Spermatocitogeneza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spermatocitogeneza
Shematski dijagram spermatocitogeneze
Detalji
SistemMuški reproduktivni sistem
Anatomska terminologija

Spermatocitogeneza je muška varijanta gametocitogeneze a uključuje matične ćelije koj se dijele da bi se zamijenile i da bi se stvorila populacija ćelija koja je predodređena za zrelu spermu.

Uključene matične ćelije nazivaju se apermatogonije i specifične su vrste matičnih ćelija poznatih kao gametogonija.

Tri funkcionalno odvojena tipa spermatogonijskih ćelija prepoznaju se na osnovu izgleda jedra: tamna spermatogonija tipa A (Ad), Tip A blijeda spermatogonija (Ap) i spermatogonija tipa B (B).

Tip Ad spermatogonija ("tamna")[uredi | uredi izvor]

Populaciju spermatogonije održava spermatogonije tioa Ad. Te ćelije ne sudjeluju direktno u stvaranju sperme, a umjesto toga služe za održavanje opskrbe matičnih ćelija za spermatogenezu.

Svaki tip spermatogonija Ad se deli da bi se proizveo drugi tip Ad spermatogonija, koji dalje može nastaviti spermatogenezu, i jedna Ap spermatogonija, koja se dalje diferencira.[1]

Tip Ap spermatogonike ("blijeda")[uredi | uredi izvor]

Tip Ap spermatogonije opetovano se dijeliti mitotozom da bi se stvorili identični ćelijski klonovi povezani citoplazmatskim mostovima.

Veze između ćelija omogućavaju da se razvoj sinhronizira. Kad prestane ponavljanje dioba, ćelije se diferenciraju u spermatogonije tipa B . Ovaj period naziva se spermatogonijska faza.

Spermatogonija tipa B[uredi | uredi izvor]

Spermatogonija tipa B prolazi kroz mitote da bi se proizvele diploidne intermedijarne ćelije zvane primarne spermatocite.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ CLERMONT, Yves (March 1966). "Renewal of spermatogonia in man". American Journal of Anatomy. 118 (2): 509–524. doi:10.1002/aja.1001180211.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]