Ratatouille

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ratatouille

Ratatouille je mediteranski specijalitet od povrća, koji potječe iz južnofrancuske regije Provanse, a nastanak se najviše veže uz grad Nizzu. Služi se kao toplo ili hladno predjelo, a jede se i kao glavno jelo. Može se zgotoviti i dan prije, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vrijeme, postaje baš kao i naši bosanski specijaliteti poput bosanskog lonca ili graha još ukusniji. Svojom formom i sastojcima dosta je sličan našim dinstanim povrtnim specijalitetima, najviše satarašu i đuveču, samo bez riže. Priprema se od zrelih patlidžana, tikvica, paprika očišćenih od sjemenki (za ljepši izgled jela i raznovrsnost aroma, može se uzeti raznobojne paprike; crvena, zelena i žuta), mesnatog i oguljenog paradajza, a uzima se po želji i crveni luk. Od začinskog bilja prednost ima svježe nasjeckano: bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, eventualno korijander, malo šećera prema želji, kao i malo lavande.