Origano

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Origano
Origano
Origano
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Magnoliophyta
Razred Magnoliopsida
Potklasa Brassicales
Red Lamiales
Porodica Lamiaceae
Rod Origanum
Vrsta O. vulgare

Origano (latinski: Origanum vulgare) ili divlji majoran je začinska i ljekovita biljka iz familije usnatica (lamiaceae). Ime je dobila iz grčkog (Oros=brdo, Ganos=nakit), preko italijanskog jezika, "origano" - brdski nakit.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Bombus lucorum - Origanum vulgare - Keila.jpg

Odomaćen u Sredozemlju, nezamjenjiv je u grčkoj, španskoj, turskoj i italijanskoj kuhinji. Danas se uzgaja posvuda u srednjem pojasu. Raste i divlji na suhim travnjacima i rubovima šuma, na krečnjakom bogatom i osunčanom tlu.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Divlji majoran je višegodišnja biljka, koja naraste i do 70 cm, karakteristične opore arome i okusa. Iz korijena, rizoma, rastu uspravne, kvadratne stabljike. Tamnozeleni listovi su ovalni, dužine do 4,5 cm i širine do 3 cm. Cvjeta od jula do septembra roza-ljubičastim, rijetko bijelim cvijetom, koji oprašuju pčele i leptiri.

Hemijski sastav[uredi | uredi izvor]

Esencijalna ulja origana su satsvaljena primarno od monoterpenoida i monoterpena. Preko 60 različitih sastojaka je identificirano, a primarni su karvakrol i timol u rasponu od 0 do preko 80%, dok su manje prisutni sastojci: p-cymen, γ-terpinen, caryophyllen, spathulenol, germacren-D, β-fenchyl alkohol i δ-terpineol[1]. i gorke tvari. U 100g svježeg origana je 267,2 mg vitamina C.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Poznat je kao neizostavan začin pri spravljanju pizze. Dobar je kao dodatak omletu, italijanskim sosovima, jelima s paradajzom, janjetinom ili povrćem. U teksaško-meksičkoj kuhinji koristi se uz kim, čili, bijeli luk i luk, naročito u jelu Chili con Carne.

List origana

Ljekovitost biljke bila je cijenjena još u antičkoj Grčkoj. Hipokratu je služila za ubrzavanje poroda i u liječenju hemoroida. Danas se koristi, pripremljen kao čaj, protiv grčeva u trbuhu, bolesti probavnog trakta i gornjih disajnih puteva.

Narodno vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Za sujevjerne: biljka štiti od zla, čini radosnim i bezbrižnim. Često je zbog tog "svojstva" uvezivan u vjenčane buketiće. Origanom su nekada "liječena" djeca koja su sporo progovarala i oboljeli od epilepsije.

Reference[uredi | uredi izvor]