Junije Palmotić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Junije Palmotić

Junije Palmotić (Dubrovnik, 1607. - Dubrovnik, 1657. godine) je bio hrvatski barokni pjesnik i dramatičar.

Potiče iz plemićke porodice. Vršio je brojne dužnosti u upravi Grada (bio i član Velikog vijeća). Prevodio je slavni ep Christias italijanskog pisca Girolama Vide, nazvavši ga Kristijada. Prema njegovoj želji, ep će biti objavljen u Vječnom gradu, s iscrpnim popratnim slovom Stjepana Gradića, velikog dubrovačkoga diplomata i kustosa Vatikanske knjižnice. Inače, sva su Palmotićeva djela ostala u rukopisu i štampana su tek u seriji Stari pisci hrvatski Hrvatske (prije, Jugoslavenske) akademije nauke i umjetnosti (knj. 12 -1882,13 -1883, 14 -1884 i 19 - 1892).

U skladu s literarnim običajima svoga vremena, i Palmotić se služi pričama antičke mitologije kako bi u njih zaodjenuo aktuelne poruke namijenjene savremenicima. On piše melodrame u kojima se mitološki svijet smjenjuje s viteškim imajući pred sobom šablone u epizodama iz Ovidija, Vergilija, Tassa i Ariosta, koje također prerađuje, ali s dosta samostalnosti (Captislava, Bisernica); neke je vješto lokalizovao i smjestio u hrvatske prostore (Danica), a drugima je dao okus dubrovačke legende (Pavlimir), pri čemu je dao maha i svojoj ljubavi prema domovini. Modernomu ukusu je najbliža Palmotićeva dugo skrivana porugljivo-skaradna poema Gomnaida, u kojoj je virtuoznim vatrometom vulgarizama "obračunao" s nekim lokalnim knezom koji mu se zamjerio. Za tu se opsceno-brutalnu pjesan dugo sumnjalo da je njegova s obzirom na grubost obračunavanja sa savremenikom koji je izazvao Palmotićev gnjev, epitomiziran u legendarnom refrenu vas si gomnen, kneže usrani.