David (Michelangelo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
David
David von Michelangelo.jpg
Autor Michelangelo
Godina 1504
Tip mramor
Dimenzije 5,17 m
Lokacija Galleria dell'Accademia, Firenca

Michelangelov David je 410 cm (515 cm sa bazom) visok mramorni kip koji predstavlja biblijski lik Kralja Davida u trenutku kad se, još kao mladić, sukobio s divom Golijatom. Biblijske teme često su bile inspiracija za mnoge umjetnike. Skulpture Davida izradili su i Donatello i Verrocchio. Michelangelo je ovo remek-djelo kiparstva renesanse i umjetnosti uopće radio od 1500. do 1504. godine. Na Davidu se osjeća jak utjecaj grčke klasične forme u muskuloznosti, stavu i skrivenoj energiji. Pored izraženih antičkih utjecaja, Michelangelo je oblikovao Davida na svoj specifičan način genijalnog umjetnika. Danas je David jedno od najprepoznatljivijih umjetničkih djela na svijetu i predstavlja simbol ljudske snage i mladenačke ljepote.

Naučnici su utvrdili da je mramorni blok iz kojeg je David isklesan izvađen iz kamenoloma Fantiscritti u blizini mjesta Carrara u Italiji.

Postoje mnoge kopije i replike Michelangelovog Davida, u raznim materijalima. Jedan primjerak u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu prilikom posjete kraljice Viktorije i drugih važnih dama imao je dodatak u obliku lista smokve postavljenog na "osjetljivo" mjesto.[1]

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1] Davidov smokvin list