Bitka na Uhudu: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 5 bajtova ,  prije 12 godina
m
Poništene izmjene koje je napravio 92.36.215.110 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao 92.240.38.235
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
m (Poništene izmjene koje je napravio 92.36.215.110 (razgovor), vraćeno na zadnju verziju koju je sačuvao 92.240.38.235)
 
=== Muslimanske snage ===
Muslimansku vojsku je sačinjavalo hiljadu boraca, od čega je bilo stotinu oklopnika i 2 konjanika. Ostalo je bila pješadija. Zapovjednik muslimanskih snaga bio je sam Poslanik [[Muhammed a.s.]]. Međutim, uoči bitke, neposredno pred zoru, kada je vojska bila na sasvim maloj razdaljini od neprijatelja, Abdullah ibn Ubejj, napusti muslimansku vojsku sa oko tristo svojih boraca. Tako da je muslimanska vojska ostala sa samo 700 ljudi. Osim ovog broja, muslimanske snage su dodatno bile umanjene kada je Poslanik pronašao nekolicinu maloljetnika koji su se umiješali među vojnike želeći na taj način da doprinesu borbi, te ih je vratio nazad u Medinu.
 
U ovoj bitki učestvovali su i sve četverica "[[Pravedne halife|Pravednih halifa]]". [[Šiitski islam|Šiitske]] verzije ove bitke kazuju kako su [[Ebu-Bekr]], [[Omer ibn el-Hattab]] i [[Osman ibn Affan]] pobjegli sa poprišta bitke. Ovo, naravno, pobija većina islamskih učenjaka obrazlažući to njihovim pokušajem da se diskredituju [[halifa|halife]] koje oni ne priznaju.

Navigacija