Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine
Državni nivoBosna i Hercegovina
Osnivanje1997.
SjedišteBanja Luka
regionalni uredi Sarajevo i
Mostar
MinistarEdin Forto
Šef agencijeČedo Šušnjar
Sajtbhdca.gov.ba

Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (skr. BHDCA od engl: Bosnia and Herzegovina Directorate of Civil Aviation) je državna direkcija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Banjoj Luci i regionalnim uredima u Sarajevu i Mostaru.[1] Direkcija je osnovana 1997. godine i predstavlja nadležni i odgovorni organ za regulisanje i nadzor nad aktivnostima u oblasti civilnog zrakoplovstva i kontrole letenja.

Kako je Bosna i Hercegovina članica Organizacija međunarodne civilne avijacije ICAO kao i potpisnica Čikaške konvencije o Međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, Direkcija je osnovana sa ciljem da država posredstvom iste odgovori međunarodno preuzetim obavezama.[1]

Vršilac dužnosti direktora Direkcije je Željko Travar.

Historija[uredi | uredi izvor]

S obzirom da je država Bosna i Hercegovina potpisnica Sporazuma o uspostavi Zajedničke zrakoplovne oblasti te da je potpisivanjem niza međunarodnih ugovora prihvatila obavezu primjene različitih propisa u oblasti civilnog zrakoplovstva kao imperativ nametnulo se i osnivanje regulatornog tijela za područje ove oblasti.

Direkcija je osnovana 1997. godine i djeluje unutar resornog državnog ministarstva tj. Мinistarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Direkcija se sastoji od tri direktorata, odnosno sektora a to su:

  • Generalni direktorat civilnog zrakoplovstva
  • Sektor za zrakoplovnu sigurnost i sigurnost letenja
  • Sektor za zrakoplovnu navigaciju i aerodrome

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Direkcija za civilno zrakoplovstvo: O nama". bhdca.gov.ba. Arhivirano s originala, 24. 3. 2018. Pristupljeno 26. 3. 2018.