Majčina dušica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Majčina dušica
Majčina dušica
Majčina dušica
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedLamiales
PorodicaLamiaceae
RodThymus
Vrste
Thymus serpyllum - Majčina dušica

Majčina dušica (lat. Thymus serpyllum), je trajna 20 – 30 cm visoka, grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivo - zelene listiće sa kratkim peteljkama. Roza do lila cvjetovi stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvjetove, jakog i ugodnog mirisa. Biljke je bila poznata još u starom Egiptu, odakle najvjerovatnije dolazi i ime "Tham". Tham je oznaka za egipatsku biljku koja je slična majčinoj dušici i timijanu, sa veoma prijatnim mirisom i jakim antiseptičkim dejstvom. Predpostavlja se da je služila kao jedna od komponenti za balzamovanje, ali za ovo nema naučnih dokaza. Kako su se Grci bolje upoznali sa egipatskm medicinom, riječ Tham prešla je u grčku riječ – tymon, da bi na kraju dobila sadašnje latinsko ime Thymus.[1] Drugi nazivi: bakina dušica, popovac, divlji bosiljak, materinka.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Majčina dušica raste po suhim i sunčanim mjestima, na livadama, pašnjacima i na kamenju. U Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji je vrlo rasprostranjena. U Evropi se može naći u Velikoj Britaniji, od juga Švedke do istoka Francuske, te po Mađarskoj i Rumuniji. Često se pojavljuje u većim skupinama uzduž međa, na suhim rubovima šuma, sunčanim mjestima bez stalne vlage i sjene. Odlična je medonosna biljka.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Višegodišnja je biljka visine do 30 cm, sa uspravnom i nejednako obraslom dlakama stabljikom. Listovi su nejednakog oblika a cvijetovi su okupljeni u okruglim cvastima. Miris je veoma aromatičan a okus je gorak. Vrijeme cvijetanja je od sredine maja do sredine septembra.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Majčina dušica sadrži timol i karvakrol, koji imaju veliku moć dezinfekcije. Biljka još sadrži i kiseli saponin, tanin i mangan. Droga sadrži slične sastojke kao i timijan, što će reći eterično ulje (Aetheroleum Sarpylli) koje se, također, sastoji od kristalnoga timola koji je otopljen u tečnom karvakrolu. Također sadrži terpinena, borneola, cimola, terpineola i dr. Osušena droga (Herba Serpylli) sadrži još neke složenije kiseline, tanina, flavonoida i mineralnih soli.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Koristi se najviše u mediteranskoj kuhinji za začinjavanje mesa, kao i sosova i supa. Također je poznata i u narodnoj medicini kao ljekovita biljka, te se koristi za pripremanje ljekovitih čajeva. Majčina dušica je i visoko medonosna biljka i koristi se za ispašu pčela. Eterično ulje se koristi u prirodnim preparatima za umirenje kao i u kozmetičke svrhe.

Upotreba u narodnoj medicini[uredi | uredi izvor]

Indikacije: Anthelmintic(protiv parazita); Antireumatik; Antiseptik; Anti-Spazmolitički; Karminativ(protiv nadimanja); Dezodorans; Diaforetik(znojenje); Dezinfektant; Ekspektorans(čišćenje disajnih puteva); Sedativ(umirijuče dejstvo). Majčina dušica se u narodnoj medicini koristi kao antibakterijsko sredstvo kod raynih infekcija. Koristi se i kao blaži sedativ za umirenje i može se miješati sa valerijanom za pojačano dejstvo. Čaj od majčine dušice[2] narodni ljekari je preoporučuju i za bolesti, bolne menstruacije, loše probav, bronhitisa, laringitsa i mamurluka. Vjeruje se da je majčina dušica korisna u liječenju alkolizma. Za vanjsku upotrebu može se koristiti za tretiranje manjih posjekotina, mastitisa, infekcija grla, i usta. Upotrebljava se kod osoba koje boluju od padavice, kod djece kod velikog kašlja, liječenje malokrvnosti kod mladih i starih. Čaj djeluje kod prekomijerne sluzi u organima za disanje, kod sluzavosti pluća, velikog kašlja, bronhijalnog katara itd. Kada dječicu zaboli trbuh, kada imaju grčeve u stomaku, onda se obično daje čaj od majčine dušice. Vjeruje se da djeluje i kao afrodizijak. Poznato je da sjeme majčine dušice odbija miševe, štakore i ostale glodare. Upozorenje: Trudnice ne bi trebalo da koriste čaj od majčine dušice. Eterično ulje kod nekih osoba može izazvati alergijke reakcije.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Smatrana je ženskom biljkom.

Zvanično[uredi | uredi izvor]

Majčina dušica je oficijelna droga prema farmakopeji bivše Jugoslavije; Upotrebljava se: Folium Thymi serpylli. Također prema: Brit. Herb. Pharm (1983). Njemačka Komisija E: The Complete German Commission E Monographs, 1998. Američko izdanje str. 220.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Majčina dušica koji govori o kulinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dr. Enes Hasanagić, Ljekovito bilje i jetra, Svjetlost, Sarajevo, 1984. str.166
  2. ^ "Čaj od majčine dušice". Arhivirano s originala, 1. 3. 2021. Pristupljeno 7. 1. 2015.