Mažuran

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Majoran
Origanum majorana.jpg
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Potklasa Asteridae
Red Lamiales
Porodica Lamiaceae
Rod Origanum
Vrsta O. majorana
Dvojno ime
Origanum majorana
Linnaeus

Majoran (latinski: Origanum majorana), poznat i pod nazivima mažuran, majorana, majuran, mažurana, spada u porodicu Lamiaceae i začinska je biljka.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Majoran raste na sunčanom mjestu. Cvate od juna do septembra i bolje ga je brati prije nego procvate.

Jednogodišnje biljke su aromom bogatije od višegodišnjih.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Majoran dolazi iz male Azije. Kako je omiljen začin, danas se ne uzgaja samo u Sredozemlju, nego i srednjoj i istočnoj Evropi.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Majoran je jak začin, zbog visokog procenta eteričnih ulja koja sadrži. Listovi su, svježi ili osušeni, dodatak supama, jelima od krompira, umacima, kobasicama, mahunstom povrću itd.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Suhi majoran kao začin

Majoran sadrži velik procenat eteričnih ulja, koja mu daju specifičnu aromu. Sadrži i flevonoide, gorke tvari, glykoside i askorbinsku kiselinu.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Afrodita, boginja ljubavi i ljepote, opisuje majoran kao simbol zadovoljstva. U Grčkoj je bio običaj mladencima objesiti majoranom nanizan lančić oko vrata. Hymenaios, grčki bog braka, predstavljan je sa vjencem majorana. Majoranova mast trošila se protiv grčeva i prehlade dojenčadi. U obliku obloga koristi se protiv zglobobolje i rana. Kao čaj protiv prehlade i za dojilje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]