Idi na sadržaj

James Buchanan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
James Buchanan
15. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država
Vrijeme na vlasti
4. mart 1857 – 4. mart 1861.
PrethodnikFranklin Pierce
NasljednikAbraham Lincoln
17. Državni sekretar SAD
Vrijeme na vlasti
10. mart 1845 – 7. mart 1849.
PrethodnikJohn C. Calhoun
NasljednikJohn M. Clayton
Savezni senator iz države Pennsylvania
Vrijeme na vlasti
6. decembar 1834 – 5. mart 1845.
PrethodnikWilliam Wilkins
NasljednikSimon Cameron
Rođenje
James Buchanan, Jr.

(1791-04-23) 23. april 1791.
Cove Gap, Pennsylvania, SAD
Smrt1. juni 1868(1868-06-01) (77 godina)
Lancaster (Pennsylvania) Pennsylvania, SAD
NacionalnostAmerikanac
Politička strankaDemokratska stranka
ObrazovanjeDickinson College
VjeraPrezbiterijanska crkva
Potpis

James Buchanan (23. april 1791 – 1. juni 1868) bio je američki političar, najpoznatiji po tome što je bio 15. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Također je obnašao dužnost državnog sekretara SAD-a i bio je savezni senator iz države Pennsylvania.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Buchanan je rođen u Pennsylvaniji kao drugo od desetero djece u porodici irskog porijekla. Tamo se školovao za pravnika, a od 1812. bavio se advokaturom.

Kada je izbio Anglo-američki rat, Buchanan se prijavio kao dobrovoljac i služio u odbrani Baltimorea. To mu je kasnije poslužilo u političkoj karijeri, koju je započeo kao zastupnik Federalističke stranke u pensilvanijskoj državnoj skupštini.

Rana politička karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1821. do 1831. služio je kao zastupnik u američkom Kongresu, a na kraju je postao predsjednik Kongresnog odbora za pravosuđe. Nakon toga je imenovan za američkog ambasadora u Rusiji.

Pri povratku se priključio Demokratskoj stranci, te je kao njen predstavnik izabran u Senat, gdje je služio od 1834. do 1842. Nakon toga je imenovan za državnog sekretara u administraciji predsjednika Jamesa K. Polka, tokom koje je igrao značajnu ulogu prilikom pregovora kojima je podijeljena Oregonska teritorija između SAD i Velike Britanije.

Kada je na vlast došao vigovski predsjednik Zachary Taylor, Buchanan se povukao iz politike te postao član upravnog odbora Franklin and Marshall koledža u svom rodnom gradu Lancasteru. Izbor demokratskog predsjednika Franklina Piercea vratio ga je u javnu službu, te je od 1853. do 1856. bio američki ambasador u Britaniji. Tamo se istakao kao jedan od tvorac tzv. Ostendskog manifesta - tajnog plana da SAD, ako je potrebno, i oružanom silom preuzmu Kubu od Španije.

Iako je Ostendski manifest izdan u skladu s južnjačkim interesima - koje su uz pomoć ekspanzije u Latinsku Ameriku i stvaranje novih robovlasničkih država nastojale održati ravnotežu sa slobodnim državama na sjeveru, Buchanan u sjevernjačkoj javnosti nije bio toliko kompromitiran da bi ga se shvatilo kao južnjačkog simpatizera. Zbog toga je na demokratskoj izbornoj konvenciji 1856. lahko pobijedio Piercea te kao temelj svoje platforme istakao ignoriranje pitanja ropstva, koje je po njegovom mišljenju bilo "tehničko", a ne načelno. Buchanan je držao kako za njega nije nadležna federalna vlast, nego države-članice, odnosno, ako dođe do nekakvog spora, Vrhovni sud.

Predsjednik[uredi | uredi izvor]

Politički crtić protiv Buchanana sa izbora 1856.

Buchananu se na izborima prvi put suprotstavila novostvorena abolicionistička Republikanska stranka i njen kandidat, John C. Fremont. Iako je dobila veliki broj glasova, prevagu je na kraju odnio Buchanan, najviše zahvaljujući tome što je Jug čvrsto stajao iza demokrata, dok su sjevernjaci bili podijeljeni između republikanaca i antiimigrantske Američke stranke i njenog kandidata Millarda Fillmorea. Tome je doprinio i kampanja koja je Buchanana prikazala kao umjerenog sjevernjaka, koji će biti u stanju spriječiti secesiju i mogući rat između država.

Odmah pri Buchananovom stupanju na dužnost se pokazalo da neće biti tako. Vrhovni sud je donio kontroverznu odluku "Dred Scott" kojom je priznata robovlasnička prava na novoosvojenim teritorijama. Buchanan je vrlo brzo u sjevernjačkoj javnosti optužen da je bio jedan od ključnih ljudi u toj odluci, odnosno da je za nju lobirao među sjevernjačkim sucima. Buchananu se isto tako počela zamjerati pristranost prema robovlasničkoj frakciji u Kansasu, čiju je vlast mislio priznati usprkos postojanja protivničke abolicionističke frakcije.

Fotografija predsjedničke inauguracije Buchanana 1857. na američkom Kapitolu; najranija poznata inauguraciona fotografija.

Buchananu je ipak najviše naškodila velika ekonomska kriza 1857. Dok su industrijske države na Sjeveru teško pogođene, dotle se na agrarnom Jugu gotovo nije ni osjetila. To je dalo zamah tamošnjim sve radikalnijim političarimma koji su zagovarali secesiju, držeći da im oslanajnaje na sjevernjačke političare i federalnu vladu donosi više štete nego koristi.

Na Sjeveru je, pak, politika popuštanja južnjacima izazivala sve veće nezadovoljstvo, jer se smatralo da je politički uticaj Juga nije u skladu s njegovom ekonomskom moći i udjelu u stanovništvu SAD. To se najbolje pokazalo na izborima za Zastupnički dom Kongresa 1858. Iako praktički nije postojala na Jugu, Republikanska stranka je zahvaljujući podršci među sjevernjačkim glasačima osvojila većinu. To je i demokratske vođe, kao Stephena A. Douglasa, uvjerilo da je popuštanje južnjačkim političarima postalo kontraproduktivno.

Buchanan je, pak, ostao pri stavu da se interesi Juga moraju štititi po svaku cijenu, te je došao u sukob sa Douglasom. Posljednje 2 godine njegovog mandata obilježene su paralizom zakonodavne vlasti, te sve radikalnijom atmosferom. Buchanan se, u skladu s obećanjem na inauguraciji, odlučio ne kandidirati ponovno za predsjednika. U međuvremenu su južnjački političari zauzeli stav da će izbor republikanskog predsjednika od strane južnih država biti smatran kao dovoljan razlog za već uznapredovale planove o otcjepljenju.

Na izbornoj konvenciji u Charlestonu 1860. Demokratska stranka rascijepila se na sjevernu i južnu frakciju. Sjevernjaci su za predsjedničkog kandidata odabrali Douglasa, a južnjaci Buchananovog potpredsjednika Johna C. Breckinridgea. Taj je raskol osigurao da najviše glasova i elektora dobije republikanac Abraham Lincoln.

U skladu s najavama, država Južna Karolina je započela postupak otcjepljenja. Nastojeći postići kompromis u posljednji trenutak, Buchanan je izjavio kako otcjepljenje smatra protivustavnim, ali i da federalna vlada "nema ovlasti" kako bi to otcjepljenje spriječila. Takav stav je u praksi omogućio da južnjačke države bez ikakvog otpora federalnih vlasti preuzmu tvrđave, arsenale, skladišta i druge instalacije koje bi im omogućile oružani otpor u slučaju federalne vojne intervencije.

Do februara 1861. primjer Južne Karoline pratilo je još 6 država koje su formirale Konfederaciju američkih država. Njihovi predstavnici u federalnoj vlasti, uključujući Buchananov kabinet, su se povukli te ih je predsjednik bio prisiljen zamijeniti sjevernjačkim kadrovima, među kojima su se po prvi put našli Douglasovi demokrati - protivnici secesije. Pod njihovim pritiskom Buchanan je nevoljko odlučio zadržati federalni garnizon u tvrđavi Fort Sumter pred čarlstonskom lukom, ali je pokušaj njegovog snabdijevanja u januaru 1861. spriječen kad su južnjačke obalne baterije otvorile vatru. Nastojeći spriječiti krvoproliće, Buchanan je naredio da se konvoj povuče, što je u sjevernjačkoj javnosti shvaćeno kao nacionalno poniženje, a među južnjacima kao dokaz da secesija neće imati nikakve posljedica.

Nakon predsjedništva[uredi | uredi izvor]

Buchanan u poznim godinama. c. sredinom 1860-ih.

Buchanan je bio uvjeren kako će u historiji ostati upamćen kao posljednji predsjednik SAD-a, te je 4. marta 1861. izrazio veliko zadovoljstvo predajući Bijelu kuću Lincolnu, za koga je smatrao da će daleko brže i efikasnije obaviti ulogu grobara američke federacije. Nakon toga se povukao iz javnog života u rodni Lancaster. Tamo je umro u dobi od 77 godina, a dan prije smrti je tvrdio da će "historija opravdati njegove postupke".

Međutim, u većini anketa među profesionalnim historičarima Buchanan se navodi kao najgori predsjednik u američkoj historiji te osoba koja ima lavovski dio odgovornosti, kako za izbijanje, tako i za dužinu i broj žrtava američkog građanskog rata.

Buchanan je posljednjih decenija počeo zanimati historičare zbog toga što je jedini predsjednik koji se nikad nije ženio. To je postalo predmetom brojnih špekulacija koji nude objašnjenje u obliku misteriozne smrti njegove zaručnice Anne Caroline Coleman 1819, ali je najpopularnija hipoteza o homoseksualnosti. Ona se, između ostalog, temelji na činjenici da je Buchanan 16 godina živio zajedno s političarom iz Alabame, Williamom Rufusom Kingom koga su mnogi, uključujući predsjednika Andrewa Jacksona, pa i samog Buchanana, imali običaj zvati "gđica Nancy".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]