William H. Seward

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
William Henry Seward
William Seward, Secretary of State, bw photo portrait circa 1860-1865.jpg
Willima h Seward, uspješni političar SADa
Rođenje (1801-05-16) 16. maj 1801.
Florida (New York), SAD
Smrt 10. oktobar 1872(1872-10-10) (71 god.)
Auburn, New York

William Henry Seward Sr. bio je guverner države New York i državni sekretar SAD-a u vrijeme Abrahama Lincolna i Andrewa Johnsona.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Floridi, (New York) 5. decembra 1768. Na Union Collegu studirao je pravo, gdje je i diplomirao sa svim počastima 1820. Nakon što se upoznao s uvjetima života robova u Georgiji pridružio se antirobovlasničkom strujama, a u pravnoj praksi pridružio se svom puncu, Elijahu Milleru. Ovu saradnju obustavio je kad su ga izabrali u senat New Yorka. U svom progresivnom programu zalagao se i za veći utrošak novca na obrazovanje, osnivanja škola za imigrante na njihovom jeziku i od strane profesora njihove vjere, te poboljšanje uslova u zatvorima. Bio je pripadnik Whig partije kad je izabran za državnog sekretara. Već u početku se pokazao kao vođa u borbi za oslobođenje robova. Tvrdio je da postoji i viši zakon od Ustava, a robovlasništvo je moralno loše. Na sudu je branio odbjegle robove, a 1850. rekao je da će, ako se Amerika ne oslobodi robovlasništva, doći do građanskog rata.

Potpisivanje proklamacije o emancipaciji

1855 Seward je prešao u Republikansku stranku kad su ga ponovo izabrali za senatora iz New Yorka. Nakon toga je njegova politička popularnost opala, republikanci ga nisu predlagali na mjesto senatora zbog radiklane prošlosti, a radikali ga nisu podržavali zbog pridruživanja desničarima.

Kad je Lincoln izabran za predsjednika, postavio je Sewarda za državnog sekretara (1861-1869). Tokom rata Seward je osnovao tajnu policiju koja je hapsila civile zbog nelojalnih djela, kao što su sabotaža i špijunaža. Ovi politički zatvorenici nisu izvođeni pred sudove, nisu im se govorili razlozi njihovog hapšenja niti za šta su osumnjičeni i nisu vođene istrage o njihovim postupcima.

Zalagao se za priključenje Djevičanskih ostrva Americi, američku kontrolu nad Panamom i kupovinu Aljaske. Uspio je izvesti samo ovo posljednje. 30. marta 1867. kupio je Aljasku od Rusije za 7.200.000 (vrijednost koja danas iznosi otprilike 96.604.813,22 dolara). Ovu kupovinu u početku su ismijavali i nazivali je "Sewardovom ledenom kutijom" ("Seward's Icebox") ili "Seward's Folly" i Johnsonovom "polarnim medvjeđim vrtom".

Iste noći kad je izvršen atentat na Lincolna, Lewis Powell pokušao je izvršiti atentat na Sewarda. Powell je došao do Sewardove sobe tako što je rekao portiru da mu nosi lijek. Prije nego je ušao do Sewarda, susreo je njegovog sina Fredericka, u koga je pucao nakon što ga je ovaj pokušao udaljiti rekavši da mu otac spava. Nakon toga je ušao u Sewardovu sobu i nekoliko ga puta ubo nožem u lice i vrat. Pri tome je povrijedio još dvoje njegove djece, Augustusa i Fanny, njegovu medicinsku sestru, narednika Georgea F. Robinsona i glasnika, Emericka Hansella, koji su ušli kad je Powell počeo bježati. Iako je uspio preživjeti, zahvaljujući prethodnoj povredi vrata zbog koje je nosio čvrste medicinske okovratnike, na licu su mu trajno ostali vidni ožiljci.

Powella su uhvatili i pogubili 7. jula 1865, zajedno sa Davidom Heroldom, Georgeom Atzerodtom i Mary Surratt, optuženim za zavjeru pri atentatu na Lincolna.

Nakon što je Ulysses S. Grant postao predsjednik, Sewart se penzionisao i ostatak svog života proveo u putovanjima i pisanju. 10. oktobra 1872. preminuo je u svojoj kući u Auburnu od posljedica otežanog disanja. Sahranjen je na groblju Fort Hill, također u Auburnu. Njegov sin Frederick objavio je Sewardove meomoare.

Značaj[uredi | uredi izvor]

WilliamHSeward.JPG
  • Novčanice od 50 dolara, poznate i kao Coin notes, iz serije 1891 prikazuju Sewardov portret. Primjerci ove novčanice veoma su rijetki i vjerovatno bi se na aukcijama mogli prodati za oko 50.000 dolara.
  • U Auburnu ima i ulica koja nosi njegovo ime. U istom mjestu postoje još 3 ulice koje nose imena članova njegove porodice: Frances Street, Augustus Street i Frederick Street.
  • Jedna osnovna škola u Auburnu nosi ime ovog političara (Seward Elementary School). Selo Florida u njujorškoj pokrajini svojoj jedinoj srednjoj školi dalo je ime "Seward".
  • Gradovi Seward (Nebraska) i Seward (Aljaska) te Sewardovo poluostrvo na Aljasci također su nazvani po njemu, kao i parkovi Seward Park u Seattleu, Seward Square u Washingtonu, park u Manhattanu i Town of Seward, NY.
  • Njegova statua nalazi se u Madison Square Parku u New York Cityju i u Volunteer Parku u Seattleu (okrenuta prema Aljasci)
  • Vrh na planinskom lancu Adirondack u New Yorku zove se Seward Mountain (1.329 m).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]