Morava (Češka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Morava
Pramen Moravy (1).JPG
Izvor Morave, Králický Sněžník
Države Flag of the Czech Republic.svg Češka, Flag of Slovakia.svg Slovačka, Flag of Austria.svg Austrija
Dužina 354 km
Izvor Králický Sněžník
NV izvora 1371 m
Ušće Kod Bratislave
Ulijeva se u Dunav
Prosječni protok 120
Površina sliva 26.658 km2

Morava (njem. March; mađ. Morva; polj. Morawa) jest rijeka koja protječe Srednjom Evropom i lijeva je pritoka Dunava. Najveća je rijeka Moravske, koja je naziv i dobila po rijeci.

Izvire na planini Králický Sněžník, u sjeveroistočnom dijelu Pardubičkog kraja, u blizini granice između Češke i Poljske. Teče ka jugu i dijelom tvori prirodnu granicu između Češke i Slovačke, a zatim i između Austrije i Slovačke.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Teče kroz Gornjomoravsku i Donjomoravsku dolinu. Dalje prema ušću prolazi kroz Moravsko polje u Donjoj Austriji i Zagorsku nizinu u Slovačkoj. Posljednja tri nabrojana područja zapravo su kontinuirani dijelovi jednog velikog bazena, koji čini najveći dio Bečke kotline.

U gornjem toku na obalama Morave nalazi se nekoliko većih čeških gradova, kao što su Olomouc, Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště i Hodonín. Nizvodno, rijeka teče kroz slabije naseljena, uglavnom šumovita pogranična područja, sve do ušća u Dunav, odmah ispod Devinske tvrđave, pokraj slovačkog glavnog grada Bratislave.

Nakon 354 km toka, Morava se ulijeva u Dunav s prosječnim protokom od oko 120 m3 a okuplja vodene tokove s površine od oko 26.658 km2 Neobičnost Morave sastoji se u tome što je to evropska crna rijeka.

Najduža pritoka Morave je rijeka Dyje, koja teče tromeđom Austrije, Češke i Slovačke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]