Saar (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Saar
Tok Saara
Izvorno imeSaar
Drugo imeSarre
DržaveFrancuska
Njemačka
Dužina246 km
IzvorDonon (Vogezi)
NV izvora785 (Crveni Saar) m
UšćeRajna (Konz)
NV ušća130,3 m
ProgresijaMoselleRajnaSjeverno more
EtimologijaSara (keltski: "vodena struja")
SlivSjevernomorski
Prosječni protok75 m3/s[1]
Površina sliva7.431 km2
Lijeve pritokeNied, Leukbach
Desne pritokeBlies, Prims

Saar (francuski: Sarre) rijeka je u sjeveroistočnoj Francuskoj i zapadnoj Njemačkoj i desna pritoka Moselle, u koju se ulijeva u Konzu, između Triera (Porajnje-Falačka) i granice s Luksemburgom. Izvire u Vogezima na granici Alsacea i Lorene i teče prema sjeverozapadu. Nastaje spajanjem Bijelog i Crvenog Saara kod Hermelangea, a oba kraka izviru ispod Donona, najvišeg vrha u sjevernim Vogezima. Od 246 km dužine 126 pripada Francuskoj, a 120 Njemačkoj. Površina sliva iznosi 7.431 km2.

Ime Saar potječe od keltske riječi sara ("vodena struja") i rimskog imena za ovu rijeku, Saravus.

Kroz historiju je ova rijeka bila veoma važna za industrije uglja, željeza i čelika u Saarlandu. Sirovine i finalni proizvodi prevožene su brodovima Sarskim kanalom, kanalom Marna–Rajna ili Rajnom, npr., u Rursku regiju ili do luke u Rotterdamu.

Iako je njemački dio rijeke produbljivanjem, izgradnjom ustava i ispravljanjem toka pretvoren u vodeni put, danas nema znatnijeg brodskog saobraćaja.

Saar protječe kroz sljedeće francuske departmane, njemačke pokrajine i gradove:

Na obalama Saara smješten je Metalurški kombinat u Völklingenu, koji je na UNESCO-ovom spisku Svjetske baštine. Kod Mettlacha rijeka tvori poznati meandar. Donji tok Saara u Porajnju-Falačkoj vinogradarska je regija s određenom važnošću i u njoj se proizvodi uglavnom rizling. Do početka 20. stoljeća mnogo je više vinove loze uzgajano na obalama Saara i vinogradi su se protezali mnogo više uzvodno, do Saarbrückena. Tek su početkom 21. stoljeća neki preduzetnici iz Saarlanda počeli ponovo eksperimentirati s vinogradarstvom.

Prosječni mjesečni protok (u m3/s)
Hidrološka stanica: Wittring (podaci izračunati kroz 12 godina)
Izvor: Banque HydroMEDDE

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Neufestlegung der gesetzlichen Überschwemmungsgrenzenan der Saar" (PDF). Bundesanstalt für Gewässerkunde. (de)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]