Životinjska farma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Životinjska farma
AutorGeorge Orwell
Originalni nazivAnimal Farm
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
IzdavačSecker and Warburg
Datum izdanja17. august 1945
Vrsta koricaPrint (Tvrde i tanke korice)
Broj stranica112 (UK verzija)
ISBN broj0140126708

Životinjska farma (engleski: Animal Farm) alegorijski i antiutopijski je roman britanskog pisca Georgea Orwella. Radnja ovog romana, koji je objavljen 17. augusta 1945. u Ujedinjenom Kraljevstvu, na satiričan način govori o događajima koji su doveli do Ruske revolucije, kao i o periodu Staljinove vladavine Sovjetskim savezom.[1] Orwell, koji je bio demokratski socijalist,[2] kritizirao je Staljina, te je bio neprijateljski nastrojen prema staljinizmu koga je predvodila Moskva. Orwellova iskustva tokom španskog građanskog rata značajno su oblikovala tu nastrojenost.[3] Vjerovao je da je Sovjetski savez postao brutalna diktatura, sagrađena od kulta ličnosti kojim je vladao teror. U svom pismu Ivoni Davet, Orwell je opisao Životinjsku farmu kao satiričnu priču protiv Staljina (un conte satirique contre Staline).[4] U svom eseju "Zašto pišem" (iz 1946), napisao je da je Životinjska farma bila prva knjiga u kojoj je svjesno pokušao "spojiti politički i umjetni smisao u jedno".

Prvobitni naslov knjige je glasio Animal Farm: A Fairy Story (odnosno Životinjska farma: Bajka). Međutim, američki izdavači su izostavili ovaj podnaslov kada su knjigu objavili 1946. Nakon ovog objavljivanja, svi prijevodi osim jednog (za vrijeme Orwellova života) izostavili su ovaj podnaslov. Postoje i druge varijacije naslova poput Satira (engleski: A Satire) i Savremena satira (engleski: A Contemporary Satire).[5] Orwell je predložio da prijevod za francusko izdanje glasi Union des républiques socialistes animales, od čega bi se dobila skraćenica URSA – latinska riječ za medvjeda i simbol Rusije. Također ga je predložio jer se sjećao da je francuski naziv za Sovjetski savez bio Union des républiques socialistes soviétiques.[4]

Orwell je knjigu napisao od novembra 1943. pa do februara 1944. Vojni savez sa Sovjetskim savezom, u to vrijeme, bio je na samom vrhuncu. Britanci su Staljina tad obožavali, a to je bila okolnost koju je Orwell mrzio.[6] Veliki broj američkih i britanskih izdavača ga je prvobitno odbio,[7] uključujući i Orwellovog izdavača Victora Gollancza, te je objava romana samim tim bila usporena. Roman je doživio značajan komercijalni uspjeh kad se konačno pojavio na tržištu – prvenstveno zato što je Hladni rat toliko brzo slijedio Drugi svjetski rat.[8]

Časopis Time je roman naveo na svoj spisak 100 najboljih romana na engleskom jeziku u periodu od 1923. do 2005.[9] Također se plasirao na 31. mjesto spiska najboljih romana 20. stoljeća Moderne biblioteke. Osvojio je nagradu Hugo 1996, te se nalazi na jednom od svezaka Najboljih knjiga zapadnog svijeta.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Životinje u stvarnosti su zapravo vrhovni vladari komunizma i socijalizma.

Svinje[uredi | uredi izvor]

Ljudi[uredi | uredi izvor]

Ostale životinje[uredi | uredi izvor]

  • Boxer - proleterijat ili Boxerski ustanak
  • Clover - srednja klasa
  • Mollie - viša klasa
  • Benjamin - najvjerovatnije sam George Orwell
  • Moses - ortodoksna vjera
  • Muriel - inteligencija
  • Jessie i Bluebell - psi
  • kokoši - Kulaks
  • ovce - proleterijat
  • psi - Napoleonova specijalna jedinica

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "BBC - GCSE English Literature - 'Animal Farm' - historical context (pt 1/3)". bbc.co.uk. Arhivirano s originala, 3. 1. 2012. Pristupljeno 22. 11. 2015.
  2. ^ Orwell, George. "Why I Write" (1936). The Collected Essays, Journalism and Letters of George Orwell Volume 1 – An Age Like This 1945–1950 str. 23 (Penguin)
  3. ^ Gordon Bowker, Orwell str. 224; Orwell, pisajući za svoju recenziju Španske kabine (engleski: The Spanish Cockpit) Franza Borkenaua u časopisu Time and Tide, 31. jula 1937 i "Prosipanje španskog graha" (engleski: Spilling the Spanish Beans) za časopis New English Weekly, 29. jula 1937.
  4. ^ a b Davison 2000, str. sredina stranice.
  5. ^ Davison 2000, str. krajem prvog pasusa.
  6. ^ Bradbury, Malcolm, Introduction, str. vi, Animal Farm, Penguin izdanje, 1989
  7. ^ "Animal Farm: Sixty Years On". historytoday.com.
  8. ^ Dickstein, Morris. Cambridge Companion to Orwell, str. 134
  9. ^ Grossman i Lacayo 2005.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]