Dartos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ovojnica dartos
Skrotum. (Oznaka za dartos je u dnu lijevo.)
Skrotum. (Oznaka za dartos je u dnu lijevo.)
Detalji
LatinskiTunica dartos
PorijekloPotkožno tkivo skrotuma, površinska do površinska fascija superficial to superficial (Collesova)
InsertionKoža i srednjelinijska rafa skrotuma
Duffyjeva arterija
Genitalna grana genitofemoralnog nerva
AkcijeValovitost skrotuma
Identifikatori
Gray'sp.1238
TAA09.4.03.003
FMA18088
Anatomska terminologija

Ovojnica dartos ili fascija dartos ili jednostavno dartos (grč. δέρνω – derno = tuku, zabadaju i / ili δμρμα – derma = koža ili δαρτός – dartos, što znači „ono koje je skinuto ili zguljeno“, moguće zbog izgleda[1]) je sloj vezivnog tkiva koji se nalazi u penisnoj osovini, prepuciju i skrotumu.[2] Dio penisa naziva se površinska fascija penisa ili potkožno tkivo penisa,[3] dok je skrotumski dio sam dartos. Pored toga što je kontinuirana sama sa skrotumom i penisom, kontinuirana je i sa Collesovom fascijom perineumom i Scarpinom fascijom trbuha.[2] Leži tačno ispod kože, što ga čini površnim vanjskim spermatskim fascijama u skrotumu i Buccovoj fasciji u osovini penisa.

U skrotumu se sastoji uglavnom od glatkih mišića. Tonus ovog glatkog mišića odgovoran je za naboran (rugozan) izgled skrotuma.[2] U ženki su ista mišićna vlakna slabije razvijena i nazvana dartos muliebris, ležeći ispod kože labia majora.

Inervaciju prima od postganglijskih simpatičkih nervnih vlakana koja dolaze preko ilioingvinalnog živca i zadnjeg zglobnog nerva.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

U penisu, labavo pričvršćivanje dartoske fascije na Buckovu fasciju odgovorno je za visoki stupanj pokretljivosti kože penisa preko i ispod tkiva.[2] Također je odgovoran za provođenje opskrbe peniske kože krvlju, uzdužno usmjerene anastomozne mreže sudova koji proizlaze iz vanjskih pudendalnih sudova.[2] U skrotumu, tunica dartos djeluje na regulaciju temperature testisa, što pospješuje spermatogenezu. To postiže širenjem ili kontrakcijom nabora skrotumske kože.

  • Kontrakcijom se smanjuje površina koja je dostupna za gubitak topline, smanjujući na taj način njen gubitak i zagrijavanje testisa.
  • Suprotno tome, ekspanzija povećava površinu, potičući gubitak topline i na taj način hlađenje testisa.

Dartoski mišić djeluje u suradnji s kremasterskim mišićem kako bi povisio testis, ali ne smije se miješati sa kremasterskim refleksom.

Dartoska fascia drži prepucij u blizini peniskog glavića tokom života. U dojenačkoj dobi dartoska fascija djeluje kao jednosmjerni kontrolni ventil na vrhu prepucija, omogućavajući isticanje urina, ali sprečava ulazak stranih tvari i patogena. S povećanjem zrelosti, dolazi do povećanja elastičnih vlakana, što omogućava da se kod odraslih kožica prepucija uvuče i klizi slobodno naprijed-nazad.

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 17. 1. 2020. Pristupljeno 4. 8. 2020.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ a b c d e Campbell (2007). Alan J. Wein, editor (ured.). Campbell-Walsh Urology. Philadelphia: Elsevier Saunders. ISBN 978-1-4160-6911-9.
  3. ^ Terminologica Anatomica 98

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]