Primijenjena matematika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Primijenjena matematika jest grana matematike koja se bavi matematičkim tehnikama koje se koriste u primjenama matematičkog znanja na druge oblasti.

Korisnost primijenjene matematike[uredi | uredi izvor]

historijski, matematika je bila najvažnija u prirodnim naukama i inženjerstvu. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, oblasti van fizikalnih nauka izrodile su nove oblasti matematike, kao što je teorija igara, koja je izrasla iz ekonomski razmatranja, ili neuronska mreža, koja je iznikla iz proučavanja mozga u neurologiji, ili bioinformatika, zbog važnosti analiziranja velike količine podataka u biologiji.

Pojavom računara stvorene su nove aplikacije, za proučavanje i upotrebu samoih novih računarskih tehnologija (informatika, koja koristi kombinatoriku, formalnu logiku i teoriju rešetki), kao i korištenje računara za proučavanja problema koji su se pojavili u ostalim područjima nauke (nauka izračunavanja), kao i proučavanja matematika izračunavanja (numerička analiza). Statistika je, najvjerovatnije, najrasprostranjenija upotreba matematike u društvenim naukama, ali se i druga područja matematike pokazuju korisnima u tim disciplinama, posebno u ekonomiji i nauci o upravljanju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]