Vangelis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Vangelis
VangelisElGrecopremiereDE2.jpg
Vangelis na premijeri filma El Greco
Rođenje Evangelos Odysseas Papathanassiou
29. mart 1943.
Volos, Grčka
Era 1961–danas
Značajna djela

Evangelos Odysseas Papathanassiou (grčki: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου; 29 mart 1943) jeste grčki kompozitor elektronske, progresivne, ambijentalne i orkestralne muzike, poznat pod umjetničkim imenom Vangelis.

Smatra se najznačajnijim grčkim kompozitorom, producentom i aranžerom svih vremena.[1]

Poznat je po izradi muzike za filmove Vatrene kočije, za koju je dobio i Oscara, Blade Runner i 1492: Conquest of Paradise.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1960ih godina sarađujući s nekoliko poznatih rock grupa, kao što su The Forminx i Aphrodite's Child. Zbog albuma "666" je okarakteriziran kao klasični psihodelični muzičar.[2] Tokom 1970ih, sarađuje s vodećim pjevačem progresivnog rock banda "Yes", Jonom Andersenom i pod zajedničkim umjetničkim imenom Jon & Vangelis objavljuju nekoliko albuma. Zahvaljujući nekoliko pjesama koje je napravio za dokumentarne filmove potkraj 1970ih, a među kojima je najznačajnija muzika Opéra sauvage za istoimeni dokumentarni film, skrenuo je pažnju filmskih režisera.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari ga smatraju jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.[3][4][5]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]