CD uređaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
CD uređaj
ASUS CD-ROM CD-S520-A4 20080821.jpg
CD-ROM
Spaja se na:
Poznati proizvođači:


CD (Compact Disc) uređaj služi za reprodukovanje sadržaja koji se nalaze na CD mediju. Neki mogu samo prikazivati sadržaj, dok imamo i uređaje koji su u mogućnosti i snimati nove podatke sa računara ili s drugog CD medija.

CD-ROM[uredi | uredi izvor]

CD-ROM (Compact Disc Read-only memory) je uređaj koji može čitati bilo koju vrstu CD medija. CD-ROM se obično spaja na IDE sabirnicu na matičnoj ploči koja služi za protok podataka, dok se rijeđe koristi SCSI interfejs. Najčešće što zapažamo je brzina jednog uređaja, a koja se mjeri u kilobajtima u sekundi. Prvobitna brzina CD uređaja je bila 150 kilobjata po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja CD medija je 52x odnosno 7.62 megabajta po sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u CD uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti.

CD/RW[uredi | uredi izvor]

CD/RW (Compact Disc Read/Write") je uređaj koji može snimati podatke na CD medij. Upravo je to najbitnija razlika između CD/RW-a i običnog CD čitača. Brzina pisanja na medije je obično 48x ili 52x, no to nije uvijek ostvarivo. Mnogo ovisi i o kvaliteti medija, ali i u načinu rada zapisivanja podataka. Kada se zapisuju podaci, brzina na početku nije ista kao na kraju, obično zapisivanje krene sa neke manje brzine (npr. 16x) da bi završila imeđu 40x pa do teoretskih 52x.

Predstavljanjem većih brzina često se dešavalo da zapisivanje bude prekinuto zbog nemogućnosti blagovremenog protoka podataka (buffer underrun) prema CD/RW-u. Najčešće se radi o nekvalitetnom mediju ili sporijem računalu. Zbog toga su firme koje prave ove uređaje izumile tehniku "buffer underrun protection" koja može zaustaviti snimanje te ponovno nastaviti isto bez da CD medij bude uništen.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]