Teorijska fizika

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vizuelno predstavljanje Schwarzschild-ve crvotočine. Crvotočine nisu nikada uočene, ali je redviđeno njihovo postojanje kroz matematičke modelei naučnu teoriju.

Teorijska fizika je grana fizike koja koristi matematičke modele i apstrakcije u pokušaju da objasni prirodne fenomene. Sama srž teorijske fizike je matematička fizika, iako se koriste i druge konceptualne tehnike. Cilj je racionalizovati, objasniti i predvidjeti fizičke fenomene.

Napredak nauke u najvećem dijelu zavisi od međusobnog odnosa između ogleda i teorije. Ipak, u nekim slučajevima, istraživanja u teorijskoj fizici se zasnivaju isključivo na matematičkim argumentima, ne uzimajući u obzir eksperimente i posmatranja.

Istaknuti teorijski fizičari[uredi | uredi izvor]

Poznati teorijski fizičari uključuju:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: