Rainier III, knez Monaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rainier III
Knez Monaka
Vladavina9. maj 1949 - 6. april 2005
PrethodnikLudovik II
NasljednikAlbert II
SupružnikGrace Kelly
DjecaCaroline, princeza od Hanovera
Albert II, knez Monaka
Stéphanie od Monaka
DinastijaPolignac-Grimaldi
OtacPierre de Polignac
MajkaCharlotte, vojvotkinja od Valentinoisa
Rođenje31. maj 1923
Smrt6. april 2005

Rainier III (Renijer Treći; 31. maj 1923 - 6. april 2005) bio je suvereni knez Monaka gotovo 56 godina i u trenutku smrti drugi najstariji vladar na svijetu.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rainier je rođen kao jedini sin monegaške princeze Charlotte i princa Pierrea, vojvotkinje i vojvode od Valentinoisa. Njegova majka je bila rođena u Alžiru kao vanbračno dijete monegaškog kneza Ludovika II i Marie Juliette Louvet, a, kako knez Ludovik II nije imao zakonite djece ni nasljednika, kasnije je posvojena i proglašena prijestolonasljednicom. Njegov otac je bio francuski plemić iz Bretanje. Oženivši prijestolonasljednicu uzeo je ime njene dinastije kao svoje prezime i postao Grimaldi, te je od svog punca dobio titulu princa od Monaka. Vojvoda i vojvotkinja od Valentinoisa imali su još jedno dijete, princezu Antoinette.

Rainier je školovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, prvo u školi Summerfields, a zatim u prestižnoj javnoj školi u Buckinghamshireu. Odatle je otišao u Švicarsku na institut Le Rosey in Rolle and Gstaad, nakon kojeg je nastavio obrazovanje na univerzitetu Montepellier u Francuskoj. Obrazovanje je završio u institutu D'études politiques de Paris u Parizu.

Njegov djed po majci, knez Ludovik II, je bio general francuske armije tokom Prvog svjetskog rata. Sam Rainier je učestvovao u Drugom svjetskom ratu.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Dana 9. maja 1949. godine Rainierov djed je umro i Rainier je postao knez Monaka, budući da se njegova majka odrekla svojih dinastičkih prava 1944. godine.

Reforme[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme svoje vladavine Rainier III je proveo nekoliko reformi ustava, uslijed kojih je njegova moć monarha znatno smanjena, i ekonomije, koja se u toj kneževini uglavnom bazirala na tradicionalne prihode iz kockarnica. Prihodi iz kockarnica danas čine tek 3% državnog godišnjeg dohotka, a u trenutku kada je Ranier III naslijedio tron prihodi iz kockarnica činili su 95% godišnjeg dohotka. Razlog za okretanje leđa monegaškoj tradiciji kockanja bio je jednostavan - glavna klijentela, evropska aristokratija, bila je osiromašena krajem Drugog svjetskog rata kada je Raininer III naslijedio tron. Umjesto kockanja, Rainier III se okrenuo promovisanju turizma i Monaka kao savršenog mjesta za kupovinu nekretnina.

Brak[uredi | uredi izvor]

Nakon dugog udvaranja, dana 19. aprila 1956. godine, knez Rainier III oženio je američku oskarovku, Grace Kelly, koja je tako postala monegaška kneginja. Iz njihovog braka rođeno je troje djece. Prva je bila princeza Caroline, koja je bila očeva prestolonasljednica sve do rođenja Rainierovog sina Alberta. Nakon Alberta rođena je princeza Stéphanie. Kneginja Grace je poginula u automobilskoj nesreći 1982. godine.

Bolest[uredi | uredi izvor]

Posljednjih godina njegovog života kneževo zdravljeve počelo se pogoršavati. U oktobru 2004. godine primljen je u bolnicu zbog plućne infekcije. U novembur iste godine princ Albert je gostovao u emisiji Larrya Kinga, gdje je izjavio da je njegov otac dobro, iako pati od bronhitisa. Dana 7. marta 2005. godine Rainier je opet primljen u bolnicu zbog plućne infekcije, a 22. marta prebačen je na odjel intenzivne njege. Sljedeći dan objavljeno je da se kneževo stanje pogoršalo i da mu je srce otkazalo.

Dana 31. marta 2005. godine objavljeno je da će dužnosti regent u ime princa Rainiera III preuzeti njegov prestolonasljednik Albert, jer Rainier više nije bio u stanju izvršavati svoje dužnosti monarha.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Dana 1. aprila 2005. godine palača je priznala da su šanse za knežev oporavak male; vijest o kneževoj smrti stigla je 6. aprila. Naslijedio ga je sin koji je postao Albert II od Monaka. Sahranjen je 15. aprila pored svoje supruge, kneginje Grace, u katedrali u kojoj se par vjenačo 1956. godine.

Kako je umro nedugo nakon pape Ivana Pavla II, Rainierova smrt je bila uveliko zanemarena u medijima.