Odnosi Bosna i Hercegovina–Bugarska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj Bosne i Hercegovine i Bugarske na mapi Evrope

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Bugarske predstavljaju skup relacija, uglavnom bilateralnih ali i multilateralnih (zajedno s drugim državama) odnosa između ove dvije države. Također pod ovim terminom podrazumjevaju se i sve ostale vrste relacija, kulturna i poslovna saradnja, vanjskotrgovinska razmjena i sl.

Bosna i Hercegovina i Bugarska od uspostavljanja diplomatskih odnosa unapređuju međusobnu saradnju tako da se može reći da su odnosi relativno dobri, bez ikakvih spornih pitanja.

Historija[uredi | uredi izvor]

Bosna i Hercegovina i Bugarska su države u Jugoistočnoj Evropi. Osim geografskog položaja dijele i mnoge druge zajedničke stvari. Većinsko stanovništvo obe države su slavenskog porijekla i govore jezicima koji pripadaju južnoslavenskoj grupi jezika. 31. januara 1992. godine i prije samog zvaničnog proglašenja nezavisnosti Republika Bugarska priznala je nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine.[1] 12. januara uspostavljeni su diplomatski odnosi a iste godine Bugarska je zvanično otvorila svoju ambasadu u Sarajevu. Također, Bosna i Hercegovina ima ambasadu u Bugarskoj.

Vrste odnosa[uredi | uredi izvor]

Obe zemlje su punopravne članice Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi, Vijeća Evrope i dr. Kao dokaz dobrih odnosa 17. juna 2016. godine u Sarajevu je otvoren Park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Bugarske.[2]

Poslovna saradnja[uredi | uredi izvor]

Od bugarskih investicija jedna od najznačajnijih je ulaganja Bulgartabac-a u Fabriku duhana Banja Luka. Bugarska kompanija 2013. je otkupila većinski paket dionica (55 %) u vrijednosti od 4,5 miliona KM.[3] Fabrika u Banjoj Luci zatvorena je 2018. kao i bugarska koja je 2019. proglasila bankrot. Trgovinska razmjena je relativno niskog intenziteta a deficit Bosne i Hercegovine vanjskotrgovinske razmjene s Bugarskom u 2017. je iznosio oko 58 miliona KM i u porastu je u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio oko 50 miliona KM.[4]

Bosna i Hercegovina i Bugarska imaju potpisane različite ugovore o poslovnoj saradnji, odnosno o razvoju i produbljavanju privrednih i ekonomskih odnosa između ove dvije države.[5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Lista zemalja koje su priznale Bosnu i Hercegovinu i datumi uspostavljanja diplomatskih odnosa". www.mvp.gov.ba. Pristupljeno 22. 5. 2020.
  2. ^ "U Sarajevu otvoren park prijateljstva BiH i Bugarske". radiosarajevo.ba. Pristupljeno 22. 5. 2020.
  3. ^ "Zatvorena Fabrika duvana Banjaluka". www.rtvbn.com. Pristupljeno 26. 5. 2020.
  4. ^ "Analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2017" (PDF). www.mvteo.gov.ba. Pristupljeno 26. 5. 2020.
  5. ^ "Sporazumi, ugovori i ostali bilateralni dokumenti Vanjskotrgovinske komore BiH" (PDF). www.komorabih.ba. Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 26. 5. 2020.