Idi na sadržaj

Velika Gospa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Velika Gospa je naziv za katolički praznik kojim se slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo.

Uznesenje Marijino

Slavi se 15. augusta svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvaniji, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španiji.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga, kroz vijekove su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Praznik se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave praznik, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.[1]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "The Calendar [page ix]". web.archive.org. 4. 11. 2013. Arhivirano s originala 4. 11. 2013. Pristupljeno 9. 11. 2019.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)