Razlika između verzija stranice "Nogomet"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 41: Red 41:
* Poseban članak: [[Nogomet u Bosni i Hercegovini]]
* Poseban članak: [[Nogomet u Bosni i Hercegovini]]


Nogomet ili [[fudbal]] se igra u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]] oko 100 godina. Naime početkom [[20 vijek|20. vijeka]], oko 1905. godine, prva lopta je donešena u [[Mostar]] iz [[Beč|Beča]]. Već 1908. godine klubovi su osnovani u svim većim gradovima: [[Sarajevo]], [[Mostar]], [[Tuzla]], [[Banja Luka]], [[Zenica]], [[Bihać]], i prva takmičenja su otpočela. Prvi nogometni savezi su formirani za vrijeme kraljevine Jugoslavije, ali su bili uglavnom lokalnog karaktera. Državni Nogometni/Fudbalski Savez formiran je poslije drugog Svijetskog rata i bio je u sastavu Fudbalskog saveza tadašnje [[SFRJ]] u čijoj strukturi je učestvovalo oko 900 klubova.
Nogomet se igra u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]] oko 100 godina. Naime početkom [[20 vijek|20. vijeka]], oko 1905. godine, prva lopta je donešena u [[Mostar]] iz [[Beč|Beča]]. Već 1908. godine klubovi su osnovani u svim većim gradovima: [[Sarajevo]], [[Mostar]], [[Tuzla]], [[Banja Luka]], [[Zenica]], [[Bihać]], i prva takmičenja su otpočela. Prvi nogometni savezi su formirani za vrijeme kraljevine Jugoslavije, ali su bili uglavnom lokalnog karaktera. Državni Nogometni/Fudbalski Savez formiran je poslije drugog Svijetskog rata i bio je u sastavu Fudbalskog saveza tadašnje [[SFRJ]] u čijoj strukturi je učestvovalo oko 900 klubova.


Najbolji klubovi iz BiH igrali su u Prvoj saveznoj lizi SFRJ i nekoliko puta bili šampioni: [[FK Sarajevo]] (1965/66 i 1984/85), [[NK Željezničar]] iz Sarajeva (1971/72). [[FK Velež]] iz Mostara i [[FK Borac]] iz Banjaluke osvajači su kupa Jugoslavije - [[FK Velež]] (1981 i 1986), a [[FK Borac]] (1987). Fudbalski klub [[FK Velež|Velež]] je tri puta bio vicešampion bivše Jugoslavije (1973, 1974, 1986).
Najbolji klubovi iz BiH igrali su u Prvoj saveznoj lizi SFRJ i nekoliko puta bili šampioni: [[FK Sarajevo]] (1965/66 i 1984/85), [[NK Željezničar]] iz Sarajeva (1971/72). [[FK Velež]] iz Mostara i [[FK Borac]] iz Banjaluke osvajači su kupa Jugoslavije - [[FK Velež]] (1981 i 1986), a [[FK Borac]] (1987). Fudbalski klub [[FK Velež|Velež]] je tri puta bio vicešampion bivše Jugoslavije (1973, 1974, 1986).
Red 69: Red 69:
[[Image:Susic_psg.jpg|thumb|Safet Sušić]]
[[Image:Susic_psg.jpg|thumb|Safet Sušić]]


Premijer Ligu organizuje [[Nogometni/Fudbalski savez BiH]], [[NSBiH]].
Premijer Ligu organizuje [[Nogometni savez BiH]], [[NSBiH]].


Pored Premijer Lige, igraju se i dvije prve lige:
Pored Premijer Lige, igraju se i dvije prve lige:

Verzija na dan 5 januar 2006 u 15:39

Datoteka:Nogometni teren.gif
Dimenzije nogometnog terena

Nogomet je ekipni sport sa loptom. Cilj je postići gol, to jest ubaciti loptu u protivničku mrežu. Svaki tim ima jednog golmana i deset igrača. Postoje razne postavke igrača na terenu, koje se zovu formacije. Jedna od najpopularnijih formacija je 4-4-2. Te nam cifre govore da četiri igrača igraju u odbrani, četiri na sredini i dva u napadu. Ofanzivnija varijanta te formacije je 4-3-3, a defanzivnija 4-5-1.

Nogomet je danas najpopularniji sport na svijetu a igra se na svim kontinentima. Svjetsko prvenstvo u nogometu je poslije Olimpijskih igara najgledanije takmičenje na Svijetu.


Historija nogometa

Nogometna pravila (ukratko)

Dimenzije terena

Nogomet se igra na (travnatom) terenu dužine 100 do 110 metara i širine 64 do 75 metara. Teren je obilježen linijama koje ne smiju biti šire od 12 cm i podijeljen na dva dijela linijom preko sredine. Sredina terena je obilježena tačkom i krugom čiji je poluprečnik 9,15 metara.

Dimenzije golova

Svaki teren mora imati dva gola, sa razmakom između stativa od 732 cm, prečka mora biti na visini od 244 cm. Kazneni prostor je dio terena ispred golova, obilježen linijama udaljenim 16,5 metara od gola. Jedanaesterac ili penal se izvodi sa obilježene tačke udaljene 11 metara od gol linije. Oko ove tačke, ali samo izvan kaznenog prostora, crta se krug poluprečnika 9,15 metara.

Broj igrača

Svaka od ekipa smije imati najviše 11 igrača na terenu istovremeno.

Rezervni igrači i izmjene u toku utakmice

Na oficijalnim utakmicama koje aranžiraju FIFA ili UEFA, broj rezervnih igrača ne smije biti veći od pet. Jedna ekipa smije u toku utakmice zamijeniti maksimalno tri igrača. Na medjunarodnim utakmicama minimalan broj igraca, uslovljen povredama i iskljucenjima, je osam, a u domacim takmicenjima sedam.

Dužina utakmice

Jedna utakmica traje 90 minuta, podijeljeno u dva poluvremena po 45 minuta. Pauza između dva poluvremena traje 15 minuta. Svaka utakmica ima glavnog sudiju i dva pomoćna suca, koji se takođe nazivaju linijske sudije. (Oficijalne Fifa i Uefa utakmice)

Gol

Kad cijela lopta pređe gol liniju (između stativa), postignut je gol.

Nogomet u Bosni i Hercegovini

Nogomet se igra u Bosni i Hercegovini oko 100 godina. Naime početkom 20. vijeka, oko 1905. godine, prva lopta je donešena u Mostar iz Beča. Već 1908. godine klubovi su osnovani u svim većim gradovima: Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka, Zenica, Bihać, i prva takmičenja su otpočela. Prvi nogometni savezi su formirani za vrijeme kraljevine Jugoslavije, ali su bili uglavnom lokalnog karaktera. Državni Nogometni/Fudbalski Savez formiran je poslije drugog Svijetskog rata i bio je u sastavu Fudbalskog saveza tadašnje SFRJ u čijoj strukturi je učestvovalo oko 900 klubova.

Najbolji klubovi iz BiH igrali su u Prvoj saveznoj lizi SFRJ i nekoliko puta bili šampioni: FK Sarajevo (1965/66 i 1984/85), NK Željezničar iz Sarajeva (1971/72). FK Velež iz Mostara i FK Borac iz Banjaluke osvajači su kupa Jugoslavije - FK Velež (1981 i 1986), a FK Borac (1987). Fudbalski klub Velež je tri puta bio vicešampion bivše Jugoslavije (1973, 1974, 1986).

Bh. klubovi su takođe učestvovali u evropskim takmičenjima: NK Željezničar je 1985 igrao u polufinalu kupa UEFA, a FK Velež je igrao u četvrtfinalu istog kupa 1974. godine. NK Čelik Zenica je dvije godine zaredom osvojio srednjoevropski kup (Mitropa cup), 1971 i 1972. Isti kup osvojili su po jednom Iskra Bugojno (1985) i FK Borac Banja Luka (1992).

Premijer Liga BiH

Najjača liga u BiH danas se zove Premijer Liga BiH, i sastoji se od ovih 16 klubova (Napomena: Ovo su klubovi Premijer lige u sezoni 2004/2005; godina osnivanja u zagradi):

Datoteka:Susic psg.jpg
Safet Sušić

Premijer Ligu organizuje Nogometni savez BiH, NSBiH.

Pored Premijer Lige, igraju se i dvije prve lige:


Prva Liga FBiH

Prva liga FBiH ima 16 klubova. Na kraju svake sezone, pobjednik ulazi u "Premijer Ligu BiH",posljedna dva kluba prelaze u niži rang,kantonalne/županijske lige...

Prva Liga RS

Prva liga RS ima 16 klubova. Na kraju svake sezone, pobjednik ulazi u Premijer ligu.

Velikani BiH nogometa

Neki od istaknutih BiH nogometaša kroz historiju: Asim Ferhatović, Ivica Osim, Josip Katalinski, Safet Sušić, Mirsad Fazlagić, Džemal Hadžiabdić, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Duško Bajević, Franjo Vladić, Boro Primorac, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Blaž Slišković, Vahidin Musemić, Semir Tuce, Meho Kodro, Sergej Barbarez, Hasan Salihamidžić, Elvir Bolić, Muhamed Mujić, Velibor Pudar i mnogi drugi.

Safet Sušić je zvanično izabran za najboljeg BiH nogometaša u posljednih 50 godina na ceremoniji povodom 100 godina FIFA-e i 50 godina UEFA-e, prema glasovima istaknutih nogometnih radnika.

Srodni članci


Vanjski linkovi