Administrativna podjela Albanije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Albanija je administrativno podijeljenja na 12 okruga (albanski:qarku ili prefekture).[1] Provođenjem Administrativne reforme 31. jula 2014. godine Albanija je ustrojena kao država sa dva glavna administrativna nivoa: okruga i općina. Ukupno je 12 okruga koji se dalje dijele na općine kojih je 61.[2][3]

Podjela na okruge[uredi | uredi izvor]

Broj Okrug Distrikt Glavni grad Mapa okruga
1 Berat Berat, Kuçovë, Skrapar Berat Podjela albanije na okruge
2 Dibr Bulqizë, Dibër, Mat Peshkopi
3 Drač Durrës, Krujë Drač
4 Elbasan Elbasan, Gramsh, Librazhd, Peqin Elbasan
5 Fier Fier, Lushnjë, Mallakastër Fier
6 Gjirokastër Đirokastër, Përmet, Tepelenë Gjirokastër
7 Korča Devoll, Kolonjë, Korçë, Pogradec Korča
8 Kukës Has, Kukës, Tropojë Kukës
9 Lješ Kurbin, Lezhë, Mirditë Lješ
10 Skadar Malësi e Madhe, Pukë, Shkodër Skadar
11 Tirana Kavajë, Tiranë Tirana
12 Vlore Delvinë, Sarandë, Vlorë Vlorë

Podjela na distrikte[uredi | uredi izvor]

Do 2000. godine, Albanija je bila podijeljena na distrikte koji su potom zamijenjeni okruzima.[3] Okruzima upravlja olružno vijeće sa prefektom na čelu. Prefekt je imenovan i kao predstavnik Kabineta ministara.[4]

 1. Berat (Berat)
 2. Buljćize (Bulqizë)
 3. Delvina (Delvinë)
 4. Devol ( Devoll)
 5. Debar (Dibër)
 6. Drač (Durrës)
 7. Elbasan (Elbasan)
 8. Fjer (Fier)
 9. Đirokaster (Gjirokastër)
 10. Gramš (Gramsh)
 11. Has (Has)
 12. Kavaja (Kavajë)
 13. Kolonja (Kolonjë)
 14. Korica (Korçë)
 15. Kruja (Krujë)
 16. Kučova (Kuçovë)
 17. Kuks (Kukës)
 18. Kurbin (Kurbin)
 1. Ljež (Lezhë)
 2. Libražd (Librazhd)
 3. Ljušnja (Lushnjë)
 4. Velika Maljesija (Malësi e Madhe)
 5. Malakaster (Mallakastër)
 6. Mat (Mat)
 7. Mirdite (Mirditë)
 8. Pećin (Peqin)
 9. Prmet (Përmet)
 10. Podgradec (Pogradeci)
 11. Puk (Pukë)
 12. Saranda (Sarandë)
 13. Skadar (Shkodër)
 14. Skrapar (Skrapar)
 15. Tepelena (Tepelenë)
 16. Tirana (Tiranë)
 17. Tropolje (Tropojë)
 18. Vljora (Vlorë)
Distrikti Albanije

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "LIGJ Nr. 115/2014 : PËR NDARJEN ADMINISTRATIVO-TERRITORIALE TË NJËSIVE TË QEVERISJES VENDORE NË REPUBLIKËN E SHQIPËRISË" (PDF). Reformaterritoriale.al. Arhivirano s originala (PDF), 5. 9. 2018. Pristupljeno 9. 9. 2017.
 2. ^ "HARTA AD MINIST RATIVE TERRITORIALE E BASHKIVE TË SHQIPËRISË" (PDF). Reformaterritoriale.al. Arhivirano s originala (PDF), 24. 9. 2015. Pristupljeno 9. 9. 2017.
 3. ^ a b "HARTA AD MINIST RATIVE TERRITORIALE E QARQEVE TË SHQIPËRISË" (PDF). Reformaterritoriale.al. Arhivirano s originala (PDF), 5. 9. 2018. Pristupljeno 9. 9. 2017.
 4. ^ "LIGJ Nr. 8927, date 25.7.2002 : PER PREFEKTIN (Ndryshuar me Ligjin Nr. 49/2012 "Për Organizimin dhe Funksionimin e Gjykatave : Administrative dhe Gjykimin r Mosmarrëveshjeve Administrative"" (PDF). Planifikimi.gov.al. Arhivirano s originala (PDF), 5. 3. 2016. Pristupljeno 9. 9. 2017.