Novi Pazar (Bugarska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Novi Pazar (bugarski: Нови пазар) je grad u Republici Bugarskoj, u sjeveroistočnom dijelu zemlje, sjedište istoimene općtine Novi Pazar u okviru Šumenske oblasti.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad se prvi put spominje 1444 u dokumentu njemački pisac Michael Beheim prije bitke kod Varne, iako je to sporno. Kao dio Osmanskog Carstva, Novi Pazar (Yeni Pazara) je pripadao Silstranskom sandžaku a kasnije Pravadi kadiluku. Novi Pazar je postao sjedište kadiluka u 17. vijeka i razvio se u bogat i gosto naseljen grad u 17. i 18. vijeku. Nova džamija izgrađena je u 1763, turski hamam u 1774 i sahat-kula u 1826. U rusko-turskim ratovima mnogi Bugari iz regije pobjegali su u Besarabiju i osnovana je zajednica Besarabskih Bugara.

Samostanska škola osnovana je 1840. a u 1872. osnovano je i čitalište. Grad su Turci izgubili za vrijeme rusko-turskog rata (1877-1878.). Tada je Novi Pazar postao dio Kneževine Bugarske i mnogi Turci su pobjegli iz grada da bi bili zamijenjeni Bugarima iz dijelova Bugarske koje su ostale izvan granica Kneževine. Novi Pazar je postao grad 1883.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Po procjenama iz 2007 godine Novi Pazar je imao oko 14.500 stanovnika. Većina gradskog stanovništva su etnički Bugari. Ostatak su mahom Turci i Romi. Posljednjih decenija grad gubi stanovništvo zbog udaljenosti od glavnih tokova razvoja u zemlji. Pretežna vjeroispovjest mjesnog stanovništva je Pravoslavlje, a manjinska Islam.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]