Razlika između izmjena na stranici "Arabidopsis thaliana"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2.192 bajta ,  prije 5 godina
==Otkriće i imenovanje ==
''Arabidiosis thaliana'' je prvi put opisana [[1577]]. na planini [[Harz]]. To je učinio [[Johannes Thal]], [[1542]].–[[1583]].), ljekar iz [[Nordhausen]]a, [[Thüringen]], [[Njemačka]], pod nazivom '' Pilosella siliquosa ''. U [[1753]]., [[Carolus Linnaeus]] je preimenovso biljku u ''Arabis thaliana '' u čast Thala. U [[1842]]. godini, njemački botaničar [[Gustav Heynhold]] opisao novi [[rod]] ''Arabidopsis'' i u njega svrstao i ovu biljku. Ime roda, '' [[wikt: Arabidopsis | Arabidopsis]] '', dolazi iz [[grčki jezik| grčkog]], što znači nalik ''Arabis''-u (rodu u koji ga je Linnaeus je u početku i stavio).
==Morfologija i životni cillus==
'' Arabidopsis '' je porijeklom iz Evrope, Azije, i sjeverozapadne Afrike. Također čini se da je native u tropskim afroalpine ekosistema. To je ednogodišnja, rijetko [[dvogodišnji biljaka. Najčešće naraste u visinu do oko 20-25 cm. Na dnu stabljike, [[list]]ovi formiraju rozete, uz nekoliko listova i na cvjetajućoj stabljici. Bazni listovi su zelene do blago ljubičasto boje, dugi oko 1,5-5 cm i široki 2-10 mm. Grubo su nazubljeni, a na stabljici su manji i na nju nenalegli, obično sa cjelovitim rubom. Prekriveni su malim, jednoćelijskim dlačicama (zvanim [[trihom]]i.
 
[[Cvijet]] je promjera oko 3 mm u promjeru, uređen u jednostavnoj [[cvast]]i, koja se označava kao [[gronja]]. Struktura cvjetova je je kao kod tipskih ''[[Brassicaceae]]''. [[Plod]] je silikvalni, dug oko 5-20 mm I sadrži 20-30 [[sjeme]]nki.<ref>Flora of NW Europe: http://ip30.eti.uva.nl/BIS/flora.php?selected=beschrijving&menuentry=soorten&id=2273''Arabidopsis thaliana'']</ref><ref>Blamey M., Grey-Wilson C. (1989): Flora of Britain and northern Europe'. ISBN 0-340-40170-2.</ref><ref>Flora of Pakistan: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=5&taxon_id=200009200''Arabidopsis thaliana''</ref><ref>Flora of China: http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200009201''Arabidopsis thaliana'']</ref>
 
Struktura [[korijen]]ja je jednostavna , sa jednim primarnim korijenom koji raste okomito prema dolje, a kasnije proizvodi manje bočne ogranke I korjenčiće . Ovakvi korijeni, u [[rizosfera|rizosferi]] stupaju u osobeni oblik interakcije sa [[bakterija]]ma, kao što je '' Bacillus megaterium''.
 
''Arabidopsis'' može cijeli životni ciklus završiti u šest sedmica. Centrala stabljikakoja proizvodi cvijetove raste oko tri sedmice, a cvjetovi se prirodno samooprašuju. U laboratoriji, ''Arabidopsis'' se može uzgajati u Petrijevim posudama , loncima i saksijama ili biljke rastu pod fluorescentnim svjetlaom ili u stakleniku.<ref> Meinke D.W. Cherry J.M, Dean C., Rounsley S.D., Koornneef M. (1998): Arabidopsis thaliana: A model plant for Genome Analysis. Science, 282 (5389): 662–682.</ref>
 
==Glavne prednosti==
''Arabidopsis thaliana'' je mala biljka koja je pogodna za odžavanje i u kontrolirnim uvjetima, sa mogućnošću [[vegetativno razmnožavanje|vegetativnog razmnožavanja]], putem kulture tkiva.
23.119

izmjena

Navigacija