Kuna (valuta)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Kuna pogledajte Kuna (čvor).

Kuna je ime za novac u Hrvatskoj.

Kuna je uvedena u opticaj u Hrvatskoj 30. maja 1994. godine i to po tečaju od 1.000 hrvatskih dinara za jednu kunu.

Historijski gledano kuna je već bila u opticaju od 1941. do 1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. No tada je manja jedinica bila banica, 1 kuna = 100 banica. Novac je štampan u njemačkoj štampariji u Berlinu, dok su novčići ubrzo nestali iz opticaja zbog relativno visoke inflacije.

Oznaka za kunu je kn, a međunarodna oznaka je HRK. Manja jedinica je lipa 1 HRK=100 lipa.

Ovo su njene novčanice: pet kuna, deset kuna, dvadeset kuna, pedeset kuna, sto kuna, dvjesta kuna, petsto kuna, hiljadu kuna. Na novčanici se nalazi poznate osobe iz hrvatske historije, himna hrvatske države, a kune štampa Hrvatska narodna banka.

Kovanice u Hrvatskoj su 1 lipa, 2, 5, 10, 20, 50 lipa, 1 kuna, 2, 5 i 25 kuna. Na poleđini su motivi iz prirode (biljke i životinje) i to tako, da svake parne godine nazivi su na latinskom jeziku, a neparne godine na hrvatskom jeziku.(npr. na poleđini 2 kune je 1995 natpis tunj, 1996 Thynnus thunnus.) Posebna znamenitost su novčići od 25 kn koji su vrlo traženi u numizmatičkim krugovima.

Pored toga postoje i prigodna izdanja novčića, kao npr. Fiat panis, Nogometno prvenstvo Evrope itd. u apoenima 50 lipa, 5kn itd.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Euro symbol black.svg Nedovršeni članak Kuna (valuta) koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: