Tomb Raider: Legend

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Tomb Raider: Legend (eng.Tomb Raider: Legenda) jeste video igra obijavljena 2006. godine, a igru je objavila izdavačka kuća Eidos Interactive. Ovo je bio prvi u nizu dijelova koji nije razvio Core Desing, igru je razvio Crystal Dynamics. Na Evropsko tržište je izdata 7.aprila 2006. godine, a na Američko 11.aprila 2006. godine. Prvobitno su izdate u Windows i Xbox verzijama, a 12.aprila 2006. je izdata u PS2 i Xbox 360 verzijama. Igra je imala veliki komercijalni uspjeh i prodata je u 4,5 miliona primjeraka.

Tema[uredi | uredi izvor]

Devetogodišnja Lara Croft i njena majka, Amelia Croft preživjele su pad aviona negdije u Himalajima. Nakon što su se sklonili u ruševine drevnog Budističkog hrama, Lara otkriva kameni podijum u čijoj se sredini nalazio čudni mač. Radoznala Lara dodirne mač, pritom aktivira podijum. U želji da spasi svoju kćer, Amelia vadi mač iz središta podijuma i nestane pred Larinim očima.

Godinama kasnije, Lara Croft traži sličan kameni podijum u Boliviji. Na svom istraživanju se susreće sa grupom plaćenika koji imaju naredbu da je ubiju u slučaju da je vide. Nakon uspjeha u borbi sa plaćenicima nailazi na hram u kojem pronalazi podijum sličan onome kao u Himalajima, ali na svom putu susreće i Jamesa Rutlanda, bogatog Amerikanca i samozvanog avanturistu. Rutland posjeduje misteriozni metalni fragment, te spominje spominje Amandu Evert, Larinu prijateljicu koja je navodno poginula godinama prije u misiji na Larom u Peruu.

Lara se vraća u grobnicu, na mjesto istraživanja u Peru da potvrdi Amandinu smrt koja se desila prije mnogo godina na njihovoj zajedničkoj misiji. Lara se pokušava prisjetiti Amandine smrti i napada čudnog stvorenja nalik duhu, te se prisjeća snažnog zemljotresa koji je zarobio Amandu u grobnici. Lara utvrdi da je Amanda stvarno živa i onda krene istraživati grobnicu, otkriva da je metalni fragment koji je u posjedu Jamesa Rutlanda jedan od četiri djelova mača Excalibura, mača iz legende o kralju Arthuru. Sada znajući šta traži, Lara se sjeća da je jedan od dijelova mača u vlasništvu Shoga Takomota pripadnika Yakuze i ugovori sastanak sa njim.

Lara dolazi na sastanak u Tokyo, gdje pokušava da pregovara sa Takomotom za dio mača. Međutim Takomoto odbija prijedloge i naredi svojim ljudima da eliminišu Laru Croft. Ali ona uspijeva doći do Takomotovog apartmana na vrhu zgrade. Takomoto se bori sa Larom i u borbi koristi snagu fragmenta, ali gubi. Lari pomaže prijatelj da pobjegne.

Lara locira Rutlanda u Gani i istražuje stari hram koji su istraživali njeni roditelji prije nego što se rodila. Sreće Rutlanda i on spominje Galali ključ koji navodno može sastaviti sva četiri dijela mača. Nakon borbe sa Rutlandom, Lara uzima njegov dio mača i ostavlja ga ranjenog. Zip i Alister, članovi njene posade, obavještavaju Laru da je Amanda pretresla Dvorac Croft u namjeri da nađe Galali ključ. Saznavši da se Amanda uputila u Kazahstan, Lara kreće za njima.

U Kazahstanu ponovno sreće Rutlandove plaćenike. Tamo saznaje za eksperiment koji je KGB pokrenuo prije pedeset godina, te kojeg Amanda sada želi nastaviti sa snagom zadnjeg fragmenta. Lara uspijeva doći do laboratorija koji je bio namjenjen za vršenje eksperimenta. Susreće Amandu koja je i dalje ljuta na Laru zbog toga sto je ostavila da umre u Peruu i sada želi osvetu. Lara se bori sa duhom iz prošlosti, to je bio isti duh koji je napao Larinu grupu na istrazivanjima u Peruu, Lara pobjeđuje i pronalazi štit iz 11.vijeka.

Karta koju je našla na poleđini štita je dovodi u Englesku. Ona otkriva kao je to mapa na kojoj se vidi grob kralja Arthura. U grobnici otkriva kako su nakon smrti kralja Artura njegova četiri viteza rastavila mač na četiri dijela, te sakrili na različitim stranama svijeta, a da je zadnji ostao u Arthurovoj grobnici. Pri iz grobnice napada je ogromna zmija.

Kada se vrati kući, utvrdi da je Galali ključ kojeg je Rutland spominjao ustvari privjesak njene majke koji je ostao u Nepalu za vrijeme nesreće. Vraća se na mijesto nesreće i uzima privjesak, a zatim ide u hram u kojem je zadnji put vidjela majku i tamo sklopi mač Excalibur.

Lara se vraća u Boliviju i tamo uz pomoć Excalibura pobjeđuje Rutlanda i njegove plaćenike. Amanda se razbijesni zbog smrti Rutlanda i napadne Laru, priziva utvaru sa kojom se ona borila u Kazahstanu, ali Lara je pobjeđuje, te pokušava da koristi Excalibur kako bi dobila viziju svoje majke i shvata da portal kojeg otvara mač obuhvata vrijeme, te da pomoću toga moze spasiti majku. Pokušava da kontaktira majku putem vremenskog portala i da je zaustavi u vađenju mača, ali Amanda uništi priliku da Lara povrati majku. Lara se razbijesni saznanjem da je Amanda kriva za smrt njene majke i zaprijeti joj da će je ubiti ako joj ne objasni. Amanda kaže da je Larina majka živa i da je u Avalonu (mitskom odmorištu kralja Arthura). Lara poštedi Amandin život, ali je udari i ostavi bez svijesti.

Igra završava tako što Lara napušta Boliviju.

Igra[uredi | uredi izvor]

U igri, igrač kontrolira Laru Croft kroz pustolovinu. Cilj je pronaći četiri dijela mača Excalibura. Lara se susreće sa različitim neprijateljima, zamkama i zagonetkama. Najveći neprijatelji su joj ljudi te nekolicina životinja i misterioznih bića. Kao i uvijek Larino najpoznatije oružije su dva pištolja sa beskonačnom municijom, uz to koristi i RC650, šačmaru i MG415, također koristi i bombe. U uhu uvijek ima slušalicu pomoću koje kontaktira sa članovima svoje grupe. Prolazi kroz osam nivoa i sedam država. Lara može plivati, trčati, penjati se, držati na ivicama, vući, gurati i šunjati se.Lara ima trošivo zdravlje i u sukobu sa neprijateljima može umrijeti, također može umrijeti u prelaženju zamki i prepreka (ako padne u penjanju, padne na bodlje i sl.). U igri se može pronaći municija, te mali i veliki paketić prve pomoći.

Nivoi[uredi | uredi izvor]

Lara prolazi kroz 8 nivoa i 7 država, također prolazi kroz level Dvor Croft u kojem igrač može upoznati kontrole.

1.Tiwanaku, Bolivija- Početak igre u kojem Lara traži kameni podijum. Neprijatelji su Rutlandovi plaćenici, snježni leopardi i jaguari.

2.Paraíso, Peru- Drugi nivo igre u kojem Lara dolazi u Peru da izvidi smrt drugarice Amande koja je navodno umrla u nesreći koja ih je zadesila na zajedničkoj misiji. Tamo dolazi do spoznaje da je njena drugarica živa. Neprijatelji su Rutlandovi plaćenici.

3.Tokyo,Japan- Treći nivo igre u kojem Lara upada u sukob sa Shogom Takomotom i ubije ga da bi uzela dio mača koji je posjedovao Shogo, a spašava je njen prijatelj Toru Nishimura. Neprijatelji su Takomotovi zaštitari i psi. Ovo je prva boss bitka u igri.

4.Amahlin, Gana- Lara je locirala Rutlanda u Gani i znajući da su njeni roditelji već istraživali tu lokaciju prije nego što se rodila krene u pustolovinu. Tamo sreće Rutlanda i bori se sa njim da bi uzela njegov dio mača. Neprijatelji su Rutlandovi plaćenici.

5.Kazahstan- Lara odlazi u Kazahstan da pronađe dio mača i dolazi do spoznaje da Amanda želi ostvariti stari projekt KGB-a sa dijelom mača. Uspije doći do Amande koja priziva utvaru da napadne Laru. Nakon što lara pobijedi utvaru i uzme dio mača bježi od eksplozije.

6.Cornwall, Engleska- Štit koji je pronašla u Kazahstanu je bio mapa do grobnice kralja Artura. Tu pronalazi dio mača i bori se sa ogromnom zmijom.

7.Nepal- Kada dođe do spoznaje da je Galali ključ koji je Rutland spominjao ustvari privjesak njene majke koji je ostao u Nepalu nakon doživljene nesreće, krene u Nepal. Kada pronađe privjesak zaputi se u stari Budistički hram. U hramu sklapa mač i kreće nazad u Boliviju. Neprijatelji u ovom nivou su Rutlandovi plaćenici i snježni leopardi.

8.Tiwanaku, Bolivija- Zadnji nivo u kojem sa Lara vraća u Boliviju kako bi pokušala povratiti majku. Sa snagom Excalibura uspije pobijediti Rutlanda i njegove plaćenike. Amanda, Larina bivša prijateljiBca, ogorčena Rutlandovom smrću opet pušta utvaru u borbi protiv Lare. Lara pobijeđuje i pokušava da povrati majku, ali Amanda je ometne i pokvari sve. Lara je pobijesnila sa saznanjem da je Amanda kriva za smrt i zahtijeva obijašnjenje.

9.Dvorac Croft, Engleska- Nivo u kojem se igrač može upoznati kontrole i mogućnosti Lare Croft.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Tomb Raider

Lara Croft

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Tomb Raider- Službena stranica