Cementoblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Cementoblast
Zub před narozením.jpg
Zub prije rođenja
Detalji
Latinski Cementoblastus
Identifikatori
Code Šablon:TerminologiaEmbryologica
Anatomska terminologija

Cementoblast je biološka ćelija koja se formira od folikulskih ćelija oko korijena zuba, a čija biološka finkcija njegovog formiranja zove se cementogeneza. To je proces formiranja cementa – tvrdog tkiva koje obavija korijen zuba. Mehanizam diferencijacije cementoblasta je kontroverzan, ali temeljni dokazi, ukazuju da epitel ili neka njegova komponenta mogu izazvati diferencijaciju zubne kese u cementoblaste, okarakterizirane povećanjem dužine.[1] Ostale teorije uključuju uključenost Hertwigovog lista korijenovog epitela (HERS).[2]

Procesi i strukture[uredi | uredi izvor]

Cementoblastni sloj organske matrice cementa zove se cementoidni, koji se kasnije mineralizira dodatkom minerala iz usne tekućine. Tako cementoblastni sloj kolagena luči i osteokalcin i sijaloprotein. Osteokalcin i sijaloprotein su morfogenetski proteini kosti (također poznati kao BMP) koji su često povezani sa razvojem i mineralizacijom parodontnih tkiva.

Oni imaju sve organele koje su potrebne za sintezu proteina, kao što su Endoplazmatski retikulum (RER) i Golgijev aparat. Konkretnije, morfogenetski protein-2 kosti (BMP-2) djeluje na cementoblaste u parodontnom tkivu. Efekat BMP-2 na cementoblaste smanjuje ekspresiju gena kolagena i mineralizacije. Nogin je inhibitor BMP koji korelira s BMP-2 za regulaciju ekspresije gena i formiranje mineralnih nodula. BMP-2 regulira i nivo iRNK koji je povezan sa procesom formiranja kostiju u ćelijama.[3]

Početno formirani cement u dvije koronarne trećine korijena je besćelijski, ali kada cementoblasti uđu u praznine lakuna u sopstvenom matriksu, postaju slični koštanim ćelijama (vidi dolje); taj cement se zove ćelijski ili sekundarni cement i prisutan je samo u apikalnoj trećini korijena.

Tako cementoblasti liče na osteoblaste koji formiraju kosti ali se funkcijski i histološki razlikuju. Ćelije cementa koje se nalaze u cementoblastima, zovu se cementociti. Svaki cementocit leži u svojoj lakuni, sličnog obraska koji se nalazi u kosti. Te praznine imaju kanaliće ili kanale. Za razliku od onih u kosti, međutim, ovi kanali u cementu ne sadrže živce, niti zrače prema vani. Umjesto toga, kanali su orijentirani prema parodontnom ligamentu (PDL) i sadrže cementocitne nastavke koji difundiraju hranjive tvari iz ligamenta jer su prokrvljeni.[4] The progenitor cells also found in the PDL region contribute to the mineralization of the tissue.[5]

Kada se jednom nađu u ovoj situaciji, cementoblasti gube sekrecijske aktivnosti i postaju cementociti. Međutim, sloj cementoblasta je uvijek prisutan uz vanjski omotač PDL; ove ćelije onda mogu proizvesti cement ako zub bude povređen (vidi hipercementoza).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ten Cate's Oral Histology, Nanci, Elsevier, 2013, page 207
  2. ^ Luan, X.; Ito, Y.; Diekwish, T.G.H. (2006). "Evolution and development of Hertwig's Epithelial Root Sheath". Dev. Dyn 235 (5): 1167–1180. PMC 2734338. PMID 16450392. doi:10.1002/dvdy.20674. 
  3. ^ Zhao, M.; Berry, J.E.; Somerman, M.J. (1 January 2003). "Bone Morphogenetic Protein-2 Inhibits Differentiation and Mineralization of Cementoblasts in vitro". Journal of Dental Research 82 (1): 23–27. doi:10.1177/154405910308200106. 
  4. ^ Illustrated Dental Embryology, Histology, and Anatomy, Bath-Balogh and Fehrenbach, Elsevier, 2011, page 171
  5. ^ Zhao, M.; Berry, J.E.; Somerman, M.J. (1 January 2003). "Bone Morphogenetic Protein-2 Inhibits Differentiation and Mineralization of Cementoblasts in vitro". Journal of Dental Research 82 (1): 23–27. doi:10.1177/154405910308200106. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]