Bosna i Hercegovina u prvoj Jugoslaviji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Država SHS[uredi | uredi izvor]

S raspadom Austro-Ugarske, nastaju mnoge nove države, pa tako i Država SHS, koja je obuhvaćalai teritorij BiH.

U Zagrebu je u oktobru 1918. stvoreno Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba s ciljem stvaranja nezavisne države na južnoslavenskim prostorima Austro-Ugarske.

29. oktobra 1918. godine osnovana je Država Slovenaca, Hrvata i Srba, od terirorija na kojima su živjeli južnoslavenski narodi u Austro-Ugarskoj.

Dana 1. decembra 1918. godine osnovana je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prva Jugoslavija[uredi | uredi izvor]

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca će kasnije postati Kraljevina Jugoslavija. U to vrijeme politički život u Bosni je obilježen socijalnim i ekonomskim sukobima oko problema vlasništva posjeda, te stvaranjem više političkih partija. Dominantni ideološki sukob jugoslovenske države je bio između Hrvatskog regionalizma i Srpskog centralizma, dok su narodi Bosne tome prilazili u zavisnosti od ukupne političke atmosfere. Iako je država bila podijeljena na 33 oblasti koje su brisale tradicionalne geografske granice, ipak su Bosanski političari kao što su Mehmed Spaho osigurali da Bosna i Hercegovina očuva svoju teritorijalni integritet.

Uspostavljenje Kraljevine Jugoslavije 1929. godine donijelo je ponovno povlačenje granica u banate koji su navodno zaobilazili sve etničke i historijske linije, ipak su izbrisale svaki trag Bosanskog entiteta. Poznati dogovor Cvetković-Maček je stvorio banovinu Hrvatsku 1939. koji je praktički bio podjela Bosne između Srbije i Hrvatske. Međutim, taj period je obilježen početkom Drugog sjetskog rata već 1939. u Evropi, dok će Jugoslavija postati meta tek poslije 25. marta 1941 kada je pristupila trojnom paktu, ali ubrzo i izašla iz njega kada je izvršen državni udar. To je razbjesnilo Hitlera koji je obećao potpuno uništenje Jugoslovenske države, koja je napadnuta 6. aprila 1941.