCF computation (type: Multi-configuration Self-consisted field) of triazolium ion using the direct SCF method

Hvala unaprijed! -- Amer Zeherović Poruka 21:32, 29 mart 2007 (CEST)

Nemam literature... Da Bogdo imam, znao bih o čemu se uopće radi... Tebi svakako hvala na brzom odgovoru -- Amer Zeherović Poruka 09:35, 30 mart 2007 (CEST)

Nema na čemu, samo radi. --Pavone 11:39, 3 april 2007 (CEST)

Šta ima[uredi izvor]

Joj ti si kralj čovječe!Vidim da su ti članci jako dobra strana.Samo ako nije previše privatno da kažeš svoje ime. Netko 22:29, 23 april 2007 (CEST)

LOL.. Pa Matej valjda :-D Osim ako je baš nasumice uzeo to korisničko ime :-) --Kal-El 22:31, 23 april 2007 (CEST)

Glasanje[uredi izvor]

Molim te glasaj ovdje za dva prijedloga za CheckUser-e --Kal-El 15:51, 13 juni 2007 (CEST)

Zaboravio si dati svoje mišljenje o mojjoj kandidaturi.. --Kal-El 14:50, 17 juni 2007 (CEST)

"Prikaži izgled"[uredi izvor]

Molimo Vas da za provjeru izgleda stranice koristite dugme „Prikaži izgled“.
Učestalim korištenjem dugmeta „Sačuvaj stranicu“ opterećujete nedavne izmjene
i historiju članka. Hvala na razumijevanju. KWiki (razgovor) 19:15, 2 februar 2016 (CET)
link=Datoteka:Slika_prika%C5%BEi_izgled.png

Kratkoća[uredi izvor]

Vidim da si se aktivirao nakon podužeg vremena i trud ti je za pohvalu, ali trebaš imati na umu da smo pokrenuli ovaj dugoročni projekt s ciljem poboljšavanja kvalitete BS Wiki. Dakle, izbjegavati pisanje kratkih članaka. Ako ga samo započneš s namjerom da ga proširiš u naredna 3-4 dana, onda ubacuj šablon {{Izmjene u toku}}, tako da ga niko ne bi dirao ili obrisao u međuvremenu. -- KWiki (razgovor) 17:07, 3 februar 2016 (CET)


prebacio sam članak Unija skupa na skup.Sad se može izbrisati Matej (razgovor) 17:58, 3 februar 2016 (CET)

Kopiraš sa Srbijanske Wikipedije? --Munja (razgovor) 19:27, 7 februar 2016 (CET)

Prijedlog[uredi izvor]

Šta misliš da pregledaš ovaj spisak i, ako bude članaka iz matematike (vidim da radiš tu oblast), staviš ih sebi na spisak za proširivanje? To bi bilo 2 muhe jednim udarcem: i dalje bi radio i doprinosio, a smanjivao bi se broj kratkih članaka. A ako ih ne bude, onda još i bolje. :) -- KWiki (razgovor) 19:03, 14 februar 2016 (CET) Dobro uradit cu tako Matej (razgovor) 19:13, 14 februar 2016 (CET)