Velika Gospa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Velika Gospa je naziv za katolički praznik kojim se slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo.

Uznesenje Marijino

Slavi se 15. augusta svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvaniji, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španiji.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz vijekove su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Praznik se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave praznik, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.[1]

Pogledajte također[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Calendar [page ix]". web.archive.org. 2013-11-04. Pristupljeno 2019-11-09. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)