Idi na sadržaj

Severski Donjec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Severski Donjec
Države Ukrajina, Rusija
Dužina1.130 km
IzvorSmolensko pobrđe, Rusija
NV izvora980 m
UšćeDnjepar kod Kijeva
SlivCrnomorski
Prosječni protok360 m3/s na ušću
Površina sliva88.900 km2

Severski Donjec (ukrajinski: Сіверський Донець), je četvrta po dužini rijeka u Ukrajini, te velika desna pritoka Dona. Važna je za transport uglja iz Donbaskog bazena.

Hidrografija

[uredi | uredi izvor]

Severski Donjec izvire na Srednjoruskoj visoravni u Belgorodskoj Oblasti, zatim teče prema jugu kroz Istočnoevropsksku niziju. Nakon što prođe grad Belgorod ulazi u Ukrajinu, dotiče istočno od Harkova, gdje naglo zavija prema jugozapadu i ponovo se vraća u Rusiju. Nakon toga ponovo pravi veliki luk i teče na jugoistok praveći velike meandre kroz istočnu Ukrajinu.

U svom donjem dijelu toka nekih 50 km, rijeka formira granicu između Ukrajine i Rusije, sve do grada Donjecka kod kojeg ulazi u Rusiju. Kod mjesta Ust-Donjeck u Rostovskoj oblasti ulijeva se u rijeku Don.

Karta porječja Dona sa Severskim Donjecom

Sliv rijeke sa pritokama zauzima površinu od oko 98.900 km2 i proteže se od Belgorodske Oblasti u Rusiji, preko istočne Ukrajine do Rostovske Oblasti i drugi je po površini riječni sliv u Ukrajini.

Zbog pomanjkanja dotoka vode u ljetnim mjesecima, duž rijeke izgrađena su brojna akumulaciona jezera, a 1970-ih izgrađen je sistem kanala do Dnjepra, kojim se dio voda prebacuje u Severski Donjec.

Rijeka se ledi od decembra do kraja marta. Izgradnjom 6 ustava omogućena je plovnost ove rijeke sve do ukrajinskog grada Sjeverodonjecka nekih 220 km prije svog ušća u Don.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]