Idi na sadržaj

Rutherford B. Hayes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rutherford B. Hayes
19. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na dužnosti
4. mart 1877 – 4. mart 1881.
PrethodnikUlysses S. Grant
NasljednikJames A. Garfield
29. i 32. guverner savezne države Ohio
Vrijeme na dužnosti
10. januar 1876 – 2. mart 1877.
PrethodnikWilliam Allen
NasljednikThomas L. Young
Vrijeme na dužnosti
13. januar 1868 – 8. januar 1872.
PrethodnikJacob Dolson Cox
NasljednikEdward Follansbee Noyes
Lični podaci
Rođenje
Rutherford Birchard Hayes

(1822-10-04) 4. oktobar 1822.
Delaware, Ohio, SAD
Smrt17. januar 1893(1893-01-17) (70 godina)
Fremont, Ohio, SAD
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaRepublikanska stranka
SuprugaLucy Webb
Djeca8
ObrazovanjeKenyon College
Harvard Law School
VjeraMetodizam
Potpis

Rutherford Birchard Hayes (4. oktobar 1822 – 17. januar 1893) bio je američki general, odvjetnik, političar i 19. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Republikanac, bio je odvjetnik prije pridruživanja vojsci za vrijeme građanskog rata. Nakon rata dobio je titulu vrhovnog generala. Kandidiran je za člana Kuće predstavnika tokom rata, no titulu je dobio tek nakon njega. Tu je služio od 1865 do 1867 kad je dao ostavku jer je io nominiran za Ohioskog guvernera. Dobio je izbore i služio od 1868. do 1872. Porazio je Samuela Tildena na predsjedničkim izborima i postao predsjednik. Hayes je preminuo 1893 u Fremontu od srčanog udara.

Rani život

[uredi | uredi izvor]

Hayes se rodio u Ohiou, u porodici doseljenika iz Vermonta. Njegov otac je umro prije njegovog rođenja, ali se za odgoj brinuo ujak, ugledni lokalni poslovni čovjek. Hayes je tako uspio na Harvardu završiti pravo i od godine 1845. je radio kao advokat u Cincinnatiju.

Godine 1852. Hayes se oženio za Lucy Ware Webb, kći lokalnog liječnika koja je bila završila Wesleyan Women's College, te će kasnije postati prva supruga predsjednika SAD-a sa formalnim akademskim obrazovanjem. Lucy će Hayesu roditi osmoro djece te kao gorljiva kršćanka imati bitan uticaj na svog supruga. Tako je Hayes, nekadašnji simpatizer Whigovske stranke, postao gorljivi abolicionist i pristupio Republikanskoj stranci.

Rana politička karijera

[uredi | uredi izvor]

Kada je izbio građanski rat, Hayes se prijavio kao dobrovoljac te dobio čin majora. Za vrijeme svoje službe se istakao velikom hrabrošću, a u bitki kod South Mountaina 1862. godine je ranjen. Zbog svojih zasluga je dobio čin majora, a 1864. godine, dok je još bio na frontu, kandidiran je od strane republikanaca za mjesto u Kongresu. Hayes nije odbio kandidaturu, ali je odlučio da ne učestvuje u kampanji dok traju borbe, isto kao što je nakon izborne pobjede odbio preuzeti mjesto sve do završetka rata.

U Washingtonu je postao žestoki kritičar predsjednika Andrewa Johnsona, koga je držao previše popustljivim u odnosu na bivše južnjačke pobunjenike. Godine 1866. je ponovno izabran, a godinu dana kasnije je postao guverner Ohioa. Na to mjesto je izabran još dva puta, te je stekao dobru reputaciju zbog skromnosti i čestitosti - vrline koja je bila prilična rijetkost među američkim političarima u to doba.

Predsjednički izbori 1876

[uredi | uredi izvor]
Poster kampanje Hayes/Wheeler.

Kao osobu neokaljanu korupcijskim skandalima koje su nepopularnim učinili tadašnjeg predsjednika Granta, republikanci su Hayesa godine 1876. na svojoj konvenciji istakli kao predsjedničkog kandidata. Međutim, Hayes, čak ni uz svoju reputaciju, nije imao previše šanse protiv Samuela Tildena, popularnog demokratskog guvernera države New York. I sam Hayes je toga bio svjestan i nije bio previše iznenađen kada su prvi rezultati pokazali da je na razini SAD dobio čak 300.000 glasova manje od Tildena.

U tom trenutku je Tilden imao 184 glasa, odnosno 1 manje od potrebne većine u elektorskom kolegiju. Hayesu je, pak, trebalo 20 elektorskih glasova, od kojih su 19 bili u južnim i tradicionalno demokratskim državama - Floridi, Louisiani i Južnoj Karolini - tada pod federalnom vojnom okupacijom i programom Rekonstrukcije. Dok su prvi službeni rezultati prednost dali Tildenu, republikanske vlasti svake od tih država - navodeći zastrašivanje i izborne prevare kao povod - su diskvalificirali veliki broj Tildenovih glasova te tako prednost dale Hayesu.

Tilden, demokrati, kao i veliki dio američke javnosti su te rezultate odbili priznati. Suočeni s ustavnom krizom, koja je mogla poslužiti kao povod za oružanu pobunu ili građanski rat, predsjednik Grant i američki Kongres su u januaru 1877. formirali posebnu 15-članu komisiju sastavljenu od 5 kongresmena, 5 senatora i 5 sudaca Vrhovnog suda koja je trebala odlučiti o valjanosti rezultata, odnosno tko će biti novi predsjednik. Zahvaljujući tome što su republikanci imali 8, a demokrati 7 članova komisije, sporni elektorski glasovi su proglašeni Hayesovim. Nedugo nakon toga je na neformalnom sastanku republikanskih i demokratskih vođa postignut tzv. Kompromis 1877. godine, kojim se demokrati u zamjenu za niz ustupaka po pitanju Rekonstrukcije obavezali da neće opstruirati Hayesovo stupanje na dužnost niti dovoditi u pitanje legitimnost njegovog mandata.

Predsjednik

[uredi | uredi izvor]
Hayesova inauguracija, 5. mart 1877.

Kao predsjednik Hayes, koji je zbog povišenih strasti predsjedničku zakletvu položio u tajnosti, se u svojoj inauguralnoj poruci založio za nacionalno pomirenje, obavezao na samo jedan mandat i založio da takva praksa postane dio ustava. U svoj je kabinet uveo predstavnike južnjačkih demokrata te povukao federalne trupe iz južnih država čime je završena Rekonstrukcija. To je za posljedicu imalo formalno preuzimanje vlasti od strane demokrata, nestanak Republikanske stranke i sistematsko ograničenje prava oslobođenih crnaca u južnim državama.

Iako je Hayes na početku mandata bio prisiljen poslati federalne trupe na siromašne radnike kako bi ugušio veliki željeznički štrajk, američka ekonomija se postupno oporavila od krize započete 1873. godine. Hayes je također iskoristio priliku kako bi proveo djelomičnu reformu federalne uprave, nastojeći suzbiti korupciju koja je obilježila mandat njegovog prethodnika. Dobar dojam na javnost je ostavilo i to što je Hayes, pod utjecajem supruge, bio trezvenjak i što se alkohol nije točio u Bijeloj kući.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]