Morava (Češka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Morava
Izvor Morave, Králický Sněžník
Države Češka, Slovačka, Austrija
Dužina354 km
IzvorKrálický Sněžník
NV izvora1371 m
UšćeKod Bratislave
Ulijeva se uDunav
SlivCrnomorski sliv
Prosječni protok120
Površina sliva26.658 km2

Morava (njemački: March; mađarski: Morva; poljski: Morawa) jest rijeka koja protječe Srednjom Evropom i lijeva je pritoka Dunava. Najveća je rijeka Moravske, koja je naziv i dobila po rijeci.

Izvire na planini Králický Sněžník, u sjeveroistočnom dijelu Pardubičkog kraja, u blizini granice između Češke i Poljske. Teče ka jugu i dijelom tvori prirodnu granicu između Češke i Slovačke, a zatim i između Austrije i Slovačke.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Teče kroz Gornjomoravsku i Donjomoravsku dolinu. Dalje prema ušću prolazi kroz Moravsko polje u Donjoj Austriji i Zagorsku nizinu u Slovačkoj. Posljednja tri nabrojana područja zapravo su kontinuirani dijelovi jednog velikog bazena, koji čini najveći dio Bečke kotline.

U gornjem toku na obalama Morave nalazi se nekoliko većih čeških gradova, kao što su Olomouc, Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště i Hodonín. Nizvodno, rijeka teče kroz slabije naseljena, uglavnom šumovita pogranična područja, sve do ušća u Dunav, odmah ispod Devinske tvrđave, pokraj slovačkog glavnog grada Bratislave.

Nakon 354 km toka, Morava se ulijeva u Dunav s prosječnim protokom od oko 120 m3 a okuplja vodene tokove s površine od oko 26.658 km2 Neobičnost Morave sastoji se u tome što je to evropska crna rijeka.

Najduža pritoka Morave je rijeka Dyje, koja teče tromeđom Austrije, Češke i Slovačke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]