Novi Pazar (Bugarska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Novi Pazar (čvor).

Novi Pazar (bugarski: Нови пазар) je grad u Republici Bugarskoj, u sjeveroistočnom dijelu zemlje, sjedište istoimene općtine Novi Pazar u okviru Šumenske oblasti.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad se prvi put spominje 1444 u dokumentu njemački pisac Michael Beheim prije bitke kod Varne, iako je to sporno. Kao dio Osmanskog Carstva, Novi Pazar (Yeni Pazara) je pripadao Silstranskom sandžaku a kasnije Pravadi kadiluku. Novi Pazar je postao sjedište kadiluka u 17. vijeka i razvio se u bogat i gosto naseljen grad u 17. i 18. vijeku. Nova džamija izgrađena je u 1763, turski hamam u 1774 i sahat-kula u 1826. U rusko-turskim ratovima mnogi Bugari iz regije pobjegali su u Besarabiju i osnovana je zajednica Besarabskih Bugara.

Samostanska škola osnovana je 1840. a u 1872. osnovano je i čitalište. Grad su Turci izgubili za vrijeme rusko-turskog rata (1877-1878.). Tada je Novi Pazar postao dio Kneževine Bugarske i mnogi Turci su pobjegli iz grada da bi bili zamijenjeni Bugarima iz dijelova Bugarske koje su ostale izvan granica Kneževine. Novi Pazar je postao grad 1883.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po procjenama iz 2007 godine Novi Pazar je imao oko 14.500 stanovnika. Većina gradskog stanovništva su etnički Bugari. Ostatak su mahom Turci i Romi. Posljednjih decenija grad gubi stanovništvo zbog udaljenosti od glavnih tokova razvoja u zemlji. Pretežna vjeroispovjest mjesnog stanovništva je Pravoslavlje, a manjinska Islam.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]