Idi na sadržaj

Za dolar više

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Za dolar više
RežiserSergio Leone
ProducentAlberto Grimaldi
Scenarist(i)
 • Luciano Vincenzoni
 • Sergio Donati
 • Sergio Leone
 • Fernando Di Leo Izmijeni na Wikipodacima
UlogeClint Eastwood
Lee Van Cleef
Gian Maria Volonté
MuzikaEnnio Morricone
ŽanrVestern
KinematografijaMassimo Dallamano
MontažaEugenio Alabiso
Giorgio Serrallonga
Produkcija
 • Constantin Film Izmijeni na Wikipodacima
DistributerUnited Artists
PremijeraItalija: 18. novembar 1965.
SAD: 10. maj 1967.
Trajanje132 minute
ZemljaItalija
Zapadna Njemačka
Španija
JezikItalijanski
Engleski
Budžet600.000 $
Zarada15 miliona $
PrethodnikZa šaku dolara
NasljednikDobar, loš, zao

Za dolar više (italijanski: Per qualche dollaro in più; engleski: For A Few Dollars More) jest špageti-vestern Sergia Leonea iz 1965. s Clintom Eastwoodom, Leejem Van Cleefom i Gianom Marijom Volontéom u glavnim ulogama.[1] U filmu se pojavljuje i njemački glumac Klaus Kinski u sporednoj ulozi razbojnika. Film je bio međunarodna koprodukcija između Italije, Zapadne Njemačke i Španije.[2][3] Film je u SAD-u objavljen 1967. te se smatra drugim dijelom onoga što se naziva "dolarska trilogija", tj. filmova Sergia Leonea s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Prvi film bio je Za šaku dolara iz 1964, a treći Dobar, loš, zao (1966).

Radnja

[uredi | uredi izvor]
Eastwood kao "Čovjek bez imena"

Eastwood (čiji je lik u komercijalne svrhe nazvan "Čovjek bez imena") i Van Cleef (kao pukovnik Douglas Mortimer) portretiraju dvojicu lovaca na glave u potrazi za "El Indiom" (Volonté), jednim od najtraženijih bjegunaca na Divljem zapadu, i njegovom bandom. El Indio je nemilosrdni, inteligentni čovjek ovisan o pušenju neke droge. Njegovo narkomansko ludilo naglašava se krupnim planovima i prisjećanjima na prošlost. Na dvoboje nosi muzički sat koji označava vrijeme potezanja. Nakon pobjeda u dvobojima, jedan član njegove bande daje mu drogu kako bi se opustio.

Film počinje s Mortimerom koji ilegalno zaustavlja vlak u Tucumcariju kako bi pokupio nagradu od 1.000 dolara za Guya Callawaya. Odmah se daje do znanja kako je sposoban s revolverom budući da pogađa Callowaya iz velike udaljenosti. Nakon što je pokupio nagradu, počinje se raspitivati za Reda "Baby" Cavanaugha, za kojim je raspisana nagrada od 2.000 dolara, živog ili mrtvog, a koji je zadnji put viđen u White Rocksu. No, korak je iza Eastwooda koji pronalazi Cavanaugha u salonu kako igra poker.

U nezaboravnoj sceni Eastwood (Monco) udijeli sebi i Cavanaughu 5 karata bez riječi, a nervozni izraz Cavanaughova lica pokazuje njegov strah od Moncovih namjera. Cavanaugh izvlači tri kralja i polaže ih na stol, uvjeren kako je dobio dijeljenje, nakon čega se Eastwood samo lagahno nasmiješi i pokaže tri asa. Nakon što Cavanaugh kaže Moncu "Nisam čuo šta je bila opklada", ovaj se nasmiješi i kaže: "Tvoj život". U pokušaju da zarobi Cavanaugha ubija tri njegova ortaka i samog Cavanaugha nakon što je posegnuo za pištoljem.

Indiov glavni cilj jeste orobiti banku u El Pasu i sef u njoj u kojem se nalazi milion dolara. Nakon što su se istaknuli u pucačkim sposobnostima, Mortimer i Monco shvataju da se jedan od njih (Monco) mora pridružiti Indiovoj bandi tokom pljačke. Mortimer ima osobne motive za svoje postupke: njegova sestra, kako se otkriva na kraju, ubila se nakon što ju je Indio silovao, a nakon što joj je nekoliko trenutaka prije ubio muža. Eastwoodov lik, kao i drugim filmovima s "Čovjekom bez imena", motiviran je uglavnom novcem, ali ima i osjećaj za pravdu prema onima koji mu se sviđaju. Film završava dugim dvobojem između Indija i Mortimera u kojem Indiov muzički sat radi protiv njega budući da Van Cleef također zna muziku iz sestrinog sata; ubija Indija osvetivši sestru i odlazi, ostavivši sav novac Moncu.

Glumci

[uredi | uredi izvor]
Glumac Uloga
Clint Eastwood Monco (Čovjek bez imena)
Lee Van Cleef puk. Douglas Mortimer
Gian Maria Volonté El Indio
Mara Krupp Mary
Luigi Pistilli Groggy
Klaus Kinski Divlji
Joseph Egger stari prorok
Panos Papadopulos Sancho Perez
Benito Stefanelli Luke
Roberto Camardiel službenik na željezničkoj stanici
Aldo Sambrell Cuccillo
Luis Rodríguez član bande
Tomás Blanco telegrafist iz Santa Cruza
Lorenzo Robledo Tomaso
Sergio Mendizábal direktor banke

Produkcija

[uredi | uredi izvor]

Nakon što je film Za šaku dolara uspio na italijanskim kino-blagajnama, Leone i njegov novi filmski producent. Alberto Grimaldi, htjeli su snimiti nastavak, ali su prije toga morali pridobiti Eastwooda da nastupi u glavnoj ulozi. Eastwood još nije bio vidio ni prvi film i nije bio spreman snimiti drugi dok ga nije pogledao. Tako mu je Leone dao italijansku verziju (jer engleska još nije bila napravljena) i Eastwood je doveo nekoliko prijatelja da pogledaju film zajedno s njim u CBS-ovom produkcijskom centru. Reakcija je bila pozitivna te je Eastwood pristao snimiti nastavak.

Film je sniman u Almeríji, u Španiji, a scene interijera u rimskom studiju Cinecittà.

Likovi

[uredi | uredi izvor]

Za Eastwoodov se lik na početku filma kaže da se zove Monco. "Monco" u slengu znači "osakaćen" ili "jednoruki". Iako Eastwoodov lik nije osakaćen, gotovo sve svoje poteze povlači koristeći samo lijevu ruku, kako bi oslobodio desnu, kojom poteže.

El Indio

[uredi | uredi izvor]
Gian Maria Volonté kao "El Indio"

El Indio ("Indijanac" na španskom) nemilosrdni je razbojnik koga vlasti označavaju kao jednog od najgorih kriminalaca svog vremena; prema službeniku u banci, "čak se ni Indio ne bi usudio da je opljačka." U prisjećanju se otkriva da je ubio prijatelja i silovao mu ljubavnicu. Djevojka se nakon toga ubila. Djevojka je bila Mortimerova sestra. El Indio puši nešto za što se ispostavlja da je marihuana, kako bi umirio svijest.

Pukovnik Douglas Mortimer

[uredi | uredi izvor]

Mortimer je suparnički lovac na glave, iako je puno stariji od Eastwoodova lika, Monca. Monco na početku filma putuje kako bi posjetio čovjeka poznatog kao "Prorok" kako bi doznao nešto o svom protivniku. "Prorok" objašnjava da je Mortimer "nekad bio veliki vojnik. Sada je spao na to da bude lovac na glave kao ti." U banci u Tucumcariju Mortimer objašnjava direktoru da je porijeklom iz jedne od Karolina. Direktor je oduševljen Mortimerovim dolaskom, što daje naslutiti da je Mortimer bogataš koji bi mogao ostaviti novac u banci. Za razliku od Monca, Mortimerova motivacija za lovom na Indija i njegovom bandom nije novac, već osveta zbog sestre koju je Indio silovao, a koja se nakon toga ubila. Tokom susreta s El Indiom u filmu, Mortimer uzvikuje: "Ovo je pukovnik Mortimer, Douglas Mortimer... Znači li ti ime išta?" Nakon što je vidio Indija kako umire, Mortimer ostavlja nagrade koje će pokupiti Monco. Nakon što ga je ovaj upitao za novac, Mortimer mu kaže: "Sve je za tebe, mislim da zaslužuješ." Odlazi sam, a njegovi ciljevi su izvršeni.

Zanimljivosti

[uredi | uredi izvor]
 • Scenograf Carlo Simi sagradio je grad "El Paso" u almerijskoj pustinji: "grad" još postoji kao turistička atrakcija. Grad Agua Caliente, u koji Indio i njegova banda bježe nakon pljačke banke, jeste Albaricoces, malo indijansko selo u dolini Nijar.
 • U Americi je studio United Artists predstavio lik Clinta Eastwooda u sva tri filma kao "Čovjeka bez imena" ("Man with No Name").
 • Van Cleefov lik spomenut je u sloganu za film kao "Čovjek u crnom" ("The Man in Black").
 • Iako je Van Cleef poznat po ulogama razbojnika, te je glumio "Zlog" u Leoneovom sljedećem filmu, Dobar, loš, zao, u ovom filmu on igra junaka s herojskim osobinama.

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ Variety film review; 16 February 1966, p. 6.
 2. ^ Dolores Martinez (25. 5. 2009). Remaking Kurosawa: Translations and Permutations in Global Cinema. Palgrave Macmillan US. str. 206–. ISBN 978-0-230-62167-1. Arhivirano s originala, 29. 9. 2020. Pristupljeno 12. 11. 2017.
 3. ^ John White (30. 11. 2010). Westerns. Taylor & Francis. str. 48–. ISBN 978-1-136-85559-7. Arhivirano s originala, 29. 9. 2020. Pristupljeno 12. 11. 2017.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]