Martin Van Buren

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Martin Van Buren
Martin Van Buren edit.jpg
8. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 1837. - 4. mart 1841.
Prethodnik Andrew Jackson
Nasljednik William Henry Harrison
8. potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 1833. - 4. mart 1837.
Prethodnik John Calhoun
Nasljednik Richard Johnson
10. Državni sekretar SAD
Vrijeme na vlasti
28. mart 1829. – 23. maj 1831.
Prethodnik Henry Clay
Nasljednik Edward Livingston
Rođenje 5. decembar 1782.
Kinderhook, New York, New York
Smrt 24. juli 1862(1862-07-24) (79 god.)
Kinderhook, New York
Puno ime Martin Van Buren
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Demokratska stranka
Supruga Hannah Hoes
Djeca Abraham
John
Martin
Smith
Obrazovanje Hampden-Sydney College
University of Pennsylvania
Vjera Holandska reformska crkva
Potpis Martin Van Buren Signature2.svg

Martin Van Buren, poznat i po nadimku Old Kinderhook, bio je američki političar poznat po tome što je bio 8. predsjednik SAD-a.[1]

Van Buren je prvi predsjednik koji se rodio kao američki državljanin i jedini kome engleski nije bio maternji. U njegovom rodnom mjestu Kinderhook, kao i u familiji lokalnog gostioničara gdje je odrastao, govorio se holandski.

Nakon što se školovao u lokalnoj školi, godine 1796. otišao je u New York studirati pravo. Studij je završio 1802, a sljedeće godine primljen je u lokalnu advokatsku komoru.

Van Buren se kao advokat obogatio i stekao dovoljno poznanstava da bi se počeo baviti politikom. 1808. imenovan je za upravnika okruga Columbia u državi New York, a od 1813. do 1821. bio je član Senata države New York.[1]

1821. Van Buren je izabran u Senat. Tamo se s vremenom počeo povezivati s frakcijom Demokratsko-republikanske stranke vezanom uz budućeg predsjednika Andrewa Jacksona. 1829. izabran je za guvernera države New York, ali je na tu funkciju odmah podnio ostavku kako bi postao državni sekretar u prvoj Jacksonovoj administraciji.

1832. na prvoj konvenciji Demokratske stranke izabran je za potpredsjedničkog kandidata, te je preuzeo tu funkciju nakon Jacksonove izborne pobjede.

Iako Van Buren, kao Njujorčanin i zbog nejasnih stavova prema ropstvu, nije bio popularan na Jugu, relativno je lahko osigurao demokratsku nominaciju 1836. zahvaljujući Jacksonovoj podršci. Protiv sebe je imao čak tri kandidata nove opozicijske stranke Vigovaca - koji su se nadali da Van Buren neće uspjeti osvojiti većinu elektora, te da će, slično kao i 1824, o predsjedniku odlučivati Kongres. Međutim, zahvaljujući Jacksonovoj harizmi te izvrsno organiziranoj demokratskoj partijskoj mašineriji, Van Buren je glatko izabran na predsjedničku dužnost.

Ubrzo se pokazalo kako Van Buren - iako spretan partijski političar i manipulator - nema harizmu niti državničke sposobnosti svog slavnog prethodnika. SAD je 1837. pogodila velika ekonomska kriza, a ispostavilo se da federalna vlada ne raspolaže ovlastima niti instrumentima kako bi je suzbila.[1] Iste je godine Van Buren stekao veliku nepopularnost.

Iako je 1840. godine, zahvaljujući svojoj partijskoj mašineriji, lahko izabran za demokratskog predsjedničkog kandidata, većina glasača opredijelila se za vigovskog kandidata Williama Henryja Harrisona.

Van Buren se nastojao vratiti u Bijelu kuću, ali je pokušaj da to učini 1844. godine zaustavljen već na samoj demokratskoj konvenciji. Četiri godine kasnije uspio je dobiti nominaciju abolicionističke Stranke slobodnog tla, ali nije dobio nijedan glas u elektorskom kolegiju.[1]

Nakon toga je skoro u potpunosti nestao iz politike, iako je 1860. pokušao spriječiti izbor Abrahama Lincolna za predsjednika, smatrajući da bi to dovelo do secesije južnih država i razbijanja američke Unije. Međutim, kad je Lincoln izabran, principijelno je podržao njegovu politiku usmjerenu prema očuvanju jedinstva zemlje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Biografija sa stranice whitehouse.gov, Bijela kuća pristupljeno 24. 7.2014 (en)