John Adams

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
John Adams
US Navy 031029-N-6236G-001 A painting of President John Adams (1735-1826), 2nd president of the United States, by Asher B. Durand (1767-1845)-crop.jpg
2. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 1797. – 4. mart 1801.
Prethodnik George Washington
Nasljednik Thomas Jefferson
1. Potpredsjednik SAD
Vrijeme na vlasti
21. april 1789. – 4. mart 1797.
Prethodnik -
Nasljednik Thomas Jefferson
Rođenje 30. oktobar 1735.
Braintree, Massachusetts
Smrt 4. juli 1826.
Quincy, Massachusetts
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Federalistička stranka
Supruga Abigail Adams
Djeca Nabby, John Quincy, Susanna, Charles, Thomas
Obrazovanje Harvard University
Vjera Unitarijanizam
Potpis John Adams Sig 2.svg

John Adams (Braintree, Massachusetts, 30. oktobar 1735 - Quincy, Massachusetts 4. juli 1826) bio je američki političar i drugi predsjednik SAD-a od 1797. do 1801. godine,[1] te potpisnik Deklaracije nezavisnosti.

Bio je i pisac a glavno mu je djelo Rasprava o kanonskom i feudalnom pravu. Adams, koji se u Bostonu istakao kao jedan od najuglednijih pravnika, je 1774. postao član Kontinentalnog kongresa. Dvije godine kasnije bio je jedan od potpisnika i ključnih autora Američke deklaracije o nezavisnosti.

U posljednjim godinama američkog rata za nezavisnost služio je kao predstavnik američkih revolucionara u Evropi, te je uspješno zagovarao priznanje američke nezavisnosti. Godine 1785. postao je prvi američki ambasador u Velikoj Britaniji.

Kada je George Washington 1789. izabran za prvog američkog predsjednika, Adams je postao njegov potpredsjednik. Na istu je dužnost izabran 1792. godine. Bio je česta meta javnih kritika, a 1796. godine se priključio novostvorenoj Federalističkoj stranci te se kandidovao protiv Thomasa Jeffersona iz Demokratsko-republikanske stranke. Adams je pobijedio, ali je njegov mandat ostao zabilježen po žestokim ideološkim i političkim sukobima između dvije novostvorene stranke, kao i pravca kojim se treba razvijati nova država. Adams je, uprkos učešću u revoluciji, bio konzervativac, uvjeren da se SAD trebaju oslanjati na bivšu maticu, te da su tradicionalna prava Britanaca ujedno i prava svakog čovjeka uopće. Jefferson i njegova stranka su, s druge strane, oduševljeni idejama francuske revolucije, smatrali da se SAD trebaju osloniti na Francusku te joj pomagati u ratu s Velikom Britanijom. Adams nikada nije posjedovao robove i iz principa nije prihvatao robovski rad. [2]

Adams se također, zajedno s Alexanderom Hamiltonom, zalagao za snažnu centralnu vlast i nacionalnu ekonomiju zasnovanu na industriji, dok se Jefferson zalagao za prava saveznih država i nacionalnu ekonomiju zasnovanu na poljoprivredi.

Adamsova konzervativna i probritanska politika je svoj vrhunac dostigla godine 1798. izbijanjem neobjavljenog pomorskog rata s Francuskom, te zakonima usmjerenim protiv francuske revolucionarne propagande. Tek pred kraj mandata Adams je odlučio popraviti odnose s Francuskom, ali je nepopularni zakon prilično doprinio njegovom porazu na izborima 1800. godine, na kojima ga je pobijedio Thomas Jefferson.

Nakon poraza se Adams povukao iz javnog života. Godine 1812. su se on i Jefferson javno pomirili, a zanimljivo je da su umrli na isti dan.

Adams je također poznat i kao praotac jedne od najdugovječnijih američkih političkih dinastija. Njegov sin John Quincy Adams je 1824. postao predsjednik SAD, što je do izbora Georgea W. Busha bio jedini takav slučaj u američkoj historiji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "John Adams | Biography, Presidency, & Facts". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2017-12-16.
  2. ^ Littlefield, Daniel C. "John Jay, the Revolutionary Generation, and Slavery." New York History 2000 81(1): p 91–132. ISSN 0146-437XSystem-users.svg Nedovršeni članak John Adams koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.