Kim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Kim
Carum carvi - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-172.jpg
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Red Apiales
Porodica Apiaceae
Rod Carum
Vrsta C. carvi
Dvojno ime
Carum carvi
Linnaeus

Kim (lat.Carum carvi) jedan je od najstarijih poznatih začina iz porodice apiaceae. Plodovi kima nađeni su u iskopinama iz 3000-te godine p. n. e., a u pisanim spomenicima pominje ga Karlo Veliki.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Kim se najviše gaji u zemljama bivšeg SSSR i u Evropi (Holandija i skandinavske zemlje). Porijeklom je iz Male Azije.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Kim je klasičan začin teškoj hrani: jelima od krompira, mahunastog povrća, kupusa i dodatak je pecivu. Listovi kima imaju okus peršuna i kopera, pa je izvrstan dodatak supama i salatama. Korijen se može kuhati, kao svako drugo povrće. Plodovi su omiljeni naročito u jevrejskoj, sjeverno i istočno evropskoj kuhinji, kao začin pecivima od raži, gulašu, siru, kolačima, jabukama i rakiji. Ni nakon dužeg vremena plodovi kima ne gube na kvalitetu i aromi. Od kima se prave i likeri i rakije.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Kim sadrži eterična ulja, višemasne kiseline i vitamin C.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Kim pospješuje apetit, olakšava varenje, nadutost i pomaže kod grčeva u trbuhu. Ulje kima koristi se za ublažavanje glavobolje, migrena i loše probave.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]