Faunova glava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Glava fauna je izgubljeno djelo italijanskog renesansnog umjetnika Michelangela Buonarrotija iz 1489. godine. To je bio prvi rad u mramoru 15- ili 16-godišnjeg Michelangela, koji je vjerovatno skulpturu napravio kao kopiju antičkog originala. Poslije Giorgia Vasarija upravo je ovaj rad pomogao Michelangelu da dobije sponzorstvo Lorenza de' Medicija.

Giorgo Vasari je jednom prilikom naveo anegdotu, kada je Lorenzo de' Medici došao u baštu bazilike sv. Marka, gdje su radili neki mladi umjetnici. Tada je ugledao Michelangelovu glavu. Pitao je mladog umjetnika da li bi u tako starom licu trebalo da nedostaju neki zubi. Michelangelo je dokazao da je u pravu i na veliko zadovoljstvo plemiċa, izbio je faunov zub čekićem i dlijetom.

Cesare Zocchi (1851-1922) stvorio je mramornu skulpturu koja prikazuje mladog majstora koji radi na ovoj glavi. Nalazi se u kući Casa Buonarroti u Firenci.

Kalup glave koja se nalazila u Bargello muzeju do 1944. godine. Jednom je bila pripisana Michelangelovom djelu Glava fauna.
Skulptura Cesarea Zocchia, na kojoj je prikazan dječak Michelangelo kako rezbari "Glavu fauna."

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Artists Life — Michelangelo, page 14,15 — Enrica Crispino, 2001, Giunti Editore.
  • The Life of Michelangelo Buonarroti, page 23 — John Addington Symonds, BiblioBazaar.
  • Michael Angelo: Giorgio Vasari's Lives of the Artists, Fordham University