Inn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Inn
Verlaufskarte Inn DE.png
Karta s označenim Innom
Izvorno ime En (retoromanski)
Države Švicarska
Austrija
Njemačka
Dužina 517 km
Izvor Švicarski Alpi (Lägh dal Lunghin)
NV izvora 2484 m
Ušće Dunav (Passau)
NV ušća 291 m
Prosječni protok 730 m3/s
Površina sliva 25.700 km2
Gradovi St. Moritz, Scuol, Landeck, Innsbruck, Wörgl, Kufstein, Rosenheim, Wasserburg na Innu, Mühldorf na Innu, Braunau na Innu, Schärding, Passau

Inn (latinski: Aenus[1]; ret. En) jest rijeka u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj. Duga je 517 km i desna je pritoka Dunava. Najviša tačka u njenom slivu jest Piz Bernina (4.049 m). Engadin (dolina Ena) jedina je švicarska dolina iz koje vode otječu u Crno more (preko Dunava).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Izvor je u Švicarskim Alpima, zapadno od St. Moritza u regiji Engadin, koja je dobila ime po ovoj rijeci (ret. Engiadina; latinski: vallis Eniatina). Nedugo nakon izvora Inn teče kroz najveća jezera u svom toku, Sils i Silvaplanu. Nastavlja sjeveroistočno i ulazi u Austriju. Od Landecka teče ka istoku kroz Tirol i njegov glavni grad Innsbruck (Most na Innu), a zatim kod Kufsteina prelazi granicu i ulazi u Bavarsku.

Na bavarskoj teritoriji teče ka sjeveru i prolazi kroz Rosenheim, Wasserburg na Innu i Waldkraiburg; zatim skreće na istok, teče kroz Mühldorf i Neuötting i uvećava se zahvaljujući svojim glavnim pritokama, Alzu i Salzachu.

Odatle do Dunava Inn čini granicu između Njemačke (Bavarska) i Austrije (Gornja Austrija). U ovom posljednjem dijelu svog toka protječe kroz Simbach na Innu, Braunau na Innu i Schärding. U tom području ima dosta malih gradova (npr. Marktl na Innu u Bavarskoj).

U Passauu se konačno ulijeva u Dunav (kao i Ilz). Iako na njihovom sastavu Inn ima veći prosječni (pro)tok od Dunava i iako je u njegovom slivu Piz Bernina, koji je najviša tačka i u slivu Dunava, Inn se smatra pritokom Dunava, koji je duži, ima veći sliv i stalniji tok. Inn je jedina rijeka koja izvire u Švicarskoj i otječe u Crno more (preko Dunava).

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Pogled na dolinu Inna. Na desnoj polovini slike nalazi se ulaz u dolinu Ziller.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Richard J. A. Talbert, ured. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World: Map-By-Map Directory. I. Princeton – Oxford: Princeton University Press. str. 171. ISBN 0691049459.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]