Vangelis

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Vangelis
VangelisElGrecopremiereDE2.jpg
Vangelis na premijeri filmaEl Greco
Lične informacije
Puno ime Evangelos Odysseas Papathanassiou
Datum rođenja 29. mart 1943.
Mjesto rođenja Volos, Grčka
Period 1961., g. do danas
Djela
Važniji saradnici Aphrodite's Child, Jon Andersen, Demis Roussos, Yes

Evangelos Odysseas Papathanassiou (grčki Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (29 mart 1943. g., Volos, Grčka) je grčki kompozitor elektronske muzike, progresivne, ambijentalne i orkestralne muzike, poznat pod umjetničkim imenom Vangelis.

Smatra se najznačajnijim grčkim kompozitorom, producentom i aranžerom svih vremena.[1]

Poznat je po izradi muzike za filmove Vatrene kočije, za koju je dobio i Oscara, Blade Runner i 1492: Conquest of Paradise.

Profesionalnu muzikenu karijeru započeo je 1960-ih godina sarađujući s nekoliko poznatih rock grupa, kao što su The Forminx i Aphrodite's Child. Zbog albuma "666" je okarakteriziran kao klasični psihodelični muzičar.[2] Tokom 1970-ih, surađuje s vodećim pjevačem progresivnog rock banda "Yes", Jonom Andersenom i pod zajedničkim umjetničkim imenom Jon & Vangelis objavljuju nekoliko albuma. Zahvaljujući nekoliko glazbi koje je napravio za dokumentarne filmove potkraj 1970-ih, a među kojima je najznačajnija muzika Opéra sauvage za istoimeni dokumentarni film, skrenuo je pozornost filmskih redatelja.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari ga smatraju jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.[3][4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: