Teorija velikog praska (serija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za naučnu teoriju, pogledajte Veliki prasak.
Teorija velikog praska
Teorija velikog praska - naslovni kadar.png
Naslovni kadar
Orig. naslov The Big Bang Theory
Žanr sitkom
Autor(i) Chuck Lorre
Bill Prady
Razvoj Chuck Lorre Productions
Warner Bros. Television
Režiser(i) Mark Cendrowski
Glumci Johnny Galecki
Jim Parsons
Kaley Cuoco
Simon Helberg
Kunal Nayyar
Sara Gilbert
Melissa Rauch
Mayim Bialik
Kevin Sussman[1]
Porijeklo SAD
Originalni jezik/-ci engleski
Br. sezona 10
Br. epizoda 212 (spisak)
Produkcija
Izvršni producent(i) Chuck Lorre
Bill Prady
Steven Molaro
Producent(i) Faye Oshima Belyeu
Montaža Peter Chakos
Trajanje 19–22 minute (bez reklama)
Emitiranje
Orig. kanal CBS
Emitiranje 24. 9. 2007
Vanjski linkovi
Web stranica
Profil na IMDb-ju

Teorija velikog praska (engleski: The Big Bang Theory) američka je humoristička TV-serija čiji su autori Chuck Lorre i Bill Prady (obojica su ujedno i izvršni producenti), a koja je s prikazivanjem započela 24. septembra 2007. na američkoj TV-mreži CBS.

Radnja serije smještena je u Pasadenu (Kalifornija), a glavni likovi su dvojica genijalaca: eksperimentalni fizičar Leonard Hofstadter i teorijski fizičar Sheldon Cooper (obojica zaposlena na Caltechu), njihova susjeda Penny (konobarica sa glumačkim aspiracijama) i dvojica Leonardovih i Sheldonovih prijatelja i kolega, astronautički inženjer Howard Wolowitz i astrofizičar Rajesh Koothrappali (također zaposleni na Caltechu). U kasnijim sezonama još su tri lika dodana u glavnu postavu: Leslie Winkle (Leonardova, Sheldonova i Rajeshova kolegica s posla), Bernadette Rostenkowski (na početku pojavljivanja studentica mikrobiologije i Pennyjina kolegica konobarica, koja nakon relativno kratkog vremena završi studije i zaposli se u farmaceutskoj industriji) i Amy Farrah Fowler (Sheldonova prijateljica, neurobiologinja).

Dosad je u SAD-u prikazano 9 sezona (207 epizoda). Gledanost serije u SAD-u raste iz sezone u sezonu, pa je tako premijera 3. sezone u septembru 2009. bila najgledanija od svih ostalih emisija prikazanih na CBS-u te večeri skupivši 12,83 miliona gledalaca pred male ekrane.

Prve tri sezone prikazivale su se ponedjeljkom, odmah nakon serije Dva i po muškarca (koju je također producirao Lorre), dok se od 4. sezone prikazuje četvrtkom. U martu 2014. službeno je potvrđeno da će se snimati još 3 sezone serije, čime će se na malim ekranima zadržati barem do 2017. Serija je u 6. sezoni postala veoma gledana, a epizoda "The Bakersfield Expedition" imala je 20 miliona gledalaca. Osma sezona nastavlja trend iz prošlih, ali trenutno je samo epizoda od 30. oktobra bila prva po gledanosti u udarnom terminu (16,3 miliona gledalaca).

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

 • Leonard Hofstadter (Johnny Galecki) – eksperimentalni fizičar čiji je kvocijent inteligencije 173, a koji je doktorirao u 24. godini. On je centralni lik serije. Stanuje s kolegom i prijateljem Sheldonom Cooperom. Tokom prve tri sezone scenaristi su se poigravali romansom između njega i Penny; njihove neriješene seksualne tenzije na početku su bile gotovo glavna okosnica cjelokupne serije – bili su u kratkoj intimnoj vezi, koju su dvaput prekidali, da bi do 8. sezone vezu ponovo nastavili, ovog puta ozbiljnu, pa su tako sada i zaručeni. Nizak je, što mu se često nabija na nos. Stidljiv je i šeprtljav.
Glumačka postava serije na Comic Conu 2008.
 • Sheldon Cooper (Jim Parsons) – teorijski fizičar porijeklom iz istočnog Teksasa. Bio je dijete genije i počeo je studirati u 11. godini (nakon 5. razreda). Ima dva doktorata, kvocijent inteligencije mu je 187, a tvrdi da ima i eidetsko pamćenje. Unatoč tome, ima velikih problema s razumijevanjem ironije, sarkazma i humora općenito. Sheldon je pomalo autističan jer svijet vidi u drugom svjetlu. Upravo ove karakteristike glavni su izvor humora njegovog lika, ali i središte radnje većine dosadašnjih epizoda. Sheldon dijeli stan s kolegom i prijateljem Leonardom Hofstadterom, a posebno je zanimljiv njegov odnos s Penny. Međuljudski odnosi potpuna su mu misterija, naročito dio vezan uz romantiku i seksualnost. Ima i velik broj smiješnih opsesivno-kompulzivnih "mušica", kao što je obavezno kucanje na vrata tri puta, potreba za završetkom svega što je započeto, ima svoje mjesto za sjedenje u svim prostorima gdje duže boravi, beskompromisno slijeđenje pravila i zakona i još mnoge mnoge druge. Popularna je postala njegova poštapalica "Bazinga!", koju kaže nakon svake svoje šale (koje su rijetke). Veći dio serije istraživao je teoriju struna, no kasnije se prebacio na tamnu materiju. Najpametniji je lik u ovoj seriji. Često ismijava Howarda zbog toga što nema doktorat. Ima i neobičan smisao za humor.
 • Penny (Kaley Cuoco) – privlačna plavuša, rođena i odrasla u Nebraski koja živi u stanu odmah preko puta Sheldona i Leonarda. Njenim doseljavanjem započela je i serija. Prikazuje se kao jedini lik koji nije pametan, ali je krase izuzetna ljepota i snalažljivost. Iako za život zarađuje kao konobarica u The Cheesecake Factoryju, Penny ima glumačke težnje, pa gotovo neprestano ide na audicije, koje su se za sada pokazale neuspješnim. Do 8. sezone dala je otkaz u "Cheesecake Factoryju" i zaposlila se kao farmaceutska prodavačica (promotorica), u čemu joj je pomogla Bernadette zaposlivši je u kompaniji u kojoj ona radi kao istraživačica. Jedini je od glavnih likova čije prezime nije otkriveno.
 • Howard Wolowitz (Simon Helberg) – astronautički inženjer, Židov koji živi s majkom (koju u seriji nikad ne vidimo, nego samo čujemo). Za razliku od svojih prijatelja i kolega, Howard nema doktorat, ali taj nedostatak brani teorijom da stvari koje on dizajnira zaista postoje i lansiraju se u svemir dok se njegovi prijatelji bave isključivo teorijskim radom. Ipak, njegov zaštitni znak predstavljaju nevjerovatno neuspješna "upucavanja djevojkama" (od kojih se i sama Penny ponekad zgraža). Prošlost su mu obilježili velik broj gadosti i avanture s prostitutkama. Do ženidbe sa Bernadette pokazao je ograničen uspjeh na ljubavnom planu. Vjeran joj je iako imaju pomalo neobičan odnos: ona radi u farmaceutskoj industriji, pa ima više novca nego on, što dovodi do nekih smiješnih situacija. I njegov odnos s Rajeshom uzrokuje dosta smiješnih situacija aludiranjem na homoseksualne konotacije u ophođenju među dvojicom najboljih prijatelja, pogotovo zato što Rajesh često ne shvata kako neke engleske fraze zvuče onima oko njega (što domaći prevodioci ponekad ni ne prevedu ili pogrešno prevedu takve situacije). U seriji dosta ističe svoje uspjehe, poput odlaska u svemir.
 • Rajesh "Raj" Koothrappali (Kunal Nayyar) – porijeklom je iz New Delhija (Indija), a radi kao astrofizičar. Izrazito je stidljiv u prisustvu žena (ne računajući rodbinu), što dovodi do njegove nemogućnosti komunikacije s njima (tzv. selektivni mutizam) osim ako nije pod utjecajem alkohola ili ako misli da je pod njegovim utjecajem. Unatoč tome, a za razliku od svog najboljeg prijatelja Howarda, Raj je dosad imao puno više sreće sa djevojkama. Njegove roditelje, doktora i gospođu Koothrappali, vidimo samo preko web-kamere u nekim epizodama. Njegova sestra Priya bila je u vezi s Leonardom. Rajesh kroz sezone uspijeva savladati svoj selektivni mutizam te u 7. sezoni počinje pričati s njima bez utjecaja alkohola. Metroseksualac je, a krase ga dobar modni ukus i smisao za organizaciju. Usko je vezan sa svojim psom Cimetkom.
Lik Glumac Sezone
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
Leonard Hofstadter Johnny Galecki
Sheldon Cooper Jim Parsons
Penny Kaley Cuoco
Howard Wolowitz Simon Helberg
Raj Koothrappali Kunal Nayyar
Leslie Winkle Sara Gilbert
Bernadette Rostenkowski Melissa Rauch
Amy Farrah Fowler Mayim Bialik
Stuart Bloom Kevin Sussman

Legenda:
zelena – glavna uloga
ružičasta – epizodna uloga
svijetloplava – gostujuća uloga
siva – ne pojavljuje se

Razvoj serije[uredi | uredi izvor]

Prva epizoda serije ("Pilot") razvijena je za TV-sezonu 2006-2007. i bila je potpuno drugačija od one koja se emitirala. Od glumaca iz te prve, nikad prikazane epizode ostali su samo Galecki i Parsons. Sadašnja Penny u toj epizodi zvala se Katie i bila je potpuno drugačijeg karaktera. Glumila ju je Amanda Walsh. Također je postojao još jedan ženski lik, Gilda, koju je glumila Iris Bahr. Uza sve to, čak je i uvodna špica bila potpuno drugačija: korištena je pjesma "She Blinded Me With Science" u izvedbi Thomasa Dolbyja. Nakon snimljene pilot-epizode TV-mreža nije prihvatila seriju, ali je autorima pružena još jedna prilika da dorade pilot-epizodu, što su oni i učinili dodavši sadašnje likove koje poznajemo, promijenivši cjelokupnu glumačku postavu osim dva glavna glumca i stvorivši trenutni format serije. Kreator Lorre jednom je izjavio: "Snimili smo pilot-epizodu za Teoriju velikog praska još prije 2 i po godine i bila je preloša. Međutim, čak i u njoj dvije stvari funkcionirale su savršeno: Johnny i Jim. U potpunosti smo promijenili scenario, a uskoro su nam se pridružili i Kaley, Simon i Kunal." Originalna prva epizoda nije izdana ni u jednom obliku iako kruži internetom i moguće ju je pronaći i pogledati.

Pravu pilot-epizodu (onu kojom je i započelo prikazivanje serije) režirao je poznati režiser James Burrows (Prijatelji), koji ipak nije ostao u snimateljskoj ekipi nakon toga. Produkcija prve sezone prekinuta je 6. novembra 2007. zbog štrajka scenarista, što je dovelo do toga da 1. sezona ima svega 17 epizoda umjesto uobičajene 22. Nakon završetka štrajka odobrena je cjelokupna 2. sezona, koja je s prikazivanjem započela 22. septembra 2008. Uz povećavanje gledanosti iz sedmice u sedmicu, seriji je ubrzo odobreno snimanje 3. i 4. sezone.

David Saltzberg, profesor fizike i astronomije na Kalifornijskom univerzitetu, stalno provjerava scenario i piše dijaloge, matematičke jednačine i dijagrame koji se koriste u seriji. Izvršni producent i koautor serije Bill Prady kaže: "Dali smo Sheldonu pravi, stvarni problem na kojem će raditi tokom cijele prve sezone, tako da će se na njegovim tablama zaista moći vidjeti određeni napredak... Naporno radimo da nam cjelokupna nauka funkcionira."

Nekoliko glumaca iz Teorije velikog praska glumilo je i u seriji Roseanne: Galecki, Gilbert, Laurie Metcalf (koja glumi Sheldonovu majku Mary) i Meagen Fay (koja glumi Bernardetteinu majku). Osim toga, Lorre je nekoliko sezona bio jedan od scenarista serije.

Glavni likovi u seriji dobili su ime prema glumcu, režiseru i producentu Sheldonu Leonardu.

Plaće glumaca[uredi | uredi izvor]

U prve tri sezone troje glavnih glumaca (Galecki, Parsons i Cuoco) dobijali su 60.000 dolara po epizodi. Od početka 4. sezone plaća im je narasla na 200.000 dolara po epizodi. Prema ugovorima koje su potpisali, svake sezone plaća će im se povećavati za 50.000 dolara, što je u 7. sezoni iznosilo 350.000 dolara po epizodi. Prije početka produkcije 8. sezone troje glavnih glumaca zatražilo je i potpisalo ugovore na milion dolara po epizodi za tri sezone (8, 9. i 10) te četvrtu (11) kao izglednu opciju za produžetak serije i potpisanih ugovora.

U septembru 2013. Bialik i Rauch izmijenile su ugovore potpisane kad su počele glumiti u seriji 2010. Po starim ugovorima, svaka je zarađivala od 20.000 do 30.000 dolara po epizodi, dok su novi ugovori udvostručili taj iznos. Počevši od 60.000 dolara po epizodi, iznos stalno raste do 100.000 dolara po epizodi do kraja ugovora, a ugovorima je dodana i još jedna, moguća četvrta godina za obje glumice.

U augustu 2014. Helberg i Nayyar ispregovarali su izmjene u svojim ugovorima, dajući im plaću po epizodi koja se kreće "oko sredine iznosa sa 6 cifara", što je znatno povećanje u odnosu na oko 100.000 dolara po epizodi, koje je svaki od njih primao u godinama prije. Ovaj dvojac, koji je tražio da se uspostavi paritet plaća u rangu s Parsonsom, Galeckijem i Cuoco, potpisali su ugovore nakon što su studio i producenti zaprijetili da će napisati scenario u kojem njihovi likovi nestaju iz serije ako sporazum ne bude mogao biti postignut prije početka snimanja 8. sezone.

Uvodna špica[uredi | uredi izvor]

Popularna kanadska rock-grupa Barenaked Ladies napisala je i snimila pjesmu za uvodnu špicu koja objašnjava razvoj svemira od samih početaka i promjene koje su Zemlja i čovječanstvo doživjeli otad do danas. Lorre i Prady zamolili su Eda Robertsona, glavnog vokala i gitarista grupe, da napiše pjesmu za uvodnu špicu nakon što su bili na jednom njihovom koncertu u Los Angelesu. Sasvim slučajno, Robertson je nedugo prije toga pročitao knjigu Simona Singha Veliki prasak[2][3] i na koncertu je improvizirao freestyle rep o porijeklu svemira. Budući da je nekoliko puta dobio slične ponude, a kasnije bio odbijen u korist drugih umjetnika, Robertson je pristao napisati pjesmu tek nakon što je saznao da Lorre i Prady nisu tražili nikoga drugog.

9. oktobra 2007. objavljena je puna verzija pjesme u trajanju od 1 minute i 45 sekundi.[4] U izdanju TV Guidea iz 2010. uvodna špica serije proglašena je šestom najboljom TV-špicom ikad prema izboru čitalaca. Snimljen je i spot, koji je uvršten u DVD-izdanje 4. sezone. Pjesma je uvrštena i na album najvećih hitova ove grupe, Hits from Yesterday & the Day Before, koji je izdan 27. septembra 2011.[5]

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Epizode Originalno emitirano Nielsenov rejting
Početak sezone Finale sezone Gledaoci Demografija
Gledaoci
(u milionima)
Plasman 18-49 godina Plasman
1. 17 24. 9. 2007. 19. 5. 2008. 8,31 68[6] 3,3/8 46[7]
2. 23 22. 9. 2008. 11. 5. 2009. 10,03 40[8]
3. 23 21. 9. 2009. 24. 5. 2010. 14,22 12 5,3/13 5[9]
4. 24 23. 9. 2010. 19. 5. 2011. 13,14 13 4,4/13 7[10]
5. 24 22. 9. 2011. 10. 5. 2012. 15,82 8 5,5/17 6[11]
6. 24 27. 9. 2012. 16. 5. 2013. 18,68 3 6,2/19 2[12]
7. 24 26. 9. 2013. 15. 5. 2014. 19,96 2 6,2/20 2[13]
8. 24 22. 9. 2014. 7. 5. 2015. 19,05 2 5,6 4[14]
9. 21. 9. 2015.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Teorija velikog praska dosad je osvojila nekoliko prestižnih TV-nagrada, uključujući 2 Emmyja za najboljeg glavnog glumca u komediji/mjuziklu i Zlatni globus za najboljeg glumca u TV-seriji (sve je dobio Parsons). Osim njega za Emmy je nominirana i Christine Baranski za gostujuću ulogu Leonardove majke, i to dvije godine zaredom. Također je proglašena najboljom humorističkom serijom na dodjeli People's Choice Awarda.

Serija na DVD-ovima i Blu-rayu[uredi | uredi izvor]

U Bosni i Hercegovini Teorija velikog praska još uvijek se ne prikazuje, a u Hrvatskoj je na RTL Televiziji tokom ljeta 2010. prikazana 1. sezona. Pet godina kasnije ista TV-kuća emitirala je prvih 6 sezona na svom drugom programu (RTL 2) kontinuirano (bez pauza između sezona) tempom od 2 epizode dnevno. U Evropi (regija 2) izdani su DVD-ovi prvih 6 sezona serije, koji sadrže i neke posebne dodatke (od kojih svakako treba izdvojiti neuspješne scene sa snimanja na izdanju za 2. i 3. sezonu). Treća sezona prva je koja je izdana i u Blu-ray formatu.

Naslov Datum izdavanja Epizode Dodatne informacije
Regija 1 Regija 2 Regija 4
The Complete First Season 2. 9. 2008[15] 12. 1. 2009[16] 3. 4. 2009[17] 17 Set od 3 diska uključuje svih 17 epizoda. Bonus je 18-minutni video "Kvantna mehanika Teorije velikog praska: Glumci i autori serije o tome zašto je kul biti geek". Trajanje: 355 minuta.
The Complete Second Season 15. 9. 2009[18] 19. 10. 2009[19] 3. 3. 2010[20] 23 Set od 4 diska uključuje sve 23 epizode. Bonusi su izrezane scene i 2 videa: "Fizičar sa zvijezdama: konsultantski odnos fizičara i profesora na UCLA-u, Davida Saltzberga, sa serijom" i "Testiranje hipoteze beskonačne zabavnosti u odnosu na Teoriju velikog praska: Jedinstveni likovi i karakteristike 2. sezone". Trajanje: 481 minuta.
The Complete Third Season 14. 9. 2010[21] 27. 9. 2010[22] 13. 10. 2010[23] 23 Set od 3 diska uključuje sve 23 epizode. Bonusi su obilazak seta serije sa Simonom Helbergom i Kunalom Nayyarom, pogled iznutra na 3. sezonu i izrezane scene. Ovo je prvi put da je neka sezona ove serije izdana na Blu-rayu u setu od 2 diska u kombinaciji sa DVD-izdanjem. Trajanje: 472 minute.
The Complete Fourth Season 13. 9. 2011[24] 26. 9. 2011. 5. 10. 2011. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su razgovor o pjesmi za uvodnu špicu sa grupom Barenaked Ladies, zajedno sa spotom za pjesmu, intervjui glumaca jednih sa drugima i izrezane scene. Trajanje: 529 minuta. Dostupno i na Blu-rayu (set od 2 diska), s ekskluzivnim pogledom iza scene na snimanje epizode "The Wildebeest Implementation".
The Complete Fifth Season 11. 9. 2012[25] 3. 9. 2012. 1. 10. 2012. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su "Teorija velikog praska na 100-toj" (video o 100. epizodi serije), "Zakoni refleksije Teorije velikog praska", "Profesori produkcije" i izrezane scene. Trajanje: 552 minute. Također dostupno na kombiniranom Blu-ray/DVD-setu s UltraViolet-skidanjem.
The Complete Sixth Season 10. 9. 2013[26] 2. 9. 2013[27] 18. 9. 2013. 24 Set od 3 diska uključuje sve 24 epizode. Bonusi su "Teorija velikog praska: Posljednja granica komedije", gdje se astronauti Buzz Aldrin i Michael Massimino pridružuju glumačkoj postavi kako bi analizirali Howardow odlazak u svemir, "Houstone, imamo sitkom", "Elektromagnetizam: Najbolji trenuci iz veza u 6. sezoni", "Teorija velikog praska na Paleyfestu 2013." i izrezane scene. Trajanje: 477 minuta. Također dostupno na kombiniranom Blu-ray/DVD-setu s UltraViolet-skidanjem.
The Complete Seventh Season 16. 9. 2014[28] 8. 9. 2014[29] 17. 9. 2014[30] 24
 • String Theory Serenade
 • James Earl Jones: The Un-Conventional Guest Star
 • BBTea Time
 • The Big Bang Theory's May the 4th
 • The Convention Conundrum
 • The Big Cendrowski
 • 2013 Comic-Con Panel
 • Izrezane scene
The Complete Eighth Season 15. 9. 2015[31] 14. 9. 2015[32] 16. 9. 2015[33] 24
 • Shooting Stars: BBT on BBT
 • 2014 The Big Bang Theory Comic-Con Panel
 • Constellation Prize
 • Here's To You, Carol Ann Susi
 • It's A Quark...It's An Atom...It's the #BBTSuperfans!
 • Izrezane scene
The Complete Ninth Season 13. 9. 2016[34] 29. 8. 2016[35] 31. 8. 2016[36] 24
 • The Big Bang Theory Gives Back
 • BBT: The Big 200!
 • Love IS Rocket Science
 • Just Ask BBT: If I Had To Go To Mars...
 • Just Ask BBT: Who Will Get The Couch?
 • 2015 Comic-Con Panel
 • Izrezane scene

Poznati glumci, režiseri i naučnici koji se pojavljuju u seriji[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Big Bang Theory Makes 'Stuart' a Series Regular". TVLine.com. Pristupljeno 22. 8. 2012. 
 2. ^ "Barenaked Ladies' Ed Robertson talks "Big Bang Theory" theme song". 2. 11. 2010. Pristupljeno 11. 4. 2011. 
 3. ^ "Barenaked Ladies Talk about Big Bang Theme Song". 2. 4. 2010. Pristupljeno 11. 4. 2011. 
 4. ^ Barenaked Ladies. "Big Bang Theory Theme". Amazon Digital Services, Inc. Pristupljeno 21. 10. 2007. 
 5. ^ "Hits From Yesterday & The Day Before: Barenaked Ladies: Music". Amazon.com. 27. 9. 2011. Pristupljeno 15. 2. 2013. 
 6. ^ Van De Kamp, Justin (1. 6. 2008). "TV Ratings: 2007-2008 Season Top-200". Televisionista. Pristupljeno 20. 4. 2015. 
 7. ^ Hibberd, James (22. 5. 2008). "2007-08 Season Wrap". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 20. 4. 2015. 
 8. ^ "Season Program Rankings (Through 5/31)" (saopćenje za medije). ABC Medianet. 2. 6. 2009. Arhivirano s originala, June 19, 2009. Pristupljeno 15. 5. 2015. 
 9. ^ Nellie Andreeva (27. 5. 2010). "Full Series Rankings For The 2009–10 Broadcast Season". Deadline Hollywood. Pristupljeno 7. 6. 2010. 
 10. ^ "Full 2010–2011 TV Season Series Rankings". deadline.com. 27. 5. 2011. Pristupljeno 29. 5. 2011. 
 11. ^ Andreeva, Nellie (24. 5. 2012). "Full 2011-2012 Season Series Ratings - Deadline.com". Deadline.com. Pristupljeno 19. 5. 2014. 
 12. ^ Patten, Dominic (23. 5. 2013). "Full 2012-2013 TV Season Series Rankings". Pristupljeno 24. 5. 2013. 
 13. ^ Kissell, Rick (20. 5. 2014). "NBC Wraps TV Season as Demo Champ for First Time Since ’04". Variety. Pristupljeno 20. 4. 2015. 
 14. ^ de Moraes, Lisa (21. 5. 2014). "Full 2014-15 TV Season Series Rankings: Football & ‘Empire’ Ruled". Deadline.com. Arhivirano s originala, 22. 5. 2015. Pristupljeno 22. 5. 2014. 
 15. ^ "The Big Bang Theory – The Complete First Season: Johnny Galecki, Jim Parsons: Movies & TV". Amazon.com. Pristupljeno 11. 10. 2009. 
 16. ^ "Big Bang Theory – Season 1 [DVD] [2007]: Amazon.co.uk: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco: DVD". Amazon.co.uk. Pristupljeno 11. 10. 2009. 
 17. ^ "The Big Bang Theory – Complete 1st Season". mightyape.co.nz. 
 18. ^ "The Big Bang Theory Season 2 DVD coming in September". The-big-bang-theory.com. Pristupljeno 11. 10. 2009. 
 19. ^ "Big Bang Theory – Season 2 [DVD]: Amazon.co.uk: DVD". Amazon.co.uk. Pristupljeno 11. 10. 2009. 
 20. ^ "The Big Bang Theory – Complete 2nd Season (4 Disc Set)". mightyape.co.nz. 
 21. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Third Season DVD – Warner Bros.: WBshop.com – The Official Online Store of Warner Bros. Studios". WBshop.com. 13. 10. 2010. Pristupljeno 28. 7. 2011. 
 22. ^ "The Big Bang Theory – Season 3 [DVD]". Amazon.co.uk. 
 23. ^ "Buy Big Bang Theory, The – The Complete 3rd Season (3 Disc Set) @ EzyDVD". Ezydvd.com.au. 29. 9. 2010. Pristupljeno 28. 7. 2011. 
 24. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Fourth Season DVD – Warner Bros.: WBshop.com – The Official Online Store of Warner Bros. Studios". WBshop.com. Pristupljeno 28. 7. 2011. 
 25. ^ "The Big Bang Theory: The Complete Fifth Season (Blu-ray)". Warner Bros. Pristupljeno 11. 8. 2012. 
 26. ^ "The Big Bang Theory – Blu-rays, DVDs for 'The Complete 6th Season': Possible Date, Cost, Box Art". tvshowsondvd.com. Pristupljeno 1. 3. 2013. 
 27. ^ "The Big Bang Theory – Season 6 [DVD]: Amazon.co.uk: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco, Simon Helberg: Film & TV". Amazon.co.uk. Pristupljeno 26. 12. 2012. 
 28. ^ Lambert, David (11. 6. 2014). "The Big Bang Theory - Date, Cost, and LOTS of Extras for 'The Complete 7th Season'". TVShowsOnDVD. Pristupljeno 17. 4. 2016. 
 29. ^ "The Big Bang Theory - Season 7 [DVD] [2014]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 30. ^ "Big Bang Theory, The - Season 7". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 31. ^ Lambert, David (16. 6. 2015). "The Big Bang Theory - Blu-ray Disc, DVD Press Release for 'The Complete 8th Season' Set". TVShowsOnDVD. Pristupljeno 17. 4. 2016. 
 32. ^ "The Big Bang Theory - Season 8 [DVD] [2015]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 33. ^ "Big Bang Theory, The - Season 8". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 34. ^ Lambert, David (8. 6. 2016). "The Big Bang Theory - Warner's Press Release Announces DVDs, Blu-rays for 'The Complete 9th Season'". TVShowsOnDVD.com. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 35. ^ "The Big Bang Theory - Season 9 [DVD] [2016]". Amazon.co.uk. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 36. ^ "Big Bang Theory, The - Season 9". Jb HiFi. Pristupljeno 10. 8. 2016. 
 37. ^ Prudom, Laura (3. 2. 2016). "‘Big Bang Theory’ 200th Episode: Wil Wheaton, Adam West Among Guest Stars". Variety. Pristupljeno 3. 2. 2016. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Teorija velikog praska na IMDb-u