Dritan Abazović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dritan Abazović
Premijer Crne Gore
Vrijeme na vlasti
28. april 2022 – 31. oktobar 2023
PrethodnikZdravko Krivokapić
NasljednikMilojko Spajić
Rođenje (1985-12-25) 25. decembar 1985 (38 godina)
Ulcinj, SFRJ
NacionalnostAlbanac
Politička strankaGrađanski pokret URA

Dritan Abazović (albanski: Dritan Abazoviq; rođen 25. decembra 1985) crnogorski je političar albanske nacionalnosti i bivši premijer Crne Gore. Predsjednik je Građanskog pokreta URA od maja 2017. godine, bivši je poslanik Skupštine Crne Gore (2012–2020) kada preuzima dužnost potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost u kabinetu Zdravka Krivokapića.[1]

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u rodnom Ulcinju. Diplomirao je na Fakultet političkih nauka u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik "Zlatne značke" i "Zlatne povelje" Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odbranio je doktorsku disertaciju na temu "Globalna politika – Etički aspekti globalizacije".

U januaru 2022. godine imenovan je za člana Savjetodavnog borda Instituta za vjerske slobode i bezbjednost u Evropi (IFFSE). U aprilu 2022. godine imenovan je za člana Evropskog Savjeta za međunarodne odnose (ECFR). Istog mjeseca, postaje novi premijer Crne Gore, naslijedivši Zdravka Krivokapića.

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1985. u Ulcinju u albanskoj porodici. Nakon završetka osnovne i srednje škole u rodnom gradu upisuje Fakultet političkih nauka, smjer politikologija na Univerzitetu u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik Zlatne značke i Zlatne povelje Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Odsjeku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Crnoj Gori. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2019. odbranio je doktorsku disertaciju na temu "Globalna politika – Etički aspekti globalizacije".[2][3][4]

Bio je dugogodišnji saradnik raznih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, euroatlantskim i građanskim aktivizmom. Bio je angažovan na projektima vezanim za promicanje multikulturalizma na postkonfliktnim područjima bivše Jugoslavije. Kao polaznik međunarodnih programa, konferencija i seminara, specijalizovao se za nekoliko studijskih programa. Od 2005. do 2007. bio je asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 2009. godine završio je kurs za istraživanje mira na Univerzitetu u Oslu. Na istom univerzitetu završio je seminar za stručno usavršavanje.

2011. godine boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama tokom sudjelovanja u programu State Departmenta u Washingtonu. Od 2010. do 2012. bio je izvršni direktor lokalne radiotelevizije Teuta u Ulcinju, te je u istom periodu obnašao funkciju direktora nevladine organizacije Mogul. 2010. objavio je svoju knjigu pod nazivom "Kosmopolitska kultura i globalna pravda". Od 2010. radio je kao profesor u srednjoj školi u Ulcinju gdje je predavao sociologiju kulture, komunikologiju i historiju religije.[5] Tečno govori srpskohrvatski, albanski i engleski jezik.

Godine 2017. potpisao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku Crnogoraca, Hrvata, Srba i Bošnjaka.[6]

Politička karijera[uredi | uredi izvor]

Abazović u decembru 2020.

On je jedan od osnivača socijalno-liberalne političke stranke Pozitivna Crna Gora. Na crnogorskim parlamentarnim izborima 2012. godine stranka je osvojila 7 od 81 mjesta, a on je postao najmlađi član novog saziva Skupštine Crne Gore. 2014. godine, nakon podjele i neslaganja sa pojedincima unutar stranke, napustio je Pozitivnu Crnu Goru, nastavljajući djelovanje kao nezavisni poslanik, prije nego što se pridružio novoosnovanoj URA-i 2015. Trenutno je predsjednik URA-e i jedan je od četiri parlamentarna predstavnika te stranke u Skupštini Crne Gore.

U junu 2020. godine, delegati iz 38 evropskih zemalja glasali su na XXXI kongresu za prijem Građanskog pokreta URA u Evropsku stranku zelenih, čime URA postaje prva opoziciona partija u nezavisnoj Crnoj Gori koja se pridružila porodici evropskih stranaka.

Na izborima 2020. njegova izborna lista osvojila je četiri mandata. Zajedno sa nosiocima liste "Za budućnost Crne Gore", Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem, vođom koalicije "Mir je naša nacija", dogovorio je principe za funkcionisanje buduće ekspertske vlade. Dana 4. decembra 2020. godine, Krivokapić je postao novi premijer Crne Gore, a Abazović zamjenik premijera čime je formalno okončan period desetljeća DPS-ovog režima u zemlji. Nova vlada obećala je demontirati državni aparat koji je izgradio DPS, te iskorijeniti korupciju i organizovani kriminal. On je 5. januara 2021. otkrio da je tvrtka Global Montenegro, čiji je suvlasnik predsjednik Milo Đukanović, dužna 12,45 milijuna eura državi, te da više nema "nedodirljivih".

Abazović obara vladu Crne Gore u februaru 2022. godine, a 28. aprila iste godine je naslijedio Zdravka Krivokapića na poziciji premijera Crne Gore.[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Montenegro Elects First Government Without Djukanovic Party". Balkan Insight (jezik: engleski). 4. 12. 2020. Pristupljeno 8. 1. 2021.
  2. ^ "Dritan Abazović doktorirao u Sarajevu". CdM (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 1. 2021.
  3. ^ "Abazović već provukao rad kroz softver: Provjerio da li je plagijat i prije nego što je doktorirao". Standard. 14. 2. 2019. Pristupljeno 8. 1. 2021.
  4. ^ "Ko je Dritan Abazović, sarajevski student koji je osvojio četiri mandata u parlamentu Crne Gore". Avaz.ba. Pristupljeno 8. 1. 2021.
  5. ^ Radiosarajevo.ba. "Ko je sarajevski student o kojem ovisi vlast u Crnoj Gori?". Radio Sarajevo. Pristupljeno 8. 1. 2021.
  6. ^ "Deklaracija o zajedničkom jeziku (одговори) - Google disk". docs.google.com. Pristupljeno 8. 1. 2021.
  7. ^ "Crna Gora dobila novu vladu na čelu sa Dritanom Abazovićem". Klix.ba. Pristupljeno 28. 4. 2022.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]